Soyer'ler, enerji, pekmez, mezbaha, bakkal sektöründen sonra "kozmetik" dünyasına mı giriyorlar?

Soyer'ler, enerji, pekmez, mezbaha, bakkal sektöründen sonra "kozmetik" dünyasına mı giriyorlar?

Telegram Haber, İzBB başkanı Tunç Soyer ve eşi, İzmir Köy-Koop başkanı Neptün Soyer'in "kozmetik" dünyasına adım attıklarını ortaya çıkarıyor! Soyer'lerin bu yeni sektörel girişimi, diğer sektörlerdeki başarılarına mı eklenecek?

A+A-

Soyer'lerin "Kozmetik Köy"le yeni hedeflerinde neler yatıyor?

Kozmetik Köy dosyasını açmadan öncesinde; İzBB başkanı Tunç Soyer'in 10 yıllık Seferihisar belediye başkanlığı dönemindeki projeleri ile eşi Neptün Soyer'in "girişimcilik" başarılarını hatırlamakta fayda var diyoruz...

photo-342.jpg

photo-343.jpg

dsc-3295-800x600.jpg

dsc-3299-800x600.jpg

BELEDİYE TÜM GÜCÜYLE KOOPERATİFİN ARKASINDA

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “SEYEKO Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarım dağları delen Ferhat gibi mücadele verdiler. Birçok yasal mevzuatla ilgili sıkıntıları aşmak kolay olmadı. Kendi şahsi menfaatleri için bu projeyi yapmış olsalar, çoktan hayata geçirirlerdi. Ama Seferihisar’a ve kooperatifçiliğe olan inançları nedeniyle birçok sorunla boğuştular. Sonunda başardık. Artık temiz enerji üreteceğiz ve kooperatif ortakları bu işten para kazanacak. Belediye olarak tüm gücümüzle kooperatifimizin arkasında olacağız. Vatandaşlarımız bilmeli ki koydukları paranın karşılığını fazlasıyla alacaklar. Özel firmalar, parası olanlar bu işi yapıyor ve daha çok para kazanıyor. Bu benim içime sinmiyor. Biz de Belediye ve Kooperatif ortaklığıyla bir güneş enerjisi santrali kurabilir ve hem vatandaşlarımıza para kazandırır hem de temiz enerji üretebiliriz. Biz enerji cennetinde yaşıyoruz. Yapılan ölçümlere göre Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacının 10 katını sadece güneşten karşılamak mümkün. Biz bunu başaracağız ve yine Türkiye’ye örnek olacağız.” dedi. http://seferihisar.bel.tr/enerji-devrimi-basladi/ 4 Mart 2018

Kısa adı SEYEKO olan bu kooperatife Seferihisarlılar ortak oluyor... Dönemin Seferihisar belediye başkanı Tunç Soyer, bu GES projesini hem destekliyor hem de belediye olarak "kurucu ortak" olduklarını açıklıyor... Doğal olarak Seferihisarlılar da kooperatife üye oluyorlar... Çünkü, Seferihisarlılar, Soyer'in toplantıdaki açıklamalarından tükettikleri elektriğe para ödemeyeceklerini ve üretim fazlasının da satılarak para kazanacaklarını düşünüyorlar!

Şimdi; 5 sene öncesinde böylesine iddialı bir çıkış yapan SEYEKO, bugün ne haldedir? Üzerinden 5 yıl geçmesine karşın, bir cep telefonunu şarj edebilecek kadar da olsa güneşten elektrik enerjisi üretebilmiş midir? 

gunesten-elektrik-uretimi-basliyor-001.jpg

photo-365-001.jpgphoto-366-001.jpg

photo-367-001.jpgunnamed-1-001-001.jpg

Mezbaha açılışından:

“Yarımada kalkınacak”
Başkan Soyer, pazar yerinden sonra Ulamış’ta S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurduğu Entegre Et Tesisi’nin açılışına katıldı. “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe programıyla yapılan tesisi gezen Soyer, üretici ve tüketici için hayırlı olmasını diledi.

Açılışta konuşan İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer, Entegre Et Tesisi’nin Yarımada’da hayvancılığın gelişmesi için katkı sağlayacağına değindi. Bu proje için çok emek verdiklerini söyleyen Neptün Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “Bu projede bize destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi bürokratlarına, Seferihisar’ın üreticilerine, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ortaklarına ve İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu üyelerine çok teşekkür ederim. 2017 yılının Nisan ayında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsal kalkınma için açtığı hibe programından yararlanmaya hak kazandığımız ilan edildi. Bakanlık proje için yüzde 50 oranında hibe verdi. 1 milyon 363 bin lira hibe aldık. 2017 yılının Mayıs ayında imzaları attık. İlk önce tesisin kapasitesi günde bir büyükbaş, 8 küçükbaş hayvandı. Ancak biz bu kapasiteyi günde 8 büyükbaş, 24 küçükbaşa çıkardık. Sonrasında da kapasiteyi genişletecek şekilde bir tesis inşa ettik. Bu proje, Yarımada’nın kırsal kalkınmasında, hayvancılığın gelişmesinde küçük bir proje gibi görünse de büyük bir umut. Çünkü sadece hayvanın etiyle değil aslında yan ürünleriyle de Yarımada kalkınacak. Burası Seferihisar’ın, Yarımada’nın tesisi olacak. Burada en steril koşullarda kesim yapacağız, hayvancılıkla uğraşan tüm kesimlere duyurmak istiyoruz” dedi.

0x0-1612211417099.jpeg

Devlet desteği ile açıp kapısına kilit vurdular
İzmir'de "Başka bir tarım mümkün. Başkaldırıyoruz" sloganıyla iddialı açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Köy-Koop Başkanı eşi Neptün Soyer'in çalışmalarına Seferihisar dönemlerinde başladığı ve 3 ay önce Ulamış Mahallesi'nde hizmete açtıkları mezbaha ve et entegre tesisi tam anlamıyla fiyasko oldu. 2 Şubat 2021 Yeni Asır'ın haberi: https://www.yeniasir.com.tr/izmir/2021/02/02/devlet-destegi-ile-acip-kapisina-kilit-vurdular

Bugün: Mezbahayı İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün kökten yıkacağı konuşuluyor!

Seferihisar'a pekmez üretim tesisi

İZMİR'in Seferihisar İlçesi'nde S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından hazırlanan Seferihisar Yerel Üzümü Pekmez Üretimi ile Katma Değerinin Arttırılması Satış Pazarlama Olanaklarının Geliştirilmesi Projesi İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) geçti.

56432d860f2544697cd8a059.webp

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Kaymakamlığı ve Seferihisar Belediyesi'nin ortakları arasında yer aldığı proje, 531 bin liraya mal olacak. Kooperatif 478 bin lira hibe almaya hak kazandı.
12 ay içerisinde tamamlanması amaçlanan proje kapsamında, bölgedeki en değerli ürünlerden biri olan üzüm pekmez olarak daha da değer kazanacak. Kurulacak üretim, dolum paketleme sistemi ile üretilen pekmez dolumu gerçekleştirildikten sonra paketlenecek ve piyasaya sürülmeye hazır hale gelebilecek. Bölgede yetişen üzümün işlemesi kooperatife ait tesislerde yapılacak. 11 Kasım 2015 Hürriyet gazetesi haberi: https://www.hurriyet.com.tr/ege/seferihisara-pekmez-uretim-tesisi-40012719

Bugün: Buyurun araştırın! Pekmez üretimi var mı yok mu?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Turgut Köyü’nde bu yılın ilk hasadına katıldı. Soyer, “Beş yıl önce lavanta üretimine büyük bir heyecanla Seferihisar’da bu tarlada başlatmıştık. Şimdi lavanta üretimini İzmir’in diğer ilçelerine yayıyoruz. 39 bin fideyi Buca Doğancılar, Kemalpaşa Yeni Kurudere ve Menemen Emiralem köylerinde dağıttık. “Başka Bir Tarım Mümkün” diyerek katma değeri yüksek bu ürünü İzmir kırsalında yaygınlaştırmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi. https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/43799/156

Buraya kadar Soyer'lerin devrim yaratan başarılı girişimleri anlaşıldı mı?

O zaman gelelim şimdi "Kozmetik Köy" projesine!

Ham madde lavanta mı?

Soyer'lerin bu yeni girişim projesin isim babası biz değiliz! Bilakis, "Kozmetik Köy" ismini, çıkılan ihalenin sonuç ilanından öğrenmiş bulunuyoruz!

Her halde bu çiçeği burnunda projenin ham maddesini de lavanta oluşturacak diye düşünüyoruz!

Eh... Seferihisar ve 3-5 ilçede binlerce dönüm arazide de lavanta ekim-dikimi başlatıldığına göre; bu ürünler nerede ve nasıl ekonomiye kazandırılacaktı?

Soyer'ler de binlerce dönüm arazide ekilip biçilen lavantaları ekonomi ve kozmetik dünyasına kazandırmayı planlamış olacaklar; kolları Seferihisar'ın Ulamış köyünden başlamışlar sıvamaya!

Seferihisarlı, Kemalpaşalı, Bucalı, Menemenli lavanta üreticileri yaşadı!

Soyer'ler bu yeni yatırım projesi için Ulaşmış Kalkınma Kooperatifini seçmiş görünüyorlar! Malumunuz; eş Neptün Soyer'in başkanı olduğu Köy-Koop üyesi kooperatifler, ürünlerini kolaylıkla İzBB'ye satabiliyorlar... Koop'ların sattığı ürünlerde düne kadar "Halkın Bakkalı" dükkanlarında satılıyordu... Halkın Bakkalı projesi iflas etti biliyorsunuz... Şimdi, bu koop'lardan alınan ürünlerin "Halkın Kasabı" konsepti altındaki dükkanlarda satışına devam ettirilecek!   

Ayvaz kasap, aynı hesap!

Soyer'lerin projeleri bir bir sönerken (Hatta başlamadan), insan bu yeni "Kozmetik Köy" girişiminin akıbetinin de ne olacağını düşünmeden edemiyor!

Adından da anlaşılacağı gibi; Soyer'lerin bu yeni "Kozmetik Köy" projesi, 289 Ada 6 Parsel üzerinde kurulu Ulaşmış Koop'ta başlayacak! Zaten çıkılan ihale şartnamesi incelendiğinde de, Ulaşmış Koop'ta "Kozmetik Köy" tadilatları başlatılmış bulunuyor! 

Peki, İzBB'nin böylesine bir iş için Ulamış Koop'ta tadilat işlemleri başlatması hukuka uygun mudur? İzBB'nin temel görevleri arasında, her hangi koop binalarında, yerlerinde imalata yönelik yatırımlar yapması, paralar harcaması yer alıyor mu? 

İzBB ya da Köy-Koop, burada ne üretecek? Lavantalı el-yüz kremi mi? Lavantalı şampuan mı? Lavantalı sabun mu? Lavantalı vazelin kremi mi? Ne üretecek?

Üretilenleri kimler alacak? Aylık gelirleri alt tabakada olanlar mı? Yoksa bu ürünler, burjuva sınıfına, sosyeteye mi hitap edecek? Hedef kitle belli mi?

Şimdi... Daha yolun başında tadilat işi için nerdeyse 5 milyon TL harcanırken; imalat için alınılacak makina parkı ve alet edevata ne kadar para harcanacak? Belli mi? 10 Milyon mu? 15 Milyon mu? 20 Milyon mu? Ne kadarlık bir bütçe daha saçılacak?

Bu nasıl bir projedir? 

Kimin fantezisidir? 

Bu kadar kolay mı kozmetik dünyasına ürününüzü kabullendirebilmek?

Bu memlekette trilyonlarca liralık yatırımı olan kozmetik kuruluşları yok mu? Açın önlerini, kursunlar fabrikanın kralını Seferihisar'a! Böyle koop binaları, yerleri tamir ettirilerek kozmetik dünyasına giriliyorsa, vay ki ne vay halimize!

Kamu parasını kozmetik ürünü işine yatırmak bu kadar basit mi? 

Yarın İçişleri Bakanlığı Müfettiş gönderip inceleme başlattığında da vızıklamanın bir alemi yok!

O zaman, hani yumurta aldığınız Tire'deki Karateke Sulama Koop var ya, gidin ona da "gezen tavuk" çiftliği kuruverin!

Ne bileyim... Gidin BAYÇİKOOP'a da camekanlı seralar kuruverin o zaman! 

Kamunun parasını harcamak bu kadar ucuz mu?

İşte 289 Ada 6 Parsel: (Dikkat ederseniz, Parsel sorgu da bile Ulaşmış Koop, Ulamış Köy Koop olarak çıkmaya başlamış.)

adsizbbb-001.jpg

İşte Ulamış Koop'un "Kozmetik Köy" yapılması için çıkılan ihalenin belgesi: 

bodrug-003-013-002.jpg

Yalnız... Kulağımıza gelenlere göre... 

M. Tunç Soyer'in 2. defa İzBB'ye aday olma şansı sıfır! Daha doğrusu eksilerde... 

Neptün Soyer'in de Köy-Koop'un başında kalamayacağı konuşuluyor! Kaldı ki; homurtular çoktan başlamış bile! 

Açıkçası, kulislerde Tunç Soyer'in İzBB'de 5. yılını doldurabileceğine kuşku ile bakılıyor! 

Zamanın Soyer'lerin aleyhine işlediği, Neptün Soyer hakkında başlatılan soruşturmanın da çok ciddi bir şekilde devam ettiği, kulislerde konuşulanlar arasında baş köşede duruyor!


 

 

 


 

 

 

 

 

 

  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.