TARİŞ Pamuk Birliği seçiminde hülle yapıldığı ortaya çıktı

TARİŞ Pamuk Birliği seçiminde hülle yapıldığı ortaya çıktı

TARİŞ Pamuk Birliği seçiminde, seçme ve seçilme yeterliliğine haiz olmayan yaklaşık 40 civarında delegenin oy kullandırıldığı ortaya çıktı.

A+A-

Faruk Aydın, Baki Bakanoğlu, Ali Şimşek ve Ahmet Ertürk’ün zemin hazırladığı öğrenilen hülleli TARİŞ Pamuk Birliği seçimlerinin Bakanlık tarafından denetim ve inceleme altına alınası öngörülüyor.

18 Ocak 2024 tarihinde İzmir Ege Üniversitesi kampüsünde gerçekleşen TARİŞ Pamuk Birliği Kongresi iptal edilmeyle karşı karşıya kaldı.

Edinilen bilgiye göre;

104 delegenin oy kullandığı TARİŞ Pamuk Birliği seçiminde yaklaşık 40 civarı delegenin bazılarının ÇKS'ne (Çiftçi Kayıt Sistemi), bir kısmının ise pamuk üreticisi olmadığı ortaya çıktı. Şirket ana tüzüğü maddesine göre bu şartları taşımayan kişiler delege olamadığı gibi oy kullanmaları da yasal olarak mümkün değil. Yasal şartlara uymadıkları halde delege gösterilip oy kullandırılan yaklaşık 40 civarı isimle ilgili yasal olmayan durumdan, TARİŞ Pamuk Kooperatifleri seçimlerinde yasal şartları taşımayan kişileri delege yapan Kooperatif Yönetimleri ile Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'ni kongreye götüren eski yönetim sorumlu bulunuyor.

ANA SÖZLEŞMELER NE DİYOR

Tarım Satış Kooperatifleri Anasözleşmesi’nin ortaklık şartlarını kapsayan 14. Maddesinde; “Bir ortağın kooperatife ortak olabilmesi için kooperatifin iştigal konusuna giren ürününün üreticisi olmalıdır. Diğer taraftan, Tarım Satış Kooperatifi Anasözleşmesinin Ürün Alımları ve alımlarda uyulacak esaslar başlıklı 57. Maddesinde; Ortaklar ancak kendi üretimi olan ürünü kooperatife teslim edebilirler.”

Tarım Satış Kooperatifleri Anasözleşmesi'nin ortaklık şartlarını kapsayan 14 . Maddesinde; “Bir ortağın kooperatife ortak olabilmesi için kooperatifin iştigal konusuna giren ürününün üreticisi olmalıdır. Diğer taraftan, Tarım Satış Kooperatifi Anasözleşmesi’nin Ürün Alımları ve Alımlarda Uyulacak Esaslar başlıklı 57. Maddesinde; Ortaklar ancak kendi üretimi olan ürünü kooperatife teslim edebilirler.”

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve Anasözleşmesi'nin 85/6. Bendi gereğince;

“Birliklerin bağlı Bulunduğu Ticaret Bakanlığının denetim yetkisi sonucunda; Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri ve üst düzey yetkililerinin hukuka aykırı eylem ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda, Bakanlık, kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak, gecikmesinde sakınca görülen hallerde, ileride telafisi güç ve imkansız zararların oluşumuna engel olmak amacıyla, bu kişilerin görevlerine tedbiren son verebilir, Birliğin, bir yıl içerisinde OLAĞANÜSTÜ Genel Kurul toplantısının yapılmasına yönelik gerekli tedbirleri alır.”

TARİŞ Pamuk Birliği seçiminde, seçme ve seçilme yeterliliğine haiz olmayan delege isimlerinden bazıları ve temsil ettikleri kooperatifler şöyle;

Tariş Çine Pamuk Kooperatifi

Besalet ÖZDEN

Teoman ÜNLÜ

Bozdoğan Pamuk Kooperatifi

Hüseyin ÖZDEMİR

Nedim OKTAY

Atça Pamuk Kooperatifi

Mehmet ÖZÇİN

Kuyucak Pamuk Kooperatifi

Süleyman SAYGI

Dalama Pamuk Kooperatifi

Mesut TERZİ

Mehmet DAĞ

Buharkent Pamuk Kooperatifi

Ali GENÇ (Aynı zamanda İncir Birliği Yönetim Kurulu Üyesi)

Salihli Pamuk Kooperatifi

Erol AYDIN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.