Taksicilikte devrim gibi projeler hazır
Taksicilikte devrim gibi projeler hazır
9 Ocak’ta yapılacak kongre öncesi son 4 yılını değerlendiren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Teknolojik yeniliklerle hem esnafımızın işini kolaylaştırdık ve küresel firmaları kente sokmadık hem de vatandaşımızın konforunu ve güvenliğini daha da artırdık” dedi
Görev süresince ilkleri hayata geçiren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, 9 Ocak Pazar günkü kongre öncesinde, 4 yıllık süreci Yeni Asır'a değerlendirdi. İzmir'de araçların ENTAKSİ, VIP Taksi ve ENTAKİP uygulamalarıyla teknolojik olarak geliştirilmesinden gece tarifesinin kaldırılmasına kadar birçok projede ilkleri başlattıklarını anlatan Anık, 1.5 yıllık pandemi döneminde her gün 400 araca dezenfekte hizmeti verdiklerini ve sadece bir taksicinin koronadan hayatını kaybettiğini açıkladı.
İLK İZMİR'DE KALDIRILDI
Taksici esnafına daha iyi hizmet için çalıştığını anlatan Celil Anık, "Göreve geldiğimde araçların geliştirilmesine karar verdik. Eski model araçlar klimalı ve sıfır kilometre araçlara dönüştürüldü. İzmir'de kangren haline gelen bir gece tarifesi uygulaması vardı. İnsanlar 24.00'ten önce taksiye binmek için yarışıyordu. Bu gece tarifesini kaldırıp 24 saat aynı tarife yaptık ve Türkiye'ye ye örnek oldu" dedi.
TEKNOLOJİK ATILIMLAR
2013'te Büyükşehir Belediyesi'ne taksi çağırma sistemini kurmak istediklerini söyleyerek yetki istediklerini dile getiren Anık, "Dünyanın birçok yerinde uygulanan bu projeyi, bir firmayla anlaşarak tüm yazılımı kurup cihazları aktif hale getirerek İzmir'de ve Türkiye'de ilk kez ENTAKSİ sistemini hayata geçirdik. Ardından başlattığımız ENTAKİP sistemiyle İzmir'deki taksilerin hareket kabiliyetlerini, doluluk durumunu, yaktığı gazı, harcadığı mazotu, yaptığı kilometreyi, günlük kaç yolcu taşıdığını görebiliyoruz. Şu anda İzmir'deki 2823 adet takside günlük ortalama 116 bin sefer taksimetreye basılıyor. Bu rakam ikiyle çarpıldığı zaman ortalama 235 bin yolcu taşıdığımız ortaya çıkıyor. Teknolojiye uyumlu hale getirdiğimiz taksilerimizde artık bunları net olarak takip edebiliyoruz" dedi.
KÜRESELLERE GEÇİT YOK
İzmir'in taksici esnafına sahip çıkarak küresel firmaların kente girmesine engel olduklarını anlatan Anık, "Son 2-3 yılımız küresel firmalarla mücadeleyle geçti. Eğer biz bu dijitalleşmeye geçmeseydik birileri nasıl İstanbul'u karıştırdıysa aynı şekilde İzmir'e de gelirdi. Konforlu ve dijital hizmet projeleriyle ayakta kalmayı başardık. Lansman ile yaptığımız işin boyutunu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gösterdik. Belediyede bizim aldığımız yetkiyi kötüye kullanmadığımızı gördü. Biz bununla da yetinmeyip İzmir'de taksilerle ilgili Türkiye'de ilk defa master plan yaptırdık. Elimizdeki verilerle önümüzdeki yılları görmek için bir rapor hazırladık, kitap haline getirdiğimiz bu akademik çalışmayı da belediyeye sunduk. Elimizde veriler olmasaydı bu raporu hazırlayamazdık. Böylece küresel firmalar İzmir'e giremedi" dedi.
ÖTV YÜZDE 10-15'E DÜŞSÜN
TAKSİLERİN 7 gün 24 saat takip edilebildiğini söyleyen Anık, "Kurduğumuz takip sistemiyle araçlarımızın nerede olduğunu görebiliyoruz. Taksiye binen bir yolcu araçta telefonunu kaybetse bile buluyoruz. Müşterilerimizin hem canı hem malı güven altındadır" diye konuştu.
SERVİS taşımacılığı yapan minibüs ve otobüslerden, hafif ticari araç sayıldığı için yüzde 4-8 aralığında ÖTV alınırken, otomobil olduğu için lüks sınıfına giren taksilerden yüzde 45 ÖTV alındığına dikkat çeken Anık, "Meslektaşım sıfır araba alacaksa yüzde 45'i ÖTV'ye gidiyor. Buna yüzde 18 KDV ve diğer vergiler eklendiğinde aracın fiyatı yüzde 80 yükseliyor. Daha önce bir defaya mahsus ÖTV indirimi yapıldı ve üç yıl geçerli oldu. Ama biz yüzde 45'lik oran kalıcı olarak yüzde 10-15'e düşürülsün istiyoruz" dedi.
TOLGA TEKİN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.