Dolar darbe üstüne darbe yiyor!

Dünya ekonomisinde hâlâ 'rezerv para' durumundaki ABD Doları'nın bu konumunu sarsacak gelişmeler yaşanıyor: Rusya ile Hindistan yerel para birimleriyle ticaret yapmak üzere anlaştı.

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın ekonomisini çökertmek için yaptırımlar devam ederken Moskova, en çok silah ihraç ettiği ülkelerden Hindistan'la önemli bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya ile Hindistan, karşılıklı ticaretini yerel para birimleri üzerinden yapacak. ABD Doları'nı devredışı bırakmayı amaçlayan hamlenin benzerleri dünya geneline yayılırsa, rezerv para konumundaki ABD Doları'nın büyük sarsıntılar yaşayabileceği belirtiliyor.. 

Moskova ile Yeni Delhi arasındaki anlaşmayı duyuran Bloomberg'e göre, 25 Mart'tan itibaren Hindistan, Rusya'dan aldığı silahların bedelini yerel para ile Rus tahvillerine yatırım yaparak ödeyecek. Karşılıklı ticarette dolar kullanmayarak ABD radarından çıkmayı hedefleyen iki ülke, mevcut ekonomik düzende küçük ama etkili bir çatlak oluşturdu. 

Suudiler paralarını nereye getirecek?

Benzer bir adım geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'dan gelmiş, Riyad yönetimi petrol konusunda en büyük müşterisi olan Çin'in, borcunu kendi para birimiyle ödemesinin önünü açmıştı. Rus rezervlerine ve Rus vatandaşlarına ait paralara batılı ülkelerce el konulmasının ardından Suudilerin, servetlerini artık ABD ya da Avrupa'da tutma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor. 

Riyad ile Pekin arasında yerel para anlaşmasının ardından Suudi Arabistan'ın en büyük petrol şirketi Aramco'ya ait tesislerin İran destekli Husi örgütü saldırılarının hedefi olması ise sahada kimin kimlerle iş tuttuğunu göstermesi bakımından dikkat çekici oldu. 

Günde 1.1 milyar dolar kazanmaya devam

Petrol ve gaz satışı konusunda Avrupa ülkelerini dolardan uzaklaşmaya zorlayan bir adım da Rusya'dan geldi. Moskova 'dost olmayan ülkelerden' doğalgaz parasını ruble üzerinden talep etti. Bu durum Avrupalı şirketleri açık piyasadan Rus Rublesi bulmaya zorladı ve sadece bu hamle bile 1 ABD Doları karşısında 140 rubleye kadar gerileyen Rus parasını birdenbire 100 ruble seviyesine yükseltti. Rusya gaz ve petrol satışından günde 1,1 milyar dolar civarında para kazanmaya devam ediyor. 

IMF bile 'düzen temelden değişebilir' diyor

Mevcut gelişmeler, ABD'nin doları altına endekslemeyi kestiği 1971 yılından buyana en büyük kırılmanın yaşanabileceğini gösteriyor. IMF'nin 15 Mart'ta internet sitesine yazdığı satırlar herkese bir fikir veriyor: "Enerji ticaretinin değişmesi, tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması, ödeme ağlarının parçalanması ve ülkelerin rezerv para varlıklarını yeniden düşünmesi durumunda, savaş küresel ekonomik ve jeopolitik düzeni temelden değiştirebilir."

EKONOMİ Haberleri

AB'den tescil alan Söke pamuğunda kuraklık, verimi olumsuz etkiledi
Üreticilere zengin besin içerikli ve doğa dostu organik gübre kullanmaları tavsiyesi
Maliyeden yasa dışı bahis ve suç gelirlerinin aklanmasına karşı dört koldan mücadele
Kredi kartından nakit çekemeyenlerin yeni 'yöntemi': Bir yılda katlandı
BYD'nin Manisa fabrikası için ÇED süreci başladı