Soyer ve Eken, yarın Kılıçdaroğlu'na Mensan'dan alınan "müstamel" TAT'ın açılışını yaptırıyor!

Soyer ve Eken, yarın Kılıçdaroğlu'na Mensan'dan alınan "müstamel" TAT'ın açılışını yaptırıyor!

Düzmece İzBB'nin haberine göre; müthiş projede 420 tonluk atığın toplandığı yerden getirilebilmesi için bile İzdöşüm tesisinin kapısından içeriye her bir "5 dakika 14 saniyede" bir aracın girip çıkması gerekiyor! 

A+A-

23092022-11557-0.jpg

"İzDönüşüm projesi dört ilçede başladı
İzDönüşüm projesi kapsamında atık toplama araçlarıyla konut, kamu kurumu, hastane, market gibi birçok farklı alandan ambalaj atıkları kaynağından toplanıyor. Toplanan atıklar İzDönüşüm tesisine iletiliyor. Tesiste günlük kapasitesi 420 ton olan ambalaj atığı ayrıştırma parkuru bulunuyor. Burada ayrıştırılan atıklar geri dönüşüm halkasına dâhil ediliyor.
Proje ilk olarak 800 atık toplama kutusu dağıtılan Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere’de başlatıldı. Atık toplama kutusu ve araç sayısının artırılmasıyla İzDönüşüm projesinin İzmir geneline yayılması hedefleniyor.
Projeyle sokakta zor şartlar altında geçimlerini çöplerden sağlamaya çalışan vatandaşların daha insanî koşullarda istihdam edilmesine olanak sunuyor. Geçimlerini çöpten sağlayan yurttaşlar sigortalarının mesai saatlerinin ve izinlerinin olduğu bir sistemde, çok daha hijyenik koşullarda çalışıyorlar."  https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/izmir-buyuksehir-belediyesi-nden-bir-acilis-bir-temel/47276/156

MANSAN'DAN DÖNÜŞÜM!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarın "İzdönüşüm" adı verilen tesisi açacağını belirtilen haberi İzBB'nin web sitesinden aldık... (Yukarıda)

İzdönüşüm adı verilen açılış haberinde(Başka bir deyişle serbest piyasada hurda diye adlandırılan parkur) "Tesiste günlük kapasitesi 420 ton olan ambalaj atığı ayrıştırma parkuru bulunuyor" deniliyor... Anılı "parkur", MENSAN adlı şirketle yapılan 26 milyonluk alışverişin özünü oluşturmaktadır... MENSAN-İZDOĞA arasındaki 26 milyonluk alışveriş ile alınan ayrıştırma parkuru, MENSAN'ın Gültepe'deki kiralık yerinde bulunuyor... Bu ayrıştırma tesisinin Gültepe'deki yerinden başka bir yere taşınması mümkün değil! Peki, parkur, neden başka yere taşınamaz? Parkur, seri üretilmiş ve markası belli bir firmanın ürünü değil! Parkur, yerinde kaynaklama yapılarak el ustalığı ile kurulu bir sistem... Ayrıca, Gültepe'deki bu yer kiralık... Yer sahibi yarın "çıkın buradan, buraya konut dikeceğim" dediğinde, bu SÖZDE 420 TON atık ayrıştırılan parkur, ancak yerinden kesilerek sökülebilinir ve doğrudan Yeni Foça'daki haddehanelere gider! MENSAN'dan 26 milyona alınan ve adına da bugün İzdönüşüm tesisi dediğiniz ayrıştırma parkurunun pür meali bu! 

23092022-1163-0.jpg

420 Ton atığı bu araç filosu (!) mu Gültepe'deki tesisi getirecek?

İzBB haberinde; "Proje ilk olarak 800 atık toplama kutusu dağıtılan Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere’de başlatıldı. Atık toplama kutusu ve araç sayısının artırılmasıyla İzDönüşüm projesinin İzmir geneline yayılması hedefleniyor" deniliyor...

Öncelikle, yukarıdaki araç parkı fotoğrafından da (Gültepe) anlaşılacağı gibi; İzdönüşüm tesisine atık getirecek 9 sıkıştırma tertibatlı atık kamyon, kamyoneti ile 7 adet 3 tekerlekli triportör bulunuyor... 

Sıkıştırma tertibatlı kamyon ve kamyonetlerin taşıyacağı atık kapasitesi taş çatlasın 1.5 ton... Bir aracın da anılı ilçelerden İzdönüşüm tesisine bir günde yapabilecekleri atık getirme servisi 2'yi geçmez! Hadi bu servis sayısını 3 olarak ele alalım... Günde 420 atığın da bu 4 ilçeden toplanıp Gültepe'ye getirilmesi başlı başına abesle iştigal! Başta, 420 ton atığın günde 3 servisle Gültepe'ye getirilebilmesi için İzdönüşüm'ün 140 adet aracının olması gerekmektedir! 9 Araç ve 7 triportörle Gültepe'ye getirilse getirilse anca 40 ton atık getirilebilinir!

"Tesiste günlük kapasitesi 420 ton olan ambalaj atığı ayrıştırma parkuru bulunuyor" yalan beyan mı?

Haberde, "Projeyle sokakta zor şartlar altında geçimlerini çöplerden sağlamaya çalışan vatandaşların daha insanî koşullarda istihdam edilmesine olanak sunuyor. Geçimlerini çöpten sağlayan yurttaşlar sigortalarının mesai saatlerinin ve izinlerinin olduğu bir sistemde, çok daha hijyenik koşullarda çalışıyorlar." deniliyor... İzdönüşüm'ün 50 civarında atık toplayıcısını sigortalı istihdam ettiği belirtiliyor... Öncelikle İzdönüşüm'cüler, İzmir merkez ve 30 ilçesinde gayri resmi verilere göre 20 ila 30 bin civarında atık toplayıcısının olduğunu biliyorlar mı? Yarın bu insanlar kapılarına dayandıklarında ve "bizi de sigortalı yap" dediklerinde, İzdoğacı-İzdöşümcü Güven Eken'in elinde bir "B Planı" var mıdır? 

Atık işi yerel yönetimlerin kara deliği!

Atık toplama işi, 2004 yılında çıkan yönetmeliğe göre lisanslı özel sektör şirketleri tarafından yürütülüyordu... 2020 Yılında GEKAP sistemi getirilerek, yetkilendirilmiş (Lisanslı özel şirketler) kuruluşların finansal gücü ortadan kaldırıldı. Bunun en somut sonucu, belediyelerin açtığı ambalaj atığı toplama ihalelerine girecek firma kalmadı. Özel kuruluşlar da başladılar atık işinden bir bir çekilmeye... MENSAN'da kurtuluşu Karabağlar belediyesi başkan yardımcısı Kayhan Ceyhan'ın yardımıyla varını yoğunu İzdoğa'ya satmakta buldu! İlk planda Konak belediye başkanı Abdül Batur'un kapısı çalındı... Batur'dan kırmızı kartı gören MENSAN pazarlamacıları, işinin ehli İzdoğa'cı Güven Eken'e MENSAN'ı devir ettiler! 

Atık işini İzmir'de tek çözen Batur oldu!

Konak belediye başkanı Abdül Batur, Çevre Bakanlığı'nın GEKAP yönetmeliği çerçevesinde; sokak atık toplayıcılarının örgütlendiği kooperatif ile Konak'taki atık sorununa çözüm getirdi. Bugün, 150 ila 200 civarında sokak atık toplayıcısı boyunlarında Konak belediyesi ve İl Çevre müdürlüğünden onaylı tanıtım kartları ile düzenli bir şekilde atık toplama işini yürütüyor... 

Atık işinde romantizme yer yok!

Atık işlerinin oldu bittiye getirilemeyeceğini, belediyeler içinde büyük bir "kara delik" olduğunu savunan (İsmi saklı) Çevre Mühendisi, "Gördüğüm kadarıyla İzBB başkanı Tunç Soyer ve danışmanı, İzdoğa şirketini yöneten Güven Eken, konuya romantik yaklaşıyorlar. GEKAP yönetmeliğin ocak 2020 ayında yürürlüğe girmesiyle birlikte, Toplama Ayırma Tesisleri (TAT) bu işlerden birer birer elini ayağını çektiler. Avrupa'da atık fiyatlarının eksilere düşmesi, giderlerin büyümesi, gelirlerin, desteklerin sıfırlanması bu yükün tamamının özel sektörden belediyelere geçmesinin önünü açtı. Sayın Soyer ve Eken'i atık konusunda ciddi açıklamalarda bulunmaya ve gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyorum. Mensan'dan devir alınan tesisin günlük TAT kapasitesi 420 ton değil, en fazla 30 tondur. İzmir genelinde böyle 400-500 gibi tonlarda TAT yok! Bu açıklama başlı başına bir skandal! Tamamiyle göz boyamaya yönelik bir açıklama. Kaldı ki, bu tesisin açılışı yarın sayın Kılıçdaroğlu'na yaptırılıyor. İzBB ekonomik anlamda da çok zor günler geçiriyor. İşsizlerin çoğunluğu sokak toplayıcılığı yapıyor. İzmir hudutları içinde en az 20-25 bin sokak toplayıcısı bulunuyor. Bu insanların yavaş yavaş SGK güvencesi altına alınacağının duyulması bile yarın İzdönüşüm'ün kapısında izdihama yol açar. Ayrıca, 420 ton atığın bir yerden bir yere taşınması için bile yüzlerce araçlık filonuz olmalı. İzBB'nin web sitesinde yer alan haber gerçeklerden çok uzaktadır. Bu kafayla, bu gidişle İzdönşüm'ün bu işin altından kalkması mümkün görünmüyor. İş olsun, reklam olsun diye yarın 'biz burayı sayın genel başkana açtırdık' denilecekse, sözümüz yok. Kendilerinin bileceği bir iş. Yoksa neden Mensan'ı satmak için kapı kapı dolaşıldı? Mensan'dan İzdoğa'ya geçen bu tesisin de ne kadar çalışacağı, her geçen gün çıkaracağı yeni yeni tamir masraflarını düşünmek istemiyorum." (Haberde, Mensan'dan İzdoğa'ya geçen TAT'ın, serbest piyasada kalem kalem yapılan fiyat tespit belgelerine yer verilmemiştir.) 

23092022-1169-0.jpg

Sıkıştırma tertibatlı bu aracın bir defada 1.5 tondan daha fazla atık taşıması fizik kuralları çerçevesinde mümkün mü? 

23092022-11621-0.jpg

Bu nasıl bir düzmece haber! 

Gültepe'deki bu tesise, günde 420 ton atık nasıl girip çıkacak?

Bu tesise sıkıştırma tertibatlı (1.5 Ton) atık getiren araçlar günde 280 defa girip çıkabilirler mi? 

Bir gün 24 saat, 1440 dakika ediyor... İzBB'nin haberinde yer alan 420 tonluk atığın bile sadece toplandığı yerden getirilmesi için, İzdöşüm tesisinin kapısından içeriye her bir "5 dakika 14 saniyede" bir aracın girip çıkması gerekiyor! 

Yoksa sayın Kılıçdaroğlu'na Yenidoğan'daki prefabrik ofisi açtırmayı mı planladılar?

Bir iş yapın yapmasına da önce kendi aklınıza uysun! Bu nasıl düzmece haberdir? Sayın Soyer, sizin aklınız kesiyor mu İzdönüşüm'de günde 420 ton atığın sınıf sınıf ayrıştırılacağına? Bize değil, lütfen sayın Kılıçdaroğlu'na izah ediniz bu günde 420 ton atık yalanını! Ne de olsa kurdelayı kesecek olan o! 

Sayın Eken'i de bu tesise günde 420 ton atığın girip çıktığına, Mensan'dan alınan parkurda da günde 420 ton atığın ayrıştırıldığını İSPATA davet ediyoruz! 

Yoksa İzmirliler başka tarafları ile gülecekler düzmece açıklamalarınıza!

Bizden söylemesi!

23092022-11615-0.jpg

Sonuç olarak; bu açılışta İzdönüşüm prefabrik ofisi ve yeni alınan triportörlerin dışında sıfır KM olan yok! Tesis mi? MENSAN'dan alınan "MÜSTAMEL" boya atılmış TAT!

Hayırlı kurdela kesmeler...

TELEGRAM HABER'İN İZDOĞA-MENSAN ALIŞVERİŞ HABERLERİ:

İzBB'nin İZDOĞA şirketi, atık toplayıcısı MENSAN şirketinin hurda araç gereçlerine ve kiralık yerlerine 26 milyon mu ödedi? İzBB'nin İZDOĞA şirketi, atık toplayıcısı MENSAN şirketinin hurda araç gereçlerine ve kiralık yerlerine 26 milyon mu ödedi?

MENSAN'IN hurdaya çıkacak malzemelerinin satışına İZDOĞA A.Ş. yönetimi mi zemin hazırladı? MENSAN'IN hurdaya çıkacak malzemelerinin satışına İZDOĞA A.Ş. yönetimi mi zemin hazırladı?

İşte İZDOĞA'nın 9 günde bitirdiği MENSAN operasyonu! İşte İZDOĞA'nın 9 günde bitirdiği MENSAN operasyonu!

İZDOĞA A.Ş., MENSAN alışverişinde faka mı bastırıldı? MENSAN'ın TÜKÇEV'e olan milyonlarca lira borcunu İZDOĞA mı ödeyecek? İZDOĞA A.Ş., MENSAN alışverişinde faka mı bastırıldı? MENSAN'ın TÜKÇEV'e olan milyonlarca lira borcunu İZDOĞA mı ödeyecek?

Oh... Oh... Suyundan da! Kemal Bey'in burnu İZDOĞA'ki kokuyu alıyor mudur? Oh... Oh... Suyundan da! Kemal Bey'in burnu İZDOĞA'ki kokuyu alıyor mudur?

İzBB'nin İZDOĞA şirketi, 'ATIK'lardan başka SATINALMA DAİRE BAŞKANLIĞI'na "FİGÜRAN" bile toplamış!İzBB'nin İZDOĞA şirketi, 'ATIK'lardan başka SATINALMA DAİRE BAŞKANLIĞI'na "FİGÜRAN" bile toplamış!

İZDOĞA'dan '3Tekerlekli' filo atağı! İZDOĞA'dan '3Tekerlekli' filo atağı!

Soyer'in İzdoğa'sından Kılıçdaroğlu'na "müstamel" açılış! Soyer'in İzdoğa'sından Kılıçdaroğlu'na "müstamel" açılış!

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.