Savaş ayçiçek yağını da vurdu

Küresel ihracatın yüzde 80’ini elinde tutan Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş ayçiçek yağı fiyatlarını 9 günde yüzde 47 oranında yükseltti.

Küresel ihracatın yüzde 80’ini elinde tutan Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş ayçiçek yağı fiyatlarını 9 günde yüzde 47 oranında yükseltti. Yeni Asır, 22 Şubat’ta 31 lira 50 kuruş olan ünlü bir markanın 1 litrelik ayçiçek yağının marketlerde 4 Mart’ta 46.50 liraya yükseldiğini belirledi

Küresel ayçiçeği yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştiren Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından gözler yağ fiyatlarına çevrildi. Bu iki ülkeden en büyük ham yağ alımı yapan Türkiye de, yeni arayışlara girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, savaş sebebiyle bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için tedbirler alırken, ayçiçeği ithalatında alternatif pazar olarak Bulgaristan, Moldova, Romanya ve Arjantin'in öne çıkmasının beklendiği kaydedildi. Bu arada Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ayçiçeği tedarikinde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmek için ikame yağlarda gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar sıfırlandı.

FİYAT LİSTESİ GÖNDERDİ
Buna göre soya, palm yağı, ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları, rep, kolza, hardal yağı ile diğer bitkisel sabit katı ve sıvı yağlarda (jojoba yağı hariç) gümrük vergisi alınmayacak. Bu arada son günlerde yağ satış fiyatları da hızlı yükselişe geçti. Yeni Asır'ın yaptığı araştırmada ünlü bir yağ markasının son satıcı olan marketlere gönderdiği fiyat listelerinde 22 Şubat'ta 31 lira 50 kuruş olan 1 litre ayçiçeği yağının 4 Mart'ta 46.50 liraya yükseldiği görüldü. Bu da sadece 9 günde ayçiçeği yağı fiyatlarında yüzde 47 oranında artış yaşandığını ortaya koyuyor.

EKONOMİ Haberleri

ABD'den Gazprombank'a yaptırım
TCMB'den "Reeskont Kredilerinde Katma Değer Odaklı İhracatçı Skoru Uygulaması" analizi
Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak
İBB Meclisinde İstanbul'da suya her ay zam yapılması kararlaştırıldı
İspanya'daki sel felaketinin finans sektöründeki maliyeti 20 milyar avroyu aştı