Pakistan'da İmran Han'ın ekibinden olan eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de gözaltına alındı

Pakistan'da İmran Han'ın ekibinden olan eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de gözaltına alındı

Pakistan'da İmran Han'ın ekibinden olan eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de gözaltına alındı

A+A-

Pakistan'ın eski başbakanı ve en popüler muhalefet lideri İmran Han birbiri ardına gözaltı kararlarıyla esir alınırken, partisinin önde gelen isimlerine yönelik de 'yakalama' furyası başlatıldı.

Pakistan'ın Rusya ile ilişkilerini geliştirmesini müteakip meclisteki ABD yanlısı, liderleri yolsuzlukla meşhur koalisyon tarafından başbakanlıktan düşürülen İmran Han'ın hakkında 90'dan fazla davada birbiri ardına gözaltı kararları çıkarken, anamuhalefetteki Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) önemli isimleri de hedefte.
PTI liderlerinin birbiri ardına 'yakalandığı' haberlerine, İmran Han'ın partideki yardımcılarından eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de eklendi.

Önce eski planlama ve kalkınma bakanı olan PTI Genel Sekreteri Asad Umar'ın, ardından PTI Genel Başkan Yardımcısı Kureyşi'nin başkent İslamabad'ın hükümet, meclis, yargı binalarının bulunduğu kırmızı bölgesinde gözaltına alındığı belirtildi. Haberlere göre PTI liderleri, İmran Han'ın dün baskına uğradığı İslamabad Yüksek Mahkemesi'ne eski başbakanın serbest bırakılması ve avukatlarıyla görüşmesi için başvuruda bulunurken 'yakalandı'.

İmran Han'ın özel danışmanlarından Usman Dar, PTI'ın kurucularından olan eski Pencap Valisi Ömer Sarfraz Çima, denizcilik bakanlığı yapmış PTI'nın yerel liderlerinden Ali Haydar Zaidi'nin gözaltına alınanlar arasında olduğuna dair haberler geldi.

Polisin PTI'nın üst düzey Başkan Yardımcısı Çaudri Favad Hüseyin'i de yakalamaya çalıştığı belirtildi.

'İmran Han'ın hayatının tehlikede olduğu' uyarısı

Kureyşi, 'yakalanması' öncesi paylaştığı videoda, 'yasadışı şekilde kaçırılan İmran Han'ın kendisini tehdit edenlerin nezaretinde tutulduğunu, dolayısıyla hayatının ciddi tehlikede bulunduğunu' söyledi. Kureyşi, "İkinci olarak, düne kadar ordu çok meşguldü ve seçimler için müsait değildi, ancak ne oldu da bugün ordu Pencap ve Hayber-Pahtunhva'da konuşlandırıldı? Millet aptal değil" diye ekledi.

Protestolara katılım çağrısı

Parti liderliğinin İmran Han'ın serbest bırakılmasını sağlamak ve barışçı protestoları seferber etmek için çalıştığını belirten Kureyşi, protesto düzenlenecek yerlerle ilgili duyuruları paylaşıp aktivistler, destekçiler ve tüm Pakistanlıları katılmaya çağırdı.

Paramiliter güçten işkenceyle gözaltı

Geçen yıl uğradığı suikast girişiminde bacaklarından vurulduğundan beri topallayan eski başbakanın dün paramiliter Rangers gücü tarafından İslamabad Yüksek Mahkemesi'nden karga tulumba çıkarılıp ite kaka aracı bindirmesinin görüntüleri, Pakistanlı muhaliflerde infial yarattı.

'7 ölü, 300 yaralı, 1000 gözaltı'

Ülke genelinde son 24 saat içinde İmran Han'ın destekçileri ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalarda en az 7 kişi ölür, 300 kişi yaralanırken, sadece Pencap eyaletinde yaklaşık 1000 kişi gözaltına alındı.
Pencap, Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerine ordu konuşlandırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.