Ege İhracatçı Birlikleri 2023'te hedef pazarları belirledi

Birlik Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: "2023 yılında geleneksel ihraç pazarımız Avrupa Birliği yanında ABD, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan'ın ihracatımızda öne çıkan ülkeler olmasını bekliyoruz"

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, bu yıl "mevcudu korumak" üzerine bir strateji geliştirdiklerini; özellikle ABD, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan'ın öne çıkan pazarlar olmasını beklediklerini ifade etti.

Ege İhracatçı Birlikleri 2022 yılı değerlendirme ve 2023 hedefleri toplantısı, kentteki bir otelde düzenlendi.

Toplantıda sunum yapan Jak Eskinazi, Birlik olarak 2022 ihracat hedefini 18 milyar dolar olarak koyduklarını, Ukrayna-Rusya savaşı ve tüm olumsuzluklara rağmen 18 milyar 300 milyon dolar ihracat yaparak bu hedefi geride bıraktıklarını anlattı.

Geçen yıl EİB üyesi 7 bin 377 firmanın ihracat yaptığını, en fazla ihracat yapılan sektörler sıralamasında demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile hazır giyim ve konfeksiyonun ilk sıralarda yer aldığını aktaran Eskinazi, "Geçen yıl 218 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaptık. Almanya, ABD ve İspanya, ihracatta ilk üç ülke oldu." dedi.

Eskinazi, geçen yıl Ticaret Bakanlığı desteğiyle, ihracatçıların uluslararası rekabetçiliklerini artırmaları amacıyla 16 URGE Projesi yürüttüklerini, özellikle gıda sektörüne yönelik ABD pazarı açılımıyla sektörün bu ülkeye ihracatını yüzde 46 artırmayı başardıklarına dikkati çekti.

Global ekonomideki resesyon, dünya ekonomilerindeki büyüme rakamlarının düşeceği beklentisi ve yüksek enflasyonun 2023 için hedef koymayı zorlaştırdığını dile getiren Eskinazi, yeni yılda mevcudu korumak üzere bir strateji ortaya koyduklarını ifade etti.

"Enseyi karartmıyoruz"

Eskinazi, asgari ücretteki artış ve kurun mevcut seviyesinin işçilik maliyetlerini artırdığını, ihracatçının fiyat vermekte zorlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii bu şartlarda enseyi karartmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinin 84 yılında var olan, üretmiş ve ihracat yapmış bir kurum olarak Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılında da üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. Büyümenin anahtarı yine ihracat olacak. Bu yıl daha fazla fuara gideceğiz, daha fazla sektörel ticaret heyetleri ve alım heyeti organizasyonları yapacağız. Daha agresif bir pazarlama stratejisi izleyeceğiz.

Bu etkinlikleri yaparken Ticaret Bakanlığımızın 2023 yılı için ortaya koyduğu 'Hedef Pazarlar, Uzak Ülkeler Stratejisi'ne uyumlu bir takvim oluşturduk. Ticaret Bakanlığımızın hedef pazarlar olarak belirlediği ülke sayısı 2022 yılında 24 iken 2023 yılında 51 ülkeye çıkarıldı. Bu anlamlı destek ve Yeni Nesil Destek olarak tanımladığımız e-ihracat desteği için Bakanımız Mehmet Muş nezdinde Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. 2023 yılında geleneksel ihraç pazarımız Avrupa Birliği yanında ABD, Çin, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan'ın ihracatımızda öne çıkan ülkeler olmasını bekliyoruz."

Toplantıda EİB çatısı altındaki Birlik başkanları da değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİ Haberleri

ABD'nin büyük bankaları yıllık stres testleriyle ilgili Fed'e dava açtı
SGK uzmanı duyurdu: Emekli maaşı ne kadar olacak?
Asgari ücret 2025 yılı için net 22 bin 104 lira olarak belirlendi
GSS prim borcu affı Meclis'ten geçti mi? GSS borcu hangi yılı kapsıyor?
2025 MTV ilk taksit ödemesi geliyor: Hangi araç ne kadar ödeyecek?