Lübnan'dan İsrail'e karşı deniz yetki alanını genişletme hamlesi

Yapılan değişiklikle Lübnan'ın Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği Münhasır Ekonomik Bölgesi'ne (MEB) 1430 kilometrekare daha eklenmesi hedefleniyor.

İsrail'le deniz sınırı ihtilafı müzakerelerinde gündeme getirdiği 1430 kilometrekarelik alan genişletme talebini belge haline getiren Lübnan, yeni deniz yetki alanı koordinatları olarak kayda geçirilmesi talebiyle bunu BM'ye gönderecek.

Akdeniz'in enerji zenginliklerinin paylaşımı için kıyıdaş ülkeler arasında deniz yetki anlaşmaları furyası yaşanırken, İsrail'in kıskacı altındaki Lübnan, İsrail'le deniz sınırı ihtilafında yeni bir adım attı. Beyrut'ta hükümet krizi devam ederken, Kamu İşleri ve Ulaştırma Bakanı olarak göreve vekaleten devam eden Mişel Neccar, Lübnan'ın İsrail'le deniz sınırına dair iddiasının çapını genişleten bir belgeye imza attığını duyurdu.

Yapılan değişiklikle Lübnan'ın Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği Münhasır Ekonomik Bölgesi'ne (MEB) 1430 kilometrekare daha eklenmesi hedefleniyor.

'Bir damla suyumuzdan vazgeçmeyiz'
Neccar'ın ardından Başbakan Vekili Hassan Diyab, Savunma Bakanı Zeyne Aker ve Cumhurbaşkanı Mişel Aun'un da imzalaması gereken belge, ardından Lübnan'ın yeni deniz yetki alanı koordinatları olarak kayda geçirilmesi talebiyle BM'ye gönderilecek.

Neccar, düzenlediği basın toplantısında, sözkonusu tüm yetkililerin meseleyi ciddiye aldığını ve belgeyi imzalamasının beklendiğini belirtti.

Lübnanlı bakan "Memleketimizin bir santimetrekaresinden, bir damla suyundan veya zerre haysiyetinden vazgeçecek değiliz" dedi.

'Aynı şekilde yanıt vereceğiz'
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ise Lübnan'ın bu hamlesinin 'deniz sınırı müzakerelerine darbe indireceğini ve ortak çözüme ulaşılmasını engelleyeceğini' söyledi.

Steinitz, "Lübnan'ın tek taraflı adımlarına elbette İsrail paralel şekilde yanıt verecektir" dedi.

İsrail çeşitli deniz yetki anlaşmaları ve MEB ilanı eşliğinde Doğu Akdeniz'de gaz çıkarırken, tarihindeki en büyük ekonomik krizle cebelleşen Lübnan, İsrail'in ittifakları yüzünden kendi deniz sınırlarını kabul ettirmekte ve sondaj yapmakta zorluk çekiyor.

Müzakerelerde ne oldu?
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, 1 Ekim 2020'de düzenlediği basın toplantısında, İsrail'le aralarında uzun zamandır sorun olan kara ve deniz sınırını belirleme müzakereleri için çerçeve anlaşmasının sağlandığını duyurdu.

Böylece hukuken savaş halindeki Lübnan ile İsrail, Ekim 2020'de ABD'nin arabuluculuğunda deniz sınırı ihtilaflarını çözmek için müzakere masasına oturdu.

Toplam 2290 kilometrekarede anlaşmazlık
2020'nin ekim ve kasım aylarında Beyrut ile Tel Aviv, Lübnan'ın güneyindeki Nakura bölgesinde BM'ye ait merkezde 3 müzakere turu gerçekleştirdi. 14 Ekim'deki ilk turda fikir alışverişi yapıldı, 28-29 Ekim'deki 2. turda İsrail'in tarafındaki kayaların kıta sahanlığı olamayacağı ve bu yüzden Nakura bölgesinden orta çizgi kuralının uygulanması gerektiğini dile getiren Lübnan, hak iddia ettiği 860 kilometrekarelik alanın yanına 1430 kilometrekarelik bir alan daha ekledi. Bunun üzerine İsrail de taleplerini artırdı. 3. tura gelindiğinde ihtilaflı bölge 8, 9 ve 10. parselinin yanısıra İsrail'in bir Yunan enerji şirketinin çalışma yaptığı Kariş gaz sahasını da kapsayarak toplam 2290 kilometrekareye çıktı. Bu gidişat karşısında aralık için planlanan 4. tur ertelendi.

DÜNYA Haberleri

Kazakistan'da yolcu uçağı düştü
Husiler: İsrail'in Yafa kentinde askeri bir hedefi, süpersonik füzeyle vurduk
Starbucks çalışanlarının grevi ABD genelinde 300'den fazla şubeye yayılıyor
Trump'ın oğlu Eric Trump'ın sosyal medya paylaşımı tepki çekti
BM Acil Yardım Koordinatörü Fletcher, Sudan'da yaşanan kıtlığa dikkati çekti