2025 yılında reform üstüne reform geliyor: Emeklilik yaşı ve esnek çalışma modeli dahil çok şey değişecek

Emeklilik sisteminde BES'e kadar birçok düzenlemeyi içinde barındıran 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete'de yayımlandı.

2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, sosyal güvenlik ve çalışma hayatında birçok reforma dair önemli düzenlemeleri içeriyor. Programda dikkat çeken başlıklar şöyle:

  1. Otomatik Katılım Sistemi: Çalışanların işveren katkısıyla otomatik olarak katılacağı bir "ikinci basamak emeklilik sistemi" oluşturulacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), bu model üzerinde çalışacak. Bu sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile istişare edilerek geliştirilecek. Ayrıca, gençlerin BES'e katılımını teşvik etmek için 25 yaş altı üniversite öğrencilerine yönelik teşvikler planlanıyor.

  2. Esnek Çalışma Modeli: Pandemi sonrası popülerleşen esnek çalışma modeline yönelik hukuki altyapı güçlendirilecek. 2025'te uzaktan çalışma sisteminin hukuki altyapısının geliştirilmesi planlanıyor.

  3. Emeklilik Yaşı: Emeklilik yaşına ilişkin kriterlerde, yaşam süresinin uzamasıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmaları araştırılacak. Aynı zamanda, bireylerin iş hayatında daha uzun süre kalmalarını teşvik etmek için çeşitli tedbirler planlanıyor.

  4. Aktüeryal Denge ve Kurumsal İş Birliği: Sosyal güvenlik sisteminin mali dengesini korumak amacıyla çeşitli reformlar yapılacak. Kurumlar arası iş birliği ile istatistik kapasitesini artırma, izleme ve raporlama gibi mekanizmalar geliştirilecek.

  5. Mesleki Rehabilitasyon ve Bakım Sigortası: Sürekli işgörmezlik veya maluliyet geliri alanların yeniden işgücüne kazandırılması için mesleki rehabilitasyon sağlanacak. Ayrıca yaşlı bakım hizmetleri için "bakım sigortası" adı altında yeni bir sigorta kolu oluşturulacak.

  6. Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele: Prim borçlarının tahsilatını artırmak, denetimleri güçlendirmek ve veri analiz yöntemleriyle kayıt dışı istihdamla mücadeleye yönelik çalışmalar yapılacak.

  7. Kadın, Genç ve Engellilerin İstihdamı: Bu grupların işgücüne katılımını artırmak için teşvik ve düzenlemeler planlanıyor. İşverenlerin SGK işlemlerini kolaylaştırmak için altyapı geliştirilerek bürokrasi azaltılacak.

2025 Programı, özellikle sosyal güvenlik reformları, işgücüne katılımı teşvik edici önlemler ve kayıt dışı istihdamla mücadele için geniş çapta önlemleri içeriyor.

EKONOMİ Haberleri

İzlandalı Icelandair, 2025'te İstanbul Havalimanı'na uçuş başlatacak
ABD'den Gazprombank'a yaptırım
TCMB'den "Reeskont Kredilerinde Katma Değer Odaklı İhracatçı Skoru Uygulaması" analizi
Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak
İBB Meclisinde İstanbul'da suya her ay zam yapılması kararlaştırıldı