NATO ilk kez yapay zeka stratejisi geliştirme konusunda anlaştı

NATO ilk kez yapay zeka stratejisi geliştirme konusunda anlaştı

NATO ilk kez yapay zeka stratejisi geliştirme konusunda anlaştı

A+A-

NATO savunma bakanları toplantısının son gününde ittifakın ilk yapay zeka stratejisini geliştirme konusunda anlaştığı açıklaması geldi.

İttifakın ilk yapay zeka stratejisinin oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığını duyuran NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şunları söyledi: "Müttefikler ilk yapay zeka stratejimizi kabul etti. Strateji, uluslararası hukuka uygun olarak yapay zekanın sorumlu kullanımı için standartlar belirleyecek, yaptığımız işte yapay zekanın benimsenmesini nasıl hızlandıracağımızın ana hatlarını çizecek, bu teknolojiyi nasıl koruyacağımızı belirleyecek ve hasımların yapay zeka kullanımının yol açtığı tehditleri ele alacak."

"Müttefikler bir NATO inovasyon fonu kurmak için anlaşma imzaladı. Bu fonun, ittifak genelinde yeni ortaya çıkan yıkıcı teknolojiler üzerinde çalışan yenilikçi girişimcilere bir milyar euro yatırım yapmasını bekliyorum."
"Yeni teknolojiler dünyamızı ve güvenliğimizi yeniden şekillendiriyor. NATO'nun yeni inovasyon fonu, müttefiklerin güvenliğimiz için kritik önemdeki en son teknoloji ve yetenekleri ıskalamamasını sağlayacak."

Fonun ittifakın 2023'te hayata geçmesi planlanan Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyon Hızlandırıcısı (DIANA) isimli yeni girişiminin bir parçası olacağını belirten Stoltenberg, 'DIANA'nın teknoloji deneme merkezleri ve hızlandırıcı tesisleri ağı yaratılacağını, böylece ittifakın güvenliği ve Avrupa-Kuzey Amerika arasındaki teknolojik bağların güçlendirilmesi için sivil inovasyondan daha iyi yararlanılacağını' aktardı.
NATO'dan bağımsız Avrupa Ordusu tartışmalarının hararetlendiği Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri daha yakınlaştırmaya yönelik ortak bildiri açıklama hazırlığından söz eden Stoltenberg, "AB'nin savunma konusundaki artan çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. NATO, yıllardır Avrupalı ​​müttefiklerini savunmaya daha fazla yatırım yapmaya ve daha üst düzey yetenekler sağlamaya çağırıyor. Ancak bu çabalar NATO'nun kopyalamaya yönelik olmamalı. İhtiyaç duyulan şey yeni yapılar değil, daha fazla kabiliyet" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in NATO toplantısına katılmadan önce Kiev'i ziyaretini 'Ukrayna'ya NATO'nun kapılarını açılması' diye değerlendirmesiyle ilgili soru üzerine, Genel Sekreter, 'Kiev'in Batı bloğuna katılma olasılığı konusunda Putin'in endişelenmemesini' söyleyip şöyle devam etti: "Kısmen NATO bir savunma ittifakı olduğu için, kısmen de Ukrayna'nın ne zaman ittifaka katılmaya hazır olduğuna Ukrayna ve 30 NATO müttefiki karar verdiği için. Başka hiçbir ülkenin bu sürece müdahale etme veya söz sahibi olma hakkı yok, çünkü Ukrayna egemen bağımsız bir ulustur ve egemen bağımsız uluslar kendi yollarını seçme hakkına sahiptir."

'NATO'nun 30 yıllık genişlemesinin Avrupa çapında barış ve istikrara katkıda bulunduğunu' öne süren Stoltenberg, 'herhangi bir egemen ülkenin ittifaka katılması konusunda Rusya'nın korkmaması, veto hakkının olmaması ve durdurma çabasına girmemesi gerektiğini' savundu.

NATO Genel Sekreteri Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi almasına eleştirilerini de tekrarlayarak 'S-400'lerin ittifakın hava savunmasıyla bağdaşmadığı ve birlikte çalışamayacağı' görüşünü yineledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.