Limon, bahçesinde 25 kuruş, tezgahta 8 lira

Limon, bahçesinde 25 kuruş, tezgahta 8 lira

Limonun üreticiden alış fiyatı 25 kuruşa düşerken, tezgahlarda 8 liradan satılması tepki çekiyor. Vatandaşlar, ürün fiyatlarının aşağı çekilmesi için önlem alınmasını istiyor

A+A-

Kış aylarının vazgeçilmezi, nezle grip gibi hastalıkların düşmanı, C vitamini deposu limonun üreticiden alış fiyatı 25 kuruşa düşerken, tezgahlarda 8 liradan satılması "yok artık bu kadar da olmaz" dedirtiyor. Limonun bahçeden sofraya gelene kadar geçen süredeki fiyatında sezonun başlamasıyla birlikte düşüş yaşandı. Son güncel rakamlara göre; limonun Adana'da direk üreticiden alış fiyatı 25 kuruş olurken aradaki fiyat farkı dikkat çekti. İzmir sebze meyve halinden pazarcılara 1,75 lira ile 2 lira arasında değişen fiyatlarla fatura edilen limon semt pazarlarında 6 liradan satışa sunuluyor. Vatandaşlar, ürün fiyatlarının aşağı çekilmesi için yetkililerin gerekli önlemleri almasını bekliyor.

 

SANALDA FAHİŞ FİYAT
Limon fiyatı marketlerde 7, manavlarda ise 8 liraya kadar çıkıyor. Limonun internet üzerinden satış yapan sanal marketlerde 9-10 lira ve hatta organik limonların daha yüksek rakamlardan satıldığı gözlendi. Limonun kilo fiyatının halde 25 kuruşa düştüğünü söyleyen Kabzımallar Derneği Başkanı Ali Batman, orta kalite limonların 50 kuruşa, düşük kaliteli limonların ise 25 kuruşa satıldığını söyledi. Batman, ürünlerin taşındığı 20 kiloluk boş plastik kasanın içindeki limondan daha pahalı hale geldiğini belirterek, "Plastik kasa şu anda 17 liradan satılıyor. Kasaya koyduğumuz orta kalite limon 10 lira, en kaliteli limon 12 lira yapıyor" dedi.

KASASINDAN BİLE UCUZ
LİMON fiyatını yarım litre hazır su fiyatıyla karşılaştıran Batman, "Yarım litre limon suyu için 2 kilo limon kullandığımızı varsayarsak 50 kuruşa doluyor. Şu anda limon suyu sudan ucuz. Limonun plastik kasası bile 17 lira. En kaliteli 60 kuruşluk limonu kasayla sattığımızda yine kasanın fiyatını karşılamıyor. Ama ürünün özellikle İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerin pazarlarında yüksek fiyatlara satılması moral bozuyor" dedi.

NEREDE KAÇ LİRA?
ADANA ÜRETİCİ FİYATI: 25 KURUŞ
İZMİR SEBZE HALİNDE: 1.75 - 2 TL
SEMT PAZARLARINDA: 6 TL
MARKETLERDE: 7 TL
MANAVLARDA: 8 TL

TOLGA TEKİN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.