TOKİ hak sahiplerinden CHP’li belediyeye isyan

TOKİ hak sahiplerinden CHP’li belediyeye isyan

Karabağlar Belediyesi ile Şehir Plancıları Odası’nın imar planlarına itiraz etmesi nedeniyle 4 yıldır TOKİ projesine başlanamadığını söyleyen hak sahipleri, ilçe belediyesi önünde eylem yaptı. Mağdur vatandaşlar, “Yapamıyorsanız engel olmayın” dedi.

A+A-
TOKİ hak sahiplerinden CHP’li belediyeye isyan

Karabağlar Belediyesi ile Şehir Plancıların Odası'nın imar planlarına itiraz etmesi nedeni ile 4 yıldır Karabağlar'daki TOKİ projesine başlanamadığını söyleyen hak sahipleri, ilçe belediyesi önünde eylem yaptı. 809 hak sahibi adına konuşan Alişan İnal, "İzmir'in en çok kaçak yapılarının olduğu ilçesi Karabağlar'dır. Bunu herkes bilir. Buradaki halk ucuz diye eski ve depreme dayanıksız binalarda kirada oturuyorlar. Tek yaptıkları kayıtsız şartsız bu evlerin yapılmasını engellemek. Yeter, artık yakamızdan elinizi çekin" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen haftaki kabine toplantısında, "Karabağlar'ın süratle kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Hadi bakalım, İzmir'in belediyesi zat-ı şahanelerinde... Neden burasıyla ilgili çalışma yapmadınız? Karabağlar'ı değiştirin, dönüştürün bir adım atın be ama yok. Orada yaşayanlar insan değil mi, onlar için ideal konutlara kavuşma hakkı yok mu?" diyerek ilçedeki konut sorununa dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Başkan Erdoğan'a 'Kendisine doğru bilgi aktarmıyorlar' diyerek kendisini savunurken, Karabağlar'daki konut sorunu ilçede yaşayanların tepkisi ile ayyuka çıktı.



EYLEM YAPTILAR
Ev sahibi olma hayali kuran dar gelirli vatandaşlar, CHP'li Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile Şehir Plancıları Odası'nın 2019 yılından beri Uzundere'de yapılacak olan TOKİ Konut Projesi'ne çeşitli bahanelerle karşı çıktığını dile getirerek, Karabağlar Belediyesi önünde eylem yaptı. Üzerinde, 'Muhittin Başkan Dar Gelirli Halkın Çığlığına Kulak Ver', 'Yapamıyorsanız, Engel Olmayın', 'Deprem Öldürmez Binalar Öldürür Muhittin Selvitopu' yazılı pankartlar taşıyan TOKİ hak sahipleri eylemde, 'Başkan uyuma, halkına sahip çık' sloganları attı. TOKİ projesindeki 809 hak sahibi adına açıklama yapan Alişan İnal, TOKİ'nin Uzundere Projesi için 2009 yılında girdikleri kurada hayatlarının müjdesini aldıklarını ancak Karabağlar Belediyesi ile Şehir Plancıları Odası'nın imar planlarına itiraz ederek konuyu mahkemeye taşımaları sonrası bu mutluluğun yarıda kaldığını söyledi.



'SABRIMIZ TÜKENDİ'
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun kendilerine ilçede yeni konuta ihtiyaç olmadığını söylediğini iddia eden İnal, "Birikmiş paramız yoktu. Peşinat için dişimizden tırnağımızdan para biriktirdik. Heyecan ve umutlu evlerimizin yapılmasını beklerken, birilerinin bu evlere karşı çıktığını öğrendik ve bu karşı çıkanlar bu evlerde kimlerin oturacağı ile ilgilenmiyorlardı. Tek yaptıkları kayıtsız şartsız bu evlerin yapılmasını engellemekti. Tam 4 yıl oldu. Bizimle birlikte kurası çekilen diğer bütün evler bitmek üzere. İnsanlar evlerine girmek için gün sayarken, bizim evlerimizi yapılacağı alan hala bomboş" diye konuştu. İzmir'in deprem bölgesi olduğunu ve son büyük depremlerde TOKİ evlerinin ne kadar sağlam olduğunun kanıtlandığını ifade eden İnal, "İzmir deprem bölgesi, birçok aktif fay hattının üzerinde yaşamaya çalışıyoruz, oturduğumuz evler eski ve depreme dayanıksız. Sabrımız çoktan bitti, 'Artık yeter' diyoruz. Bizim yakamızdan elinizi çekin" dedi. Erdoğan'ın özellikle büyük deprem sonrası kentsel dönüşüm çağrısında bulunarak, "Karabağlar'ın süratle kentsel dönüşüm ve değişime ihtiyacı var. Hadi bakalım İzmir'in belediyesi zat-ı şahanelerinde, Karabağlar'ı değiştirin, dönüştürün, bir adım atın" dediği Karabağlar'daki konut sorunu bir kez daha gündeme geldi.



MUHİTTİN SELVİTOPU KARŞI ÇIKTI
Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi'nde belediye tarafından bir bölümü İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne tahsis edilen alanda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca (TOKİ) 2019 yılında konut yapılmak istendi ancak iddiaya göre Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu buna karşı çıktı. TOKİ konutlarının planları iptal edilirken, CHP'li Selvitopu arazinin tamamının üniversiteye ayrılmasını istedi. O dönem TOKİ'ye ait olan 80 hektarlık alanın tamamına konut yapılacakken, AK Partili ve CHP'li meclis üyelerinin kararı ile 35 hektarlık bir alana üniversite yapılması talep edildi ancak CHP'li Selvitopu ve milletvekilleri bu kez çark ederek konut yapımına karşı kampanya başlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.