Çiğdem ÇİMEN

Çiğdem ÇİMEN

EDREMİT DERELİ’YE APİTERAPİ MERKEZİ ÇOK YAKIŞIR

A+A-

Arılar, yaşamın olmazsa olmazıdır. Arı ürünleri de Kazdağları’nın zenginliğidir. Bölge için oldukça değerli olan arıcılık sektörü bugüne kadar ihmal edildi desek hiç de abartmış olmayız. Neyse ki artık bu durum değişti.

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Dereli Köyü’nde son yıllarda birbirinden güzel gelişmelere tanık olmaktayız. Bu olumlu tablonun mimarlarının başında muhtar Nuri Özdemir geliyor.

Köyüne hizmet için gecesini gündüzüne katan Nuri muhtar,  bölgede sevilen bir isim. Doğup büyüdüğü topraklara gözü gibi bakan muhtarımızın doğa sevgisi takdire şayan. Attığı her adım ile köyünün sesini duyurmaya çalışan Özdemir, başarılı işlere imza atıyor. İlhan Deveci başkanlığında kurulan S.S. Kazdağları Dereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yöredeki diğer köylere örnek bir kuruluş. Emeği geçen herkesi kutluyor, kendilerine çalışmalarında başarılar diliyorum.

Arıcılık kursları, fidan dikimi, doğa gezileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Dereli Köyü, ülkemizin en büyük bal ormanına sahip. Doğa harikası köyümüzde, bu önemli varlığını bütün dünyaya tanıtma hedefiyle çalışmalara devam ediliyor. Dereli’nin bir apiterapi merkezi haline dönüşmesi için bir panel düzenlendi. Uluslararası düzeydeki bir proje için, ünlü apiterapi uzmanları çok yakın bir zamanda Dereli’ye gelecek. Bir hafta sürecek olan bu çalışmada, katılımcılar Balıkesir’deki arıcılık faaliyetlerini yerinden inceleyecek. Çeşitli toplantıların ardından ziyaretlerde bulunacak.

Birçok kurum ve kuruluşla ortaklaşa çalışan S.S. Kazdağları Dereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliği içinde. Bu kapsamda,  köydeki 32 aileye 2 yıldır arılı kovan dağıtımı yapılıyor. Edremit Belediyesi’nden 4 adet taşınmaz mal, ortak protokol çerçevesinde tahsis edildi. Kooperatifin amacı, bu yerleri apiterapi merkezi olarak kullanmak. Doğa bitki örtüsü ile arıların yaşam alanı Dereli’ye, apiterapi merkezi çok yakışır.

Dereli sınırları içerisinde yer alan, Kazdağı Bal Ormanı’nda 20 adet bal arılığı bulundurulması planlanıyor. Bu arılıklar, botanik parkı oluşturan ballı bitkilerle ağaçlandırılacak. Bal ormanı yolu düzenlenip 120 bin adet fidan toprakla buluşacak. Hayata geçirilmesi düşünülen konulardan birisi de köyün eko turizm ile kalkındırmak. Bu düşüncede kalmamış muhtar Nuri Bey ve kooperatif başkanı İlhan Bey, Dereli’de 12 ay boyunca turizmin yapılabilmesi için ilk adımı attı. ‘’Tuğlu Dere Eko Turizm Alanı’’,  oldukça heyecanlandırıcı bir isim değil mi?

Dereliler, Kazdağları’nı, dünyaya farklı yönleriyle tanıtmak istiyor. Az öncede belirttiğimiz üzere bunu eko turizm sağlamak için bir takım faaliyetler başladı. Üretmekten hiçbir zaman vaz geçmeyen Derelilerin, bunun için sağlam gerekçeleri de var.

Örnek vermek gerekirse; kırsal kalkınmayı gerçekleştirmek, sürdürülebilir bir doğa ve ormancılık faaliyeti yürütmek, Kuzey Ege Bölgesi’nde bulunmayan bir ihtiyacı gidermek, bölgede bulunan milli park ve seyir teraslarının yükünü azaltmak, yeni eko turizm rotaları oluşturmak, bölgede Kazdağları’ndan doğan yıl boyunca akan derelerin varlığı, irili ufaklı şelalelerin bulunması, yürüyüş ve bisiklet yolunun mevcudiyeti, bölgenin zengin bitki örtüsü, ulaşımın kolay ve yakın oluşu, kontrol edilen bir bölge oluşu, ilgili projeyi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleyip bölgede İda-Madra Jeosit oluşumlarının bulunması ve Eko Turizm Alanı’nın Kazdağı Bal Ormanı ve Bal Köy Projeleri’nin destekleyen bir nitelikte olması.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar