Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 325 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.
İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "2 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 33 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 66 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 40 bin 435'e, yaralı sayısının da 93 bin 534'e çıktığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.
İsrail ordusu Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı bir okulu bombaladı
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı'nda daha çok kuzeyden gelen sivillerin sığındığı İzz Bin Abdüsselam Okuluna top atışlarıyla saldırı düzenledi.
Saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu birçok ölü ve yaralı olduğu belirtildi.
İsrail topçuları Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı'nın kuzeyine şiddetli saldırlar düzenledi.
İsrail ordusuna ait helikopterler de Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinin doğusunda Salahaddin Caddesi'nde bulunan El-Avde fabrikası çevresini yoğun ateş altına aldı.
Hastane kaynakları ise Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Avrupa Hastanesine İsrail'in Refah kentine düzenlediği saldırı sonrası enkaz altında kalan 3 kişinin naaşının getirildiğini aktardı.
İsrail ordusu gece boyu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın batısında bulunan bazı site ve binaları patlatıcılarla havaya uçurdu.
Gazze'de iki eve İsrail'in hava saldırıları sonucunda çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı
Sağlık kaynaklarından aktarılan bilgiye göre, İsrail'in Gazze şehrinin batısındaki Eş-Şuheda Caddesi üzerindeki bir evi bombalaması sonucu çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin doğusundaki Abasan el-Kebira kasabasında Ebu Rida ailesine ait bir evin İsrail uçakları tarafından vurulduğu aktarıldı.
Saldırı yapılan iki noktadaki ölü ve yaralı sayısı konusunda henüz net bir açıklama yapılmadı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığının dün yaptığı açıklamaya göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480’i çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 405 Filistinli öldü, 93 bin 468 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail, Magazi Mülteci Kampı'na saldırdı: 2'si çocuk 3 Filistinli öldü
Gazze Sivil Savunma Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Magazi Mülteci Kampı'nda Saydam ailesinin kaldığı binaya yaptığı saldırıda 2'si çocuk 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.
İsrail savaş uçaklarının Gazze kenti ile Han Yunus'un batısındaki bölgelere de hava saldırıları düzenlediği, saldırılarda ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi.
İsrail askerleri Batı Şeria'da bir Filistinliyi daha öldürdü
İşgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu başından vurulan bir Filistinli hayatını kaybetti.
Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "El Halil'in güneyindeki Yatta bölgesi yakınlarında yer alan Cenbe beldesinde İsrail askerlerinin ateş açarak başından vurduğu Filistinli İyad Ayid Abdunneccar (46) şehit oldu." ifadelerine yer verildi.
Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail askerleri, bölgedeki Ayrım Duvarı yakınında bulunan Filistinlilere ateş açtı. Bu sırada başından vurulan Abdunneccar hastaneye kaldırıldı.
Kısa bir süre sonra Filistinli adamın öldüğü açıklandı.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 646'ya yükseldi.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.
İsrail ordusu Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 15 Filistinliyi gözaltına aldı
Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan ortak açıklamada, İsrail askerlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.
İsrail ordusunun son 24 saatte Doğu Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde aralarında eski tutukluların da bulunduğu en az 15 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.
Batı Şeria'nın Nablus, Kalkilya, El Halil ve Beytüllahim kentleri ile Doğu Kudüs'te gerçekleştirilen gözaltılar sırasında Filistinlilere yönelik saldırılar yaşandığı, evlere zarar verildiği aktarıldı.
İşgal altındaki Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 10 bin 200'ü aştığı kaydedildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den beri İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 646 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail'in çevresini "askeri bölge" ilan ettiği hastane tehlikeye rağmen faaliyetini sürdürüyor
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Deyr Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesinin, İsrail ordusunun çevresinin boşaltılması çağrısının ardından, saldırı tehlikesine rağmen faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in tahliye tehdidinin ardından hasta ve yaralıların saldırı endişesiyle terk etmeye başladığı Aksa Şehitleri Hastanesinin durumuna ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, İsrail'in hastanenin çevresinde saldırı başlatacağını duyurarak aldığı tahliye kararının hastalar arasında paniğe yol açtığını; hastaların bir kısmının daha önce sağlık merkezlerini hedef alan saldırıların tekrarlanacağı endişesiyle hastaneyi terk ettiğine işaret edildi.
Yaşanan endişe ve paniğe rağmen, hastanenin hizmet vermeye ve sağlık ekiplerinin "mesajlarını iletmeye" devam ettiği vurgulandı.
Hastanede hala yaklaşık 100 hastanın olduğu, bunlardan 7'sinin yoğun bakımda tedavi gördüğü aktarıldı.
Bakanlık, Aksa Şehitleri Hastanesinin içindeki hastalar ve sağlık çalışanlarının korunmasını talep etti.
İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamada, daha önce "insani bölge" ilan ettiği Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr Belah'ın doğusuna saldırı başlatacağını duyurarak, buradaki Filistinlerden göç etmelerini istemişti.
İsrail ordusunun, bu kararının ardından Filistinliler, Aksa Şehitleri Hastanesi ve çevresini boşaltmaya başlamıştı. Hastanedeki hasta ve yaralılar da yürüyerek, tekerlekli sandalye ya da hasta yataklarında hastaneyi terk etmek zorunda kalmıştı.
İsrail, Gazze'de zorunlu göçü sistematik bir silah olarak kullanıyor
İsrail, 7 Ekim'de başlattığı saldırılardan bu yana yayınladığı "tahliye" kararlarıyla Gazze'de yaşayan Filistinlileri sürekli olarak göçe zorluyor.
Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, Gazze'de yaşayan her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kaldı.
Gazze'de oradan oraya savurulan Filistinliler, saldırılar ve gıda sıkıntısının yanı sıra zorunlu göç nedeniyle zor günler geçiriyor.
BM'ye göre, Gazze'deki Filistinlilerin büyük çoğunluğu ayda bir göç etmek zorunda kalıyor.
İsrail, hava saldırısıyla 7 Filistinli balıkçıyı öldürdü
Görgü tanıkları İsrail'e ait bir İHA'nın, Gazze kenti kıyısında toplanan bir grup balıkçıyı hedef aldığını, saldırıda ölen ve yarananlar olduğunu aktardı.
Sağlık kaynakları da İsrail ordusunun insansız hava aracı (İHA) ile Gazze Şeridi'nin kıyılarında avlanan balıkçılara düzenlediği hava saldırısı sonucu, deniz kıyısına vuran 7 balıkçının cansız bedenine ulaşıldığını belirtti.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480’i çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 435 Filistinli öldü, 93 bin 534 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'taki 15 su kuyusu çalışmıyor
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) sosyal medya hesabından, İsrail ordusunun saldırılarını artırması nedeniyle Gazze'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah'taki su sıkıntısına ilişkin açıklama yapıldı.
İsrail saldırıları nedeniyle Deyr el-Belah'taki 18 su kuyusundan 15'nin çalışmadığı sadece 3 kuyudan su sağlanabildiği kaydedildi.
Bu durumun Deyr el-Belah'ta yüzde 85'lik su açığı oluşmasına neden olduğu vurgulandı.
Ateşkes çağrısı yapılan açıklamada, "Gazze'deki insanlar sadece hayatları için sürekli korku içinde değil, aynı zamanda en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyorlar." ifadelerine yer verildi.
Kudüs'teki kiliseler, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze için taraflara ateşkes çağrısı yaptı
İsrail’in Gazze'de 10 ayı aşkın süre önce başlattığı saldırılar nedeniyle milyonlarca insan yerinden edilirken, Kudüs’teki kiliseler taraflara ateşkes çağrısında bulundu.
Kudüs'teki yerleşik kiliselerden yapılan ortak yazılı açıklamada, "Kudüs'teki Patrikler ve Kiliselerin liderleri olarak bizler, bir kez daha savaşan tarafların liderlerinden barış için hızlı bir anlaşmaya varılması yönünde bizim ve uluslararası toplumun çağrılarına kulak vermelerini istiyoruz." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Gazze’de milyonlarca kişinin yerinden edildiği, evlerinin yıkıldığı ve her hafta yüzlerce sivilin "ayrım gözetilmeksizin" öldürüldüğü hatırlatılarak, "sayısız insanın açlığa, susuzluğa ve bulaşıcı hastalıklara katlanmaya devam ettiği" vurgulandı.
Gazze’de ateşkes müzakerelerinin, tarafların "siyasi kaygıları" nedeniyle uzadığına dikkat çekilen açıklamada, bunun gerilimi tırmandırmaktan başka bir işe yaramadığı ve tam anlamıyla bölgesel savaşın eşiğine gelinmesine neden olduğu ifade edildi.
Ayrıca açıklamada, taraflara, uluslararası meşruiyete sahip iki devletli çözümün benimsenmesi yoluyla bölgede adil ve kalıcı barışı teşvik edecek somut adımlar atmaları çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu çağrıları bölgede yaşayan herkesin menfaatleri doğrultusunda yaparken, dini sorumluluğumuz altındaki Hıristiyan topluluklar için özel bir endişe duyduğumuzu ifade ediyoruz. Bunlar arasında Gazze'deki Aziz Porphyrios Ortodoks Kilisesi ve Kutsal Aile Katolik Kilisesi'ne sığınanların yanı sıra El-Ehli Baptist Hastanesinin cesur personeli ve onların bakımı altındaki hastalar da yer almaktadır."
İsrail, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana sık sık yaptığı tahliye tehditleri kapsamında Gazze'deki Filistinlileri sürekli bir yerden başka bir yere taşınmaya zorluyor.
BM verilerine göre Gazze Şeridi'ndeki her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edildi.
İsrail'in saldırılarından kaçan yerinden edilmiş Filistinliler, sığındıkları bölgelerde zor şartlarda ilkel çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.
Gazze'de bulunan UNRWA çalışanı Waterridge: Buradaki durumu tarif etmek gerekirse, tam bir felaket
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanı Luis Waterridge, İsrail'in bombalamaya devam ettiği Gazze Şeridi'nde durumun "tam bir felaket" olduğunu söyledi.
BM'deki günlük basın toplantısına çevrim içi katılan iki UNRWA çalışanı, kıdemli iletişim görevlisi Luis Waterridge ve Kıdemli Yardımcı Saha Müdürü Sam Rose, Gazze'deki son durumu aktardı.
Halihazırda Gazze Şeridi'nin orta bölgesinde olduklarını belirten UNRWA çalışanı Waterridge, "Buradaki durumu tarif etmek gerekirse, tam bir felaket." dedi.
Waterridge, "Son birkaç haftadır Gazze Şeridi'nin orta, güney ve ayrıca kuzey bölgelerinde, (İsrail'den) amansız zorla yerinden edilme emirleri aldık ve burada gördüğümüz şey, her gün yüz binlerce insanın taşınmaya zorlanması." ifadesini kullandı.
Gazze'deki Filistinli ailelerin ve çocukların eşyalarını sürükleyerek başka bölgelere kaçmaya çalıştığını söyleyen UNRWA çalışanı, "Çoğu insan yürüyerek hareket ediyor. Bu tür bir yerinden etme için artık her türlü araca erişim çok sınırlı ve insanlar nereye gideceklerini bilmiyorlar." diye konuştu.
Luis Waterridge, Akdeniz kıyısına sığınan insanların, "kumdan duvarlar inşa ederek" deniz suyunun geçici barınaklarına girmesini engellemeye çalıştığını, koşulların "korkunç" olduğunu vurguladı.
Arazide, akrep, fare ve yılanların tehlike saçtığını belirten Waterridge, hastalıkların yayılmasında artış görüldüğünü kaydetti.
Çocuk felci virüsünün yayılması
UNRWA Kıdemli Yardımcı Saha Müdürü Sam Rose da Gazze'de insanların yerinden edildiği ve İsrail'in tahliye kararları sonucu sık sık yer değiştirmek zorunda kaldığı ortamın, çocuk felci virüsünün ortaya çıkması ve yayılması için "mükemmel" olduğunu dile getirdi.
Gazze'de, temel gıda, su ve sağlık hizmetlerine erişimin zorluğundan bahseden Rose, "Tam da bu koşullarda çocuk felci, çok hızlı yayılabilecek az sayıda vaka ile Gazze'de yeniden ortaya çıktı." dedi.
BM çalışanlarının Gazze'deki çalışma koşullarını, "Her gün yeni bir meydan okuma" şeklinde ifade eden UNRWA yetkilisi, çocuk felcinin yayılmasını engellemek için başlatılacak aşı kampanyasının da aynı zor şartlar altında gerçekleşeceğine işaret etti.
Öte yandan, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Gazze'de krizin başladığı 7 Ekim 2023 sonrası doğan 50 bin bebeğe herhangi bir aşı yapılmış olma ihtimalinin "çok düşük" olduğunu kaydetti.
Dujarric, dün itibarıyla 1,2 milyon doz çocuk felci aşısının Gazze'ye ulaştırıldığı ve bununla, bölgedeki 640 binden fazla çocuğun aşılanmasının planlandığı bilgisini paylaştı.