TARIM ÖNEMLİDİR
TC TARIM ve ORMAN BAKANLIĞI Tarım Reformu Genel Müdürlüğü 11/01/2022 tarihinde 1100 uzman ile 115 gün /925 saat çalışarak hazırlandığı bir ÇALIŞTAY yaptı.
Bu ÇALIŞTAY'ın 27 maddelik sonuç bildirgesi yayınlandı.
Bu sonuçlara göre ;
Tarım DIŞINDAKİLERin/Entellektüellerin DEVLETTE yeni bir mevzii tahkim ettiğini gösterir. İYİ TARIM, ÇEVRE DOSTU TARIM veya adına ne derseniz deyin, "BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN" vizyonunun vites yükselttiğini gösterir.
PERMAKÜLTÜR vb. antin kuntin tarım yöntemlerini yücelterek, VERİMİ DÜŞÜK ancak FİYATI ULAŞILAMAYACAK SEVİYEDE OLAN gıda/besin sisteminin dominant yapıya evrilmesi için başlatılan tehlikeli bir çalışma olarak görüyorum.
Bu sistem, ancak ve ancak hobi bahçelerinde ele alınabilecek yöntemler içeriyor. TARIM CİDDİ bir iştir. Hobi değildir. TARIM İHTİSAS İŞİDİR. Öyle her önüne gelenin fikrim var diyebileceği bir konu değildir. Tarımda MALTHUS TEORİSİ'nin üzerinde duralım. Konvansiyonel tarımın, kitlesel besin zinciri için gerekliliği hayati öneme haizdir. Ülkemizin nüfus yoğunluğunun gerek mülteci /göçmen akını, gerekse sığınmacılar yolu ile yüzde 10 civarında artarken, mevcut konvansiyonel tarım üretimi ihtiyacı karşılayamaz halde iken, verim düşüklüğüne neden olacak yöntemlerin öne çıkarılması asimetrik tarım politikasıdır.
Bu tür politikalar gıda arzında kesinti yarayacaktır. Üstelik de bu sonuçlara göre yine TARIMSAL HAMMADDE de İTHALATÇI durumumuz devam edecektir.
En jan jan medyada, en jan jan söylemler ile bu üretici sosyolojik dokusunu bozan, tüketici ayağında parası olana hizmet edici yaklaşımları göreceğiz.
YEREL yönetimler de ısrarla LİYAKAT dışı kadrolar aracılığı ile BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN, AGROEKOLOJİ, EFES TARLASI,.... gibi PUROCELER etrafında ennn kıymetli yerleri işgal eden TEMSİLİYETleri göreceğiz. Bize dayatılmak istenen bu modelde küçük üreticilerin yeri yok...
İyi bir gözlem ve sorgulama ile TARIM adına HÜKÜMET+MUHALEFETİN büyük çoğunluğunun aynı yolda yürüdüklerini görmek zor değil...