Telegram Haber'in Ekim 2021 ayında 'Buca Metrosu ihalesi iptal edilebilir' analiz yazısını okudunuz mu?

Telegram Haber'in Ekim 2021 ayında 'Buca Metrosu ihalesi iptal edilebilir' analiz yazısını okudunuz mu?

Telegram Haber, Buca Metrosu ihalesini alanın açıklanmasından 1.5 ay öncesinde yayımladığı analiz yazısında, başkan Soyer'i "Bu haliyle bile bakıldığında ihalenin iptali gündeme gelebilir!" diye uyardığını biliyor muydunuz?

A+A-

"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘İzmir tarihinin en büyük yatırımı’ dediği Buca Metrosu ihalesine ikinci kez dava açıldı.

Geçtiğimiz günlerde en düşük 1. teklifi sunan Nurol İnşaat- Yapı Merkezi iş ortaklığının açtığı davanın ardından bir dava da ihalede en düşük 3. teklifi sunan Jv Of Dillingham Construction – Özaltın İnşaat İş Ortaklığı tarafından açıldı. İhalenin iptali istemiyle verilen 23 sayfalık 2. dava dilekçesinde düşük teklif veren iki firmanın haksız bir şekilde fiyat kırdığı ve verilen tekliflerin dengesiz olduğu öne sürüldü.

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu'nun yapım ihalesi Aralık ayında tamamlandı. Ancak ihaleye en düşük 1. teklifi veren firmanın ardından en düşük 3. teklifi veren firma da dava açtı." Basın

Öncelikle bilinmesinde yarar görüyoruz: Bugüne kadar Başgedikli'nin karakaçanı yellendirmek için ne haber ne de yazı yazıyoruz... Doğru bildiklerimizi de ne sakladık ne de yazmaktan korktuk!

Dün nasıl ki Tunç Soyer'in (Seferihisar'da yaptığı belediyeciliğe bakarak) İzmir'i yönetemeyeceğini, İzmir Büyükşehir'e aday yapılmasının hata olduğunu savunduysak, bugün de aynı çizgimizi sürdürüyor gelişmeler karşısında da "OLACAĞI BUYDU" demekten de kendimizi geri alamıyoruz!

Malumunuz; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir düzinenin üzerinde aday adayı vardı... Aday adaylığı döneminde CHP İzmir İl Başkanlığının yaptığı açıklamalara bakın, bazılarının isimlerini açıklamaktan bile geri durmuşlardır! Örnek: Ersu Hızır. 

Ersu Hızır'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu sanırım bizden başka da yazan olmamıştır!

O günlerde Aziz Kocaoğlu'nun "aday değilim" açıklamasını da yanlış bulduğumuzu, Kocaoğlu'nun bir dönem daha devam etmesi gerektiğini savunmuş, Tunç Soyer'in aday yapılması durumunda İzmir'in de Seferihisar'dan daha kötü bir duruma geleceğine işaret fişekleri yakmıştık!

Soyer'in aday yapılmasının tek sorumlusu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dur... Kılıçdaroğlu'nun ikide bir İzmir'den milletvekili adayı olmasını da doğru bulmuyoruz! En azından Ankara'dan kendisini listeye yazamıyorsa, bir defacıkta olsa buyursunlar memleketi Tunceli'den yazıp aday oluversinler... İnşallah bu dönem İzmir'den aday olmaz ve CHP'de İzmir'de pek fazla oy kaybetmez! Temennilerimiz bu yönde... Başka bir deyişle; Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den aday olması, CHP'nin İzmir'deki oylarında yüzde 1'lik bir artışa neden olmuş mudur? Hayır! BKZ: Seçim sonuçlarına ve İzmir'in nüfus artışı oran karşılaştırmalarına; artış var mı yok mu görürsünüz!

Şimdi gelelim CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın "Belediyecilik bizim işimizdir" lafına bakarak Tunç Soyer'in Buca Metrosu için dediği "O metro Buca'ya gidecek" laflarına...

26 Ekim 2021 günü, Eylül ayında yapılan Buca Metrosu ihalesine geçerli teklif veren ve dosya alıp teklif vermeyen firmaların açıklanmasının ardından, Buca Metrosu ihalesinin AKIBETİNİ ANALİZ edip "İşte sonucu açıklanmayan Buca-Üçyol Metrosu ihalesinin analizi!" başlığı yazımızı yayımlamışız...

Analiz haberimize ilişkin manşet görseli: 

21599.jpg

Daha analiz yazımızın girişinde "İşte açıklanmayan Buca-Üçyol Metrosu projesine katılan kuruluşların durumu ve ihaleye nasıl hazırlandıkları ve ihalenin olası akıbetleri: İşte sonucu açıklanmayan Buca-Üçyol Metrosu ihalesinin analizi!" deyip, başlamışız olacakları sıralamaya: 

Özaltın Grubu ABD’li ortağı Dilingham ile birlikte 6 Eylül 2021 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin Buca – Üçyol Metrosu yapım ihalesine katılmıştır ve üçüncü olmuştur.

20211024-2-50576233-69964644-web-002.jpgYukarıdaki resmi sonuçlara bakıldığında fiyat aralığının çok farklı olduğu gözlenmektedir.

Özaltın – Dilingham ortaklığı ile ihaleye hazırlanırken özellikle ihale projesinin irdelenmesi için Metro Projeleri tecrübesi nedeni ile Yüksel Proje ile anlaşma yapılmış ve detaylı bir hizmet alınmıştır.

Yapılan üç boyutlu çalışma ve saha gezilerinde ortaya çıkan durum aşağıdaki gibi olmuştur.

*** İhaleye konu olan proje ile uygulanacak olası proje arasındaki farklar potansiyel olarak vardır

*** Burada dikkat edilecek 3 adet ihale pozu vardır. Bunlar TBM metodu ile yapılacak tüneller , NATM (Aç Kapa Tüneller) ve Sinyalizasyon kalemleridir. İlk iki firma uygulama aşamasında NATM tünellerin iptal edileceği senaryosunu kabul edip bu düşük fiyatları oluşturmak adına NATM fiyatlarını son derece düşük tutup TBM birim fiyatını ise yüksek tutarak fiyatlarını vermişlerdir.

*** Açılışta düşük gözüken fiyatların aslında uygulama aşamasında 5 milyar Türk Lirasını aşacağı aşikardır.

*** Öte yandan bu projeye finansman veren EBRD’nin kendi prosedürlerine göre bu tip dengesiz fiyatlama (Unbalanced Pricing) yapılan ihalelere onay vermemektedir. Bunun nedeni proje değişikliği nedeni ile oluşacak maliyet artışlarıdır. 

Sonuç olarak;

*** İhale projesine fiyat vermeyen Şirketlerin yapılacak değerlendirme ile elenmesi gerekmektedir

*** İlk iki firmanın yaptığı dengesiz fiyatlamanın onaylanması durumunda İzmir Belediyesinin EBRD ve diğer Uluslararası Finansman kuruluşları (IFI) nezninde güvenirliği yara alacaktır.

*** Bu haliyle bile bakıldığında ihalenin iptali gündeme gelebilir!"

Bugün Buca Metrosu için ikinci davayı açan Özaltın – Dilingham ortaklığının "EN GERÇEKÇİ" teklifi verdiğine dikkat çekip, analiz yazımızda Buca Metrosu için teklif verenler arasında Metro Projelerinde Türkiye'nin "EN TECRÜBELİ" şirketi "Yüksel Proje"nin adını bile DEŞİFRE ETMEKTEN KAÇINMAMIŞIZ! (Ne yazık ki sizi uyandırmayı başaramamışız!)

Sayın Soyer... Gazetecilik başlı başına bir işçiliktir... Aşkla belediyecilik yapamaya da hiç benzemez!

Analiziz yazımızda;  

"Yapılan üç boyutlu çalışma ve saha gezilerinde ortaya çıkan durum aşağıdaki gibi olmuştur.

*** İhaleye konu olan proje ile uygulanacak olası proje arasındaki farklar potansiyel olarak vardır

*** Burada dikkat edilecek 3 adet ihale pozu vardır. Bunlar TBM metodu ile yapılacak tüneller , NATM (Aç Kapa Tüneller) ve Sinyalizasyon kalemleridir. İlk iki firma uygulama aşamasında NATM tünellerin iptal edileceği senaryosunu kabul edip bu düşük fiyatları oluşturmak adına NATM fiyatlarını son derece düşük tutup TBM birim fiyatını ise yüksek tutarak fiyatlarını vermişlerdir.

*** Açılışta düşük gözüken fiyatların aslında uygulama aşamasında 5 milyar  Türk Lirasını aşacağı aşikardır.

*** Öte yandan bu projeye finansman veren EBRD’nin kendi prosedürlerine göre bu tip dengesiz fiyatlama (Unbalanced Pricing) yapılan ihalelere onay vermemektedir. Bunun nedeni proje değişikliği nedeni ile oluşacak maliyet artışlarıdır." dedikten sonra; 

"*** İhale projesine fiyat vermeyen Şirketlerin yapılacak değerlendirme ile elenmesi gerekmektedir

*** İlk iki firmanın yaptığı dengesiz fiyatlamanın onaylanması durumunda İzmir Belediyesinin EBRD ve diğer Uluslararası Finansman kuruluşları (IFI) nezdinde güvenirliği yara alacaktır." uyarılarımızın ardından "Bu haliyle bile bakıldığında ihalenin iptali gündeme gelebilir!" diyerek, bugün yaşananların BAŞINIZA GELEBİLECEĞİNİ ÖNGÖRMÜŞÜZ!

Şimdi çık sabahtan akşama "O Metro Buca'ya gidecek" diye bağırıp dur gari! İyi de sayın Soyer, Metro'nun Buca'ya gitmesini ENGELLEYEN KİM? Yargı mı? Yoksa yapılanlar ve verdiğiniz yanlış kararlar mı bugün Buca Metrosu işini bu hale soktu?

Bitmedi sayın Soyer... Bitmedi... İhalenin kime verildiğini açıkladığınız gün bile işçilik yapmaya devam edip, bakın sizi bu defa nasıl uyarmışız!

26 Ekim 2021 günü yaptığımız analiz yazımızı referans alıp, ihale sonucunun açıklandığı gün 7 Aralık 2021 tarihli analizimizde bakın neler yazıp, sizi yeniden nasıl uyarmışız! 

23580.jpg

26 ekim 2021 tarihli analiz yazımızın tamamını bu analiz yazımıza referans alıp şunları yazmışız: 

DEMİŞİZ...

Buca Metro ihalesi üzerinden geçen 2 ayı aşkın bir süreden sonra kazananı açıklandı: Gülermak

Gülermak şirketinin bu ihaleyi alacağı (verileceği) daha ilk günden konuşuluyordu...

İhalenin yapıldığı tarihlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, sağlık sorunları nedeniyle Ankara'da (Hastanede) bulunuyordu... Devamında tedavi amaçlı dinlenmek üzere Antalya'ya gittiği belirtiliyordu...

Yapı Merkezi + Nurol ortaklığındaki şirket ihalede en düşük teklifi veren kuruluş olmuştu: 3 Milyar 392 Milyon 

Gülermak, 3 Milyar 921 Milyon... teklif ile ihalede 2. sırada yer alıyordu... 

Verilen tekliflere göre; ihaleyi kazanan şirket Yapı Merkezi + Nurol ortaklığı görünüyordu...

İzmir Büyükşehir Belediyesi düne kadar Buca Metrosu ihalesini kazanan şirketi açıklayamamıştı...

Aradan geçen 2 ayı aşkın sürede ihaleyi kazanan şirketin açıklanabilmesi için bir dizi yazışmalar ve ziyaretler gerçekleştirildi...

Başta KİK'e yazılan yazıda; en düşük fiyat teklifi verenin dışında başka bir şirkete ihalenin verilip verilmeyeceği sorulup öğrenildi! (Aslında biz böylesi durumlarda İzmir Büyükşehir'in nasıl davranabileceğini yazmışız... Demek ki algılayamamışlar!)

Ardından projeye kredi verecek kuruluşa danışıldı ve yazışmalar gerçekleştirildi! Demek ki kredi kuruluşu da en iyi teklifi verene değil, ihalenin başka bir şirkete verilebilmesi yönünde ışık yaktı ki; ihale Yapı Merkezi + Nurol ortaklığına değil, Gülermak'a verildi!

Her halde İzmir Büyükşehir'de ve CHP'yi İzmir'de yönetenler arasında bilmeyen duymayan kalmamıştır Narlıdere Metro inşaatını da yapan Gülermak'ın Narlıdere Metro inşaatından dolayı 400 milyon civarında alacağının olduğunu!

İlginç olan ne biliyor musunuz?

Konunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önüne kadar getirilmiş olması!

Kılıçdaroğlu da bu durum karşısında ne mi demiştir?

O kadarını da Genel Sekreter Buğra Gökçe'nin açıklaması daha uygun düşmez mi?

En azından o kafilenin içinde yoktu!

Öyle değil mi sayın Gökçe?  

Pek bir güzel olur İzmir Büyükşehir'in Metro ihaleleri!

Bakın... Yakarıdaki analiz yazımızda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe'nin ihale zarflarının açıldığı gün nerede olduğunu yazmış, ihale komisyonun WhatsApp üzerinden Gökçe ile temasa geçip, ihalenin kime verileceği hakkında aldıkları görüş yazışmasının detaylarına yer vermemiştik...

30691.jpg

Geçtiğimiz hafta (15 Mart 2022) "Flaş! Soyer, Gökçe'nin o gün dediğine yargı kanalıyla mı geldi?" Flaş! Soyer, Gökçe'nin o gün dediğine yargı kanalıyla mı geldi? başlıklı haberimizde o detaylara da şöyle yer vermiştik:

"Gökçe, ihalenin yapıldığı günlerde İzmir'de değildi! 
Sağlık nedenlerinden dolayı Ankara'da ve ardından verilen 10 günlük istirahat için Antalya'ya gitmişti... Türkçesi, ihaleye katılan firmaların zarflarının açıldığı gün Gökçe İzmir'de değildi!

İhale komisyonu WhatsApp üzerinden (Yazışarak) ihalede açılan zarflar ve verilen teklifler sıralandıktan sonra Gökçe'ye ulaşıyor... Çıkan manzara karşısında ihalenin kime verilmesi gerektiği soruluyor... Gökçe'de ihaleye katılan ve en düşük geçerli teklifi (Birinci çıkan) veren firmaya ihalenin verilmesi gerektiğini belirtiyor!

Dikkat ederseniz; Buca Metrosu ihalesi öncesine kadar Soyer ile Gökçe'nin arasından su sızmıyor, Soyer neredeyse Gökçe'de orada oluyordu... (Bkz. Eylül 2021 ayı öncesi basında çıkan haber fotoğraflarına.)

Gökçe ile ihale komisyonu arasında geçen bu (Yazılı) görüş alışverişinden bir şekilde Soyer'in de haberi oluyor ve bu defa soluğu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yanında alıyor!

İddialara göre; Soyer, Gökçe'nin ihale konusundaki görüşünü Kılıçdaroğlu soruyor ve aldığı yanıtta pek beklediği gibi çıkmıyor: "Adam doğrusunu söylemiş! İhaleyi 1. sırada çıkan kazanmış!"

Dikkat ederseniz, Gökçe'nin gönderileceğine ilişkin haberlerde Eylül ayında konuşulmaya başlamıştı...

Tesadüfler bir yana; bugün İzmir 4. İdare Mahkemesi Buca Metrosu ihalesini iptal eden bir karar verdi... İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu iptal kararını Danıştay'a götürme şansı var... Danıştay'ın nasıl bir karar vereceğini bilemiyoruz... 

Konuyu özetlersek; bir şekilde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi genel Sekreteri Buğra Gökçe'nin o gün ihale komisyonuna WhatsApp üzerinden belirttiği görüşü, bugün yargı kararı ile de Soyer'e iletilmiş olmadı mı?"

Tekrar başa dönersek;

Açılışta düşük gözüken fiyatların aslında uygulama aşamasında 5 milyar  Türk Lirasını aşacağı aşikardır.

"Öte yandan bu projeye finansman veren EBRD’nin kendi prosedürlerine göre bu tip dengesiz fiyatlama (Unbalanced Pricing) yapılan ihalelere onay vermemektedir. Bunun nedeni proje değişikliği nedeni ile oluşacak maliyet artışlarıdır." dedikten sonra; 

İhale projesine fiyat vermeyen Şirketlerin yapılacak değerlendirme ile elenmesi gerekmektedir

İlk iki firmanın yaptığı dengesiz fiyatlamanın onaylanması durumunda İzmir Belediyesinin EBRD ve diğer Uluslararası Finansman kuruluşları (IFI) nezdinde güvenirliği yara alacaktır."

Sayın Soyer... Dün (26 Ekim 2021) yazdığımız analizleri dikkatlice okuyup ve de "Bu haliyle bile bakıldığında ihalenin iptali gündeme gelebilir!" uyarımıza kulak asmış olsaydınız, bugün bunları yaşar mıydınız? Sorun bakalım bir kendinize! 

Sayın Soyer... Daha ilk günden verdikleri tekliflerle ihaleden 1.'nci ve 2.'nci sırada çıkan iki firmanın da bu ihale için verdikleri rakamlarla bu işi bitiremeyeceklerini, hangi firma olursa olsun Buca Metrosu inşaat ihalesinin 5 Milyar TL'nin altında bitmesinin mümkün görünmediğini yazmışız!

Bu firmaların hiç birisi de babamızın oğlu değil! 

Ve bunları da birilerini mutlu etmek, üzmek için ya da sizin okumanız içinde yazmıyoruz... Okuyup okumamanız da çokta umurumuzda değil... Yazdıklarımızın tamamı İzmir'in geleceğine ve İzmir halkının haber alma özgürlüğüne dayanmaktadır... Bu yüzden de yazmadan duramıyoruz! 

Aslında meselenin özü; yazılanların nasıl algılandığında yatmıyor mu?

Buca Metrosu haberlerimiz devam edecek...

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.