Fatura, fiş vermeyen de almayan da artırımlı ceza ödeyecek: 100 bin liraya kadar çıkıyor

Fatura, fiş vermeyen de almayan da artırımlı ceza ödeyecek: 100 bin liraya kadar çıkıyor

Fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" ile ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı belgelerin düzenlenmesi durumunda uygulanacak cezalara ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Tebliğe göre, bu belgelerin düzenlenmemesi durumunda cezalar artan bir şekilde uygulanacak.

Cezalar şöyle şekilleniyor:

  • Fatura veya belge düzenlememede ilk tespitte asgari ceza 10 bin lira olacak.
  • İkinci tespitte ceza 20 bin lira, üçüncüde 30 bin lira, dördüncüde 40 bin lira, beşinci tespitte ise 50 bin lira olacak.
  • Altıncı ve sonraki tespitlerde ise ceza 100 bin liraya kadar çıkacak.

Cezalardan kurtulma koşulları:

  • Alıcı, kendisine fatura veya belge düzenlenmediğini, en geç 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, alıcıya ceza uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyen satıcıya 3 kat özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
  • Eğer farklı bir belge düzenlenmişse ve alıcı bunu yine 5 iş günü içinde bildirirse, alıcı ceza almaz ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.

Kayıt dışı faaliyetler:

  • Kayıt dışı olarak faaliyette bulunanlar için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak. Ayrıca dijital ortamda yapılan işlemlerle ilgili eksik veya yanıltıcı bildirimlerde de her bir bilgi için ayrı ceza kesilecek.

Bu düzenlemeler, vergi kayıplarını önlemek ve belge düzeni konusundaki uyumu artırmak amacıyla yürürlüğe konulmuş olup, özellikle belge düzenlemeyenlerin ağır yaptırımlarla karşılaşmasını öngörüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.