TikTok'un çocuk hesaplarındaki ihlaline 345 milyon avro ceza

TikTok'un çocuk hesaplarındaki ihlaline 345 milyon avro ceza

AB genelinde TikTok'u düzenleyen İrlanda Veri Koruma Komisyonu, asgari kullanıcı yaşı 13 olan TikTok'un platforma erişim sağlayan reşit olmayan kullanıcıların oluşturduğu riski gerektiği şekilde dikkate almadığına hükmetti.

A+A-

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), TikTok'a reşit olmayan kullanıcıların içeriğini kamusal görünümden koruyamamak da dahil olmak üzere çocuk hesaplarını ele alırken AB veri yasasını ihlal ettiği için 345 milyon avro para cezası verdi.

The Guardian'a göre, AB genelinde TikTok'u düzenleyen İrlanda veri gözlemcisi, Çin'in sahip olduğu video uygulamasının Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) kurallarını birden fazla kez ihlal ettiğini açıkladı.

DPC, 13 ila 17 yaş arasındaki kullanıcıların kayıt sürecinde, hesaplarının varsayılan olarak herkese açık olarak ayarlanmasıyla (yani herkesin bir hesabın içeriğini görebileceği veya yorum yapabileceği) sonuçlanacak şekilde yönlendirildiğini söyledi.

Komisyon, ayrıca asgari kullanıcı yaşı 13 olan TikTok'un platforma erişim sağlayan reşit olmayan kullanıcıların oluşturduğu riski gerektiği şekilde dikkate almadığına hükmetti.

TikTok: Karara katılmıyoruz
TikTok ise soruşturmanın şirketin 31 Temmuz ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki gizlilik kurulumuna baktığını ve soruşturma tarafından gündeme getirilen sorunları ele aldığını söyledi.

TikTok yönetimi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Karara, özellikle de verilen para cezasının seviyesine katılmıyoruz. DPC'nin eleştirileri, üç yıl önce yürürlükte olan özelliklere ve ayarlara odaklanıyor ve 16 yaşın altındaki tüm hesapları varsayılan olarak özel olarak ayarlamak gibi soruşturma başlamadan çok önce değişiklikler yaptık."

Büyük Britanya da ceza vermişti
DPC kararı, TikTok'un Nisan ayında Birleşik Krallık veri düzenleyicisi tarafından platformunu ebeveyn izni olmadan kullanan 13 yaşın altındaki 1,4 milyon çocuğun verilerini yasadışı olarak işlediği gerekçesiyle 12,7 milyon sterlin para cezasına çarptırılmasının ardından geldi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.