İsrail, Gazze'de 1 yılda, bir yaşını doldurmamış 786 bebeği öldürdü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023 ila 7 Ekim 2024 tarihleri arasında, 1 yaş altı 786 Filistinli bebeği öldürdüğünü duyurdu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından, İsrail'in söz konusu tarihler arasındaki saldırılarının neden olduğu ölümlere ilişkin açıklama yapıldı.

İsrail ordusunun 1 yılda Gazze Şeridi'nde bir yaş altı 786 bebeği öldürdüğü, bu sayının bölgedeki bebek sayısının yüzde 6'sına tekabül ettiği aktarıldı.

Gazze'de anne-babasından birini veya ikisini birden kaybeden çocukların sayısının 35 bin 55 olduğuna dikkati çekildi.

Gazze'de İsrail saldırılarında can veren 1206 ailenin kaydının nüfustan silindiği bildirildi.

İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 41'inin erkek, yüzde 59'unun kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğu kaydedildi.

Saldırılarda ölen erkeklerin de yüzde 31'inin 18-40 yaş aralığında olduğu ifade edildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 603 Filistinli öldü, 99 bin 795 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

UNRWA: İsrail, Gazze'nin kuzeyinde enkaz altında kalanların çıkarılması talebimizi reddetti

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) Gazze Medya Ofisi Direktör Vekili İnas Hamdan, AA muhabirine, Gazze'nin kuzeyinde İsrail'in saldırıları sebebiyle kötüye giden insani durumu anlattı.

Hamdan, "Son iki hafta boyunca, Gazze'nin kuzeyinde ve Cebaliya Mülteci Kampı'nda kuşatmanın sıkılaşmasına karşı uyarıda bulunduk. Durum daha da vahim hale geliyor. İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde devam eden askeri saldırıları onbinlerce sivili büyük tehlike altında bırakıyor." dedi.

"İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki saldırıları su dahil insanların hayatta kalmaları için gerekli temel ihtiyaçlara erişimini engelliyor." diyen Hamdan, Cebaliya Mülteci Kampı'ndaki evlerinde mahsur kalan Filistinlilerin su ve yiyeceklerinin tükenmekte olduğuna dair bilgiler aldıklarını aktardı.

Hamdan, İsrail'in 18 Ekim'de Gazze'nin kuzeyindeki üç hastaneden ikisi olan Endonezya ve El-Avde hastanelerine saldırdığını söyleyerek, "Hastanelere yönelik saldırılar, Gazze'deki insani durumu daha da kötüleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Endonezya Hastanesi'nde elektrik kesintisi ve malzeme eksikliği sebebiyle hastaların hayatını kaybettiğine dikkati çeken Hamdan, UNRWA ekiplerinin Gazze'nin kuzeyinde enkaz altında kalanları çıkarma taleplerinin İsrail tarafından reddedildiği bilgisini verdi.

Filistinliler, İsrail'in 2 haftadır kuşatma altında tutarak, yiyecek, su, ilaç gibi temel yaşam gereksinimlerinden mahrum bıraktığı Gazze'nin kuzeyinde 400'den fazla Filistinli hayatını kaybettiğini bildirdi.

"Etnik temizlik", soykırımdan farklı olarak, toplu ölümler yaşanmasa bile bir toplumun silahlı güç, korkutma, zorla yerinden etme gibi uygulamalarla belirli bir coğrafyada kültürel ve etnik özelliklerinin kaybettirilmesi anlamına geliyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği saldırılarda 2 Filistinli öldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyi ile orta kesimine düzenlediği saldırılarda 2 Filistinlinin öldüğü, 19 kişinin yaralandığı belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un batısında bulunan El-Mevasi bölgesinde yerinden edilenlerin kaldığı bir çadırı hedef aldı.

Sağlık kaynakları, söz konusu saldırıda 2 Filistinlinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını ifade etti.

Gazze'nin orta kesimindeki El-Bureyc Mülteci Kampı'nda bir eve insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda ise çoğu çocuk ve yaşlı 11 kişi yaralandı. Yaralılar, Nusayrat'taki El-Avde Hastanesi'ne kaldırıldı.

DÜNYA Haberleri

İsrail ordusunun tahliye duyurusunun ardından Beyrut'ta şiddetli patlamalar oldu
İtalya'da şiddetli yağış, sel ve taşkınlara yol açtı
Küba'da ana enerji santralindeki arızanın sürmesi nedeniyle milyonlarca kişi elektriksiz
İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 11 kişi öldü
Moldova'da halk, cumhurbaşkanı seçiminde oy vermeye başladı