Faizler düşerse otomobil piyasası nasıl etkilenir?

Yüzde 3.50 faiz oranları ile temin edilen taşıt kredilerinde 400 bin TL’nin geri ödemesi 36 ay vade için aylık 23.000 TL seviyelerinde.

Şu anda taşıt kredilerinde faiz oranları, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası adımları nedeniyle oldukça yüksek seyrediyor. Ancak son dönemde faiz oranlarında bir miktar gevşeme yaşandığı görülüyor. Örneğin, taşıt kredisi faiz oranları yüzde 4 seviyelerinden yüzde 3.50 seviyelerine düşmüş durumda.

400 bin TL'lik bir taşıt kredisi, yüzde 3.50 faiz oranı ve 36 ay vade ile aylık yaklaşık 23.000 TL'lik bir ödeme anlamına geliyor. Bu oranlar kredi alınan bankaya ve vade süresine göre değişiklik gösterebilir.

Merkez Bankası’nın 2024 yılı 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi’ne göre, taşıt kredilerinde sıkılaşmanın sona ermesi ve faiz oranlarında düşüşlerin görülmesi öngörülüyor. Tam olarak ne zaman düşüş yaşanacağı ise belirsiz olmakla birlikte, 2024 yılının son çeyreğinde veya 2025'in başlarında faiz oranlarında belirgin bir düşüş bekleniyor.

Faizlerin düşmesi araç fiyatlarını da etkileyebilir. Talebin artmasıyla birlikte, özellikle sıfır araç fiyatlarında artış beklenebilir. Ancak bu artışın öngörülebilir ve kabul edilebilir seviyelerde olacağı tahmin ediliyor, çünkü sıfır araç fiyatları piyasanın ana belirleyicisi durumunda.

EKONOMİ Haberleri

ABD'de tüketici kredileri ağustosta beklentilerin altında arttı
Çin yuanının sınır aşırı ticarette kullanımı 8 ayda yüzde 21,1 arttı
ÇAYKUR'da 2024 yılı yaş çay sezonu sona eriyor
AB'den tescil alan Söke pamuğunda kuraklık, verimi olumsuz etkiledi
Üreticilere zengin besin içerikli ve doğa dostu organik gübre kullanmaları tavsiyesi