Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu kararıyla doğalgaz dağıtım şirketlerinin 2023’te vatandaştan tahsil edeceği bağlantı ve hizmet bedellerine yüzde 84.4 zam yapıldı.
Açık kaynaklardan alınan bilgiye göre; Böylece doğalgaz abone bağlantı bedeli bin 158 liradan 2 bin 135 liraya çıktı.
Doğal gaz aboneliği yaptıran bir çok kişinin aboneliğini iptal ettirmesinin söz konusu olmadığını, aboneliğin ölünceye kadar kullanıldığını, bağlantı bedelinin hiç bir zaman geri alınmadığını, böylece doğal gaz şirketlerin topladığı bağlantı bedelleri sayesinde sebepsiz zenginleştiğini düşünen vatandaşların nasıl bir yol izleyeceği hakkında araştırma yapan Yerel Yönetimler uzmanı Mehmet Zeki Fidandal; Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2018/5321 E. , 2018/10669 K. Nolu kararına işaret etti.
Kararda “Tarifeler çerçevesinde güvence bedeli tespit edildiği, yönetmeliğin iptali için Danıştay’a dava açılabileceği, yönetmelik bu yolla iptal edilmedikçe mekanik sayaçlarda güvence bedelinin belirlenen esaslar dahilinde alınmasına devam olunacağı; dosyaya yansıyan böyle bir iptal kararı da mevcut olmadığı, dağıtım şirketlerince belirlenen ve Kurum tarafından onaylanan tarife uyarınca alınan güvence bedelinin yönetmelik ve Kurul kararına uygun olduğu, tüm bu bilgiler ışığında; davalının bağlantı bedelinden sorumlu olduğu gibi mekanik sayaç abonesi olması nedeniyle abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında bir defaya mahsus olmak üzere güvence bedeli alınabileceği, şu durumda yerel mahkemenin davayı kabul etmesi gerekirken aksi yönde karar verilmesi doğru görülmediğinden açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma isteminin kabulü gerekmiştir. ”
Bu referansla, yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali için bir başvuru olursa yargının o maddeyi iptal etmesi kuvvetle muhtemeldir. Dedi
Bağlantı bedeli alınmasının hukuksal bir garabet olduğunu savunan Fidandal “Söz konusu yönetmelik, 2002 yılında çıkarılmış ve bir bedel konulmuş. Bilindiği üzere ücret adı altında alınan her bir bedel, hizmete dayanmalıdır. Zaten gaz şirketleri abone güvence bedeli almaktadırlar. Gaz satarak bedel almaktadırlar. Ama bu bağlantı ücretinin tahsil edilmesindeki verilen hizmet nedir? Anlamak mümkün değil.” İfadelerini kullandı.
Yerel Yönetimler uzmanı Mehmet Zeki Fidandal sözlerine şöyle devam etti.
Sonuçta bu bir hizmet vermeden sorma – ver parasıdır. O nedenle yönetmeliğin 36. Maddesinin iptali için başta siyasi partilerin temsilcileri olmak üzere STK lar, Belediyeler ya da herhangi bir vatandaşımız dava açarak maddenin iptalini isteyebilir. Nitekim Bu konuda yakın zamanda abone bağlantı ücretlerini ödeyen bazı vatandaşlarımız dava açmak üzere hazırlık yapmaktadırlar. Çünkü gerçekten alınan bu para, her ne kadar yönetmeliğe uygun görünse de hizmet verilmediği için anayasaya aykırı ve bir nevi zorla alınan bir paradır” dedi.
Mehmet Zeki FİDANDAL kimdir?
30 yıl aralıksız olarak Kuşadası Belediyesinde Başkan yardımcılığı yapan Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki FİDANDAL, Mevzuat danışmanlığı, Yerel Gazetelerde Köşe yazarlığı ve Belediyecilik üzerine 3 adet kitap yazmıştır.