Senegal'de batan yasadışı göçmen teknesinde can kaybı 26’ya yükseldi

Senegal'de batan yasadışı göçmen teknesinde can kaybı 26’ya yükseldi

Senegal’den İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'na gitmek üzere yola çıkan 100'den fazla yasadışı göçmeni taşıyan bir teknenin batması sonucu ölü sayısı artmaya devam ediyor. Senegal donanmasının yürüttüğü arama ve kurtarma çalışmaları sırasında 17 kişinin daha cesedine ulaşılmasıyla birlikte ölü sayısı 26'ya yükseldi.

Olay, 8 Eylül'de Senegal'in Mbour kentinden başlayan tehlikeli yolculuk sırasında gerçekleşti. Teknenin sahibi Cheikh Sall, olay sonrası güvenlik güçlerine teslim oldu. İlk kurtarma çalışmaları kapsamında balıkçılar ve Senegal donanması bazı göçmenleri kurtardı, ancak kurtarılamayanlar için çalışmalar sürüyor.

Senegal donanması ayrıca, son açıklamasında 20'si çocuk olan toplam 421 yasadışı göçmeni taşıyan iki tekneyi daha durdurduklarını bildirdi. Bu olay, yasadışı göçmenlerin hayatlarını riske atarak Avrupa'ya ulaşmaya çalıştıkları trajedilere bir yenisini ekledi.

2024 yılında, İspanya'nın Kanarya Adaları'na yasadışı göçmen akını önemli ölçüde arttı. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, yılın başından bu yana 22.300'den fazla yasadışı göçmen bu adalara ulaştı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre %126'lık bir artış gösteriyor. Ancak bu rakamlar, yolda alabora olan teknelerde yaşamını yitiren veya kaybolan göçmenleri içermiyor.

Batı Afrika'dan Kanarya Adaları'na ulaşan Atlantik rotası, dünyanın en tehlikeli göçmen rotalarından biri olarak biliniyor. Bu rota, ölümcül kazalar ve kaybolan teknelerle anılıyor. İspanyol göçmen hakları grubu Walking Borders, bu yıl yalnızca bu rotada hayatını kaybedenlerin sayısının binlerce olabileceğini tahmin ediyor. Atlantik'te kaybolan veya sorun yaşayan göçmen tekneleri, aylarca okyanusta sürüklenebilir ve bazen sadece insan kalıntılarını taşıyarak Karayipler veya Latin Amerika kıyılarında bulunur.

Bu durum, tehlikeli göçmen rotalarının dramatik sonuçlarını ve insan kaçakçılığıyla mücadele konusundaki zorlukları bir kez daha gözler önüne seriyor. Göçmenler, Avrupa'ya ulaşmak umuduyla hayatlarını tehlikeye atmaya devam ediyorlar.

AJANSLAR

DÜNYA Haberleri

Elon Musk'ın X'i, sunuculardaki değişiklikle Brezilya'daki erişim engelini kısmi olarak deldi
Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı ileri sürülen Macar firmanın aylardır ziyaretçisi yok
Lübnan'da patlatılan telsizlerde Japon menşeili cihaz gündeme geldi
Lübnan'da telsiz patlamaları sonucu ölenlerin sayısı 20'ye yükseldi
İsrail, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonrası Hizbullah'ın olası saldırısına hazırlanıyor