Yeni ABD yönetimi ile bakanlar düzeyinde ilk temas: Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Yeni ABD yönetimi ile bakanlar düzeyinde ilk temas: Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan aktardığına göre, ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede Çavuşoğlu, Blinken'ı yeni görevi münasebetiyle tebrik etti.

A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan aktardığına göre, ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede Çavuşoğlu, Blinken'ı yeni görevi münasebetiyle tebrik etti.

Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Bakan Çavuşoğlu ve Blinken, bazı bölgesel meseleler ile FETÖ, PKK, PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularını da ele aldı.

ABD'nin yeni yönetimi ile karşılıklı saygıya dayanan açık ve samimi bir diyalog geliştirme hususunda mutabık kalındığının vurgulandığı görüşmede, ABD tarafının son dönemde yaptığı açıklamalardan duyulan rahatsızlık da dile getirildi.

İki bakanın, ilerleyen günlerde gündemdeki tüm konuları daha ayrıntılı şekilde görüşme konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

ABD Dışişleri: Kuzey Irak'taki saldırıdan PKK'nın sorumlu olduğuna dair görüşümüz vurgulandı
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, iki bakanın telefon görüşmesinde Türkiye ile ABD'nin ikili ilişkilerini ve başta terörle mücadele olmak üzere ortak menfaatlerini ele aldığını kaydetti.

Price, "İki taraf Suriye'deki savaşın siyasi çözümü için destek ve iş birliklerini arttırma konusunda mutabık kaldı. Bakan, Kuzey Irak'ta Türk rehinelerin ölümü üzerine taziyelerini iletti ve PKK'nın bundan sorumlu olduğuna dair görüşümüzü yineledi." ifadelerine yer verdi.

Blinken'ın, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'leri 'elde tutmama' çağrısında bulunduğunu belirten Price, Bakanın aynı zamanda Türkiye ve Yunanistan arasında istikşafi görüşmelere de desteğini vurguladığını belirtti. 

Blinken: Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesine ilişkin işbirliğinin devam etmesini bekliyorum
Görüşmeye ilişkin Twitter'dan paylaşım yapan Blinken, görüşmede iki ülke arasında uzun süredir devam eden ilişkinin önemine vurgu yapıldığını belirtirken, ''Suriye'de ve terörle mücadeledeki işbirliğinin, Doğu Akdeniz'de tansiyonu düşürmeye yönelik adımların devamını sabırsızlıkla bekliyorum'' açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.