TÜİK: İlk altı ayda sığır varlığı yüzde 2, koyun varlığı yüzde 4,7 azaldı

TÜİK: İlk altı ayda sığır varlığı yüzde 2, koyun varlığı yüzde 4,7 azaldı

TÜİK'in yayınladığı son hayvansal üretim istatistiklerine göre, 2023'ün ilk altı ayında küçük ve büyükbaş hayvan varlığında gerileme oldu. Uzmanlara göre süt fiyatlarının baskılanması nedeniyle düve ve ineklerin kesilmesi hayvan varlığını azaltıyor.

A+A-

TÜİK'in açıkladığı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın araştırma ve bulgularına dayanan verilere göre büyükbaş hayvan kategorisinde, sığır sayısı Haziran sonu itibarıyla önceki altı aya göre yüzde 2 azaldı ve 16 milyon 521 bin başa, manda sayısıysa yüzde 2,9 azalarak 167 bin başa geriledi.

Aynı şeklide küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı aynı dönemlerde yüzde 4,7 azalarak 42 milyon 565 bin başa, keçi sayısı yüzde 7,5 azalarak 10 milyon 709 bin başa geriledi.

"Damızlık hayvanlar kesiliyor"

İstatistikleri AgroTV'de yorumlayan Prof. Dr. Hazım Gökçen, süt fiyatlarının baskı altına alınması nedeniyle, süt hayvanlarının yetiştirilme  maliyetlerini karşılayamayan çiftçilerin süt veren ve gebe büyükbaş hayvanları kesime götürmesi sonucunda sadece geçtiğimiz yıl bir milyon ineğin kesildiğini ve üreme çevriminin koptuğunu söyledi.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.