Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Eskinazi, Bakan Nebati'den dolar kurunun artmasını istedi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir'de bir otelde düzenlenen İzmir İş Dünyası Buluşması'na katılarak, konuşma yaptı.

"24 Ocak Kararları'nın en önemli maddelerinden birisi Türk lirasına yüzde 32,7 oranında devalüasyon yapılmasıydı. Günümüzde 18,80 lira civarında olan dolar kuru yüzde 32,7 arttığı takdirde 25 lira seviyesine gelecek. Bu da Türk ihracatçımızın rekabetçiliğine olumlu katkı sağlayacaktır"

"Türk ekonomisinin önünü açacak yeni bir '24 Ocak Kararları'nın hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "24 Ocak Kararları"nın en önemli maddelerinden birisinin Türk lirasına yüzde 32,7 oranında devalüasyon yapılması olduğunu kaydederek, "Günümüzde 18,80 lira civarında olan dolar kuru yüzde 32,7 arttığı takdirde 25 TL seviyesine gelecek. Bu da Türk ihracatçımızın rekabetçiliğine olumlu katkı sağlayacaktır." dedi.

İzmir İş Dünyası Buluşmaları kentte bir otelde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun enflasyon olduğunu söyledi.

Sürdürülebilirlik ve yatırım açısından, öncelikli olarak enflasyon seviyesinin ve para politikasının yönünün bugünden tahmin edilmesi gerektiğini ifade eden Özgener, "Enflasyondaki düşüşün nasıl sağlanacağıyla ilgili soru işaretlerinin giderilmesine ve piyasalarda güvenin yeniden tesis edilmesine ihtiyaç var." diye konuştu.

Toplumun her kesimini ilgilendiren ürünlerde yapılan KDV indirimlerinin iş sektörlerinde olumlu etki oluşturduğunu vurgulayan Özgener, üyelerinden bunun devamı konusunda talepler gelmeye devam ettiğini dile getirdi.

"Bugün 24 Ocak 2023"

Eskinazi ise ihracatçıların "finansmana erişim", "yüksek enflasyon" ve "düşük döviz kuru" noktasında sorunları olduğunu anlattı.

İhracatçıların mevcut döviz kuruyla rekabetçi olamayacağını savunan Eskinazi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İhracatta rekabetçiliğimizin sürdürülebilirliği ve artması, ithalatın azalması ve işsizliğin önüne geçmek için TL'nin değerinin düşmesi gerekiyor. Sizinle aynı dili konuşuyoruz. Aramızdaki tek fark, TL'nin piyasada gerçek değerini bulması için siz hükümet olarak bizden çok daha fazla aksiyon alabilecek konumdasınız. Siz Türk lirasının nominal değerine kavuşması için gerekli adımları attığınız takdirde biz ihracatçılar 2023 yılı için ihracatımızı Orta Vadeli İstikrar Programı'ndaki hedefler doğrultusunda artırma sözünü şimdiden verebiliyoruz.

Daha önce yaşanmış bir olay, durum ya da olgunun tekrar yaşanabileceğini ifade eden 'Tarih tekerrürden ibarettir' sözü bugün bizler için çok daha büyük anlamlar barındırıyor. Bugün 24 Ocak 2023. Başka bir ifadeyle 24 Ocak 1980'de hayatımıza 24 Ocak Kararları olarak giren ekonomi paketinin 43'üncü yıl dönümü. 24 Ocak Kararları'nın en önemli maddelerinden birisi Türk lirasına yüzde 32,7 oranında devalüasyon yapılmasıydı. Günümüzde 18,80 TL civarında olan dolar kuru yüzde 32,7 arttığı takdirde 25 TL seviyesine gelecek. Bu da Türk ihracatçımızın rekabetçiliğine olumlu katkı sağlayacaktır. Bugünkü buluşmamızın bir milat olmasını diliyor, Türk ekonomisinin önünü açacak yeni bir '24 Ocak Kararları'nın hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

"Ege Bölgesi ülkenin en değerli hinterlandına sahip"

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise borsa olarak kuruluşlarının 130'uncu yılında yeni gelecek vizyonlarını "Tarımın Servetini Dönüştürmek" olarak belirlediklerini söyledi.

Dünyanın en bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri hakkını vererek geleceğe taşımak için projeler geliştirdiklerini aktaran Kestelli, bu kapsamda "İzmir Tarım Teknoloji Merkezi" ve "Ege Gastronomi Hareketi" olarak iki önemli proje geliştirdiklerini ifade etti.

Kestelli, İzmir'in Türkiye'nin gözbebeği ve 81 il arasında üçüncü büyük ekonomisi olduğunu belirterek, kentin ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYİH) katkısının yüzde 6,4 düzeyinde olduğunu kaydetti.

İzmir'in sanayi, hizmetler ve tarım gibi üç hayati alanda iddialı olduğunun altını çizen Kestelli, şöyle devam etti:

"Sanayi ve hizmetlerde üçüncü sıradayken tarımsal milli gelirde ikinci sıradayız. Fakat daha da önemlisi Ege Bölgesi ülkenin en değerli hinterlandına sahip. Bunun anlamı şu, İzmir'e yapılan yatırımların çarpan etkisi çok daha yüksek. Bu nedenle hükümetimizin tarımı teknolojiyle büyütme çabalarımıza desteğini artırması, kuraklıkla mücadelede sürdürülebilir çözümler üretmesi, girdi maliyetlerindeki büyük sıçramanın yarattığı tahribatı önlemesi, Dikili, Kınık ve Bayındır'da yürüttüğümüz tarıma dayalı ihtisas organize bölgelerine omuz vermesi ve finansmana erişim sıkıntısına çare olması hayati önemde. Borsa olarak, tarımdaki sorunlarımızı çözemediğimiz sürece ekonomideki sorunları da çözmemizin mümkün olmadığına inanıyoruz."

"Küresel ekonominin de ana gündemi enflasyonla mücadeledir"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da üretim olmadan kalkınmanın sağlanamayacağını belirtti.

Tanık oldukları ticaret savaşlarının pandemi ile güçlenerek dünyada yeni bir değişim ve dönüşümü başlattığına işaret eden Yorgancılar, "Dönüşümün temelinde kendi kendine yetebilmek yani üretim yer almaktadır. Rakiplerimizle eşit şartlarda rekabet edebilmemize engel olan güncel konuların çözümünün hızlandırılması ve bir dönüşüm stratejisi kurgulanmasıdır." diye konuştu.

Dünya ticaretinin yüzde 80'ini elinde tutan 10 ülke olduğunu anımsatan Yorgancılar, Türkiye'nin hem bu ülkelerle olan ticaretini artırması hem de küresel ticari birlikteliklerin içinde yer almasının önemli olacağını belirtti.

Türkiye'nin öncelikli çözüm bekleyen konularından birinin yüksek enflasyon olduğunu söyleyen Yorgancılar, "Bugün küresel ekonominin de ana gündemi enflasyonla mücadeledir. Ancak, biz oran olarak ayrışmaktayız. 2022 Üretici Fiyat Endeksi 12 aylık ortalaması yüzde 128 iken, TÜFE yüzde 72 gerçekleşti. ÜFE-TÜFE farkından dolayı, pazarda fiyatlar düşmemekte, enflasyona neden olmakta, öngörülebilir fiyatlama yapılamamaktadır. Vatandaş açısından da refah kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle, enflasyonu düşürmeye yönelik kalıcı adımların hızlandırılması son derece önemlidir." dedi.

Toplantıya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekilleri Necip Nasır, Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, iş dünyası temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

EKONOMİ Haberleri

ABD'nin büyük bankaları yıllık stres testleriyle ilgili Fed'e dava açtı
SGK uzmanı duyurdu: Emekli maaşı ne kadar olacak?
Asgari ücret 2025 yılı için net 22 bin 104 lira olarak belirlendi
GSS prim borcu affı Meclis'ten geçti mi? GSS borcu hangi yılı kapsıyor?
2025 MTV ilk taksit ödemesi geliyor: Hangi araç ne kadar ödeyecek?