Vergi dairesi başkanlıkları 'defterdarlığa' dönüştü

Vergi dairesi başkanlıkları 'defterdarlığa' dönüştü

Söz konusu kararnamenin 1 Eylül'de yürürlüğe girmesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatı defterdarlıkları ile GİB'in taşra teşkilatı vergi dairesi başkanlıkları "tek çatı" altında toplanmış oldu.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf tedbirleri çerçevesinde başlattığı düzenleme 1 Eylül itibarıyla uygulamaya girdi. Bu düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) taşra teşkilatlarının entegrasyonunu içeriyor. İşte detaylar:

Düzenlemenin İçeriği ve Uygulama:

  • Kararnamenin Yayımlanması: "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi", 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandı.
  • Birleşme: 1 Eylül'den itibaren Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatı (defterdarlıklar) ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın taşra teşkilatındaki vergi dairesi başkanlıkları, "tek çatı" altında toplandı.
  • Yeni Yapı: Vergi dairesi başkanlıkları, defterdarlığa dönüştürülüp, bulundukları ilin adıyla anılacak. Vergi dairesi başkanları, defterdar unvanını aldı. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde ise yeni defterdarlıklar kuruldu.
  • GİB'e Bağlılık: Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, GİB'e bağlı defterdarlıklar aracılığıyla yürütülmeye başlandı. Ayrıca, Bakanlık taşra teşkilatındaki Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak doğrudan GİB'e bağlı defterdarlık altında çalışmaya devam edecek.

Amaç ve Beklenen Sonuçlar:

  • Tek Tip Örgüt Yapısı: Ülke genelinde GİB'in tek tip örgüt yapısına kavuşması sağlandı.
  • Tasarruf ve Verimlilik: Kamu kurumlarının birleştirilmesiyle tasarruf sağlanması ve hizmetlerin daha verimli bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

Bu düzenleme, kamuda daha etkin bir yapı oluşturmayı ve bürokrasiyi azaltmayı hedefliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.