Köle gibi çalıştırdığı işçilerine akıl sağlıklarını toplayabilmeleri için 'Zen kutusu' kuran Amazon, alay konusu oldu

Köle gibi çalıştırdığı işçilerine akıl sağlıklarını toplayabilmeleri için 'Zen kutusu' kuran Amazon, alay konusu oldu

Ancak insan boyutundaki kabinin 'ağlama kutusu', 'umutsuzluk dolabı' gibi nitelemelerle alay konusu olması üzerine Amazon videolu tanıtımını sildi. 

A+A-

İşçilerin akıl sağlıklarını toplamak için içine kapanabilecekleri AmaZen isimli küçük bir kutu kurduğunu gösteren paylaşım yapan Amazon, kutunun interaktif olduğunu, içinde zihinsel sağlık ve farkındalık uygulamalarıyla ilgili videolar izlenebileceğini duyurdu. Ancak insan boyutundaki kutunun alay konusu olması üzerine paylaşımını sildi.

Koronavirüs pandemisinde gelirine gelir katan ABD merkezli e-ticaret, teknoloji devi Amazon, işçileri işkence koşullarında çalıştırdığına dair kötü şöhretine yeni bir makyaj yaptı. Aralıksız saatlerce çalıştırdığı işçileri tuvalete gittiklerinde cezalandırması, hatta kovmasıyla, bu yüzden işçilerin pet şişelere işemek zorunda kalmasıyla tanınan Amazon, bunu uzun süre inkar ettikten sonra özür dilemesi ve bazı maaşlara ufak çaplı zam yapmasının ardından, şapkadan kutu çıkardı.

Sosyal medyada depolarına işçilerin akıl sağlıklarını toplamak için içine kapanabilecekleri AmaZen isimli küçük bir kutu kurduğunu gösteren paylaşım yapan Amazon, kutunun interaktif olduğunu, içindeki bilgisayar terminali sayesinde zihinsel sağlık ve farkındalık uygulamalarıyla ilgili yazılar okunabileceği, videolar izlenebileceğini duyurdu.

1622128823362-gross.webp

Ancak insan boyutundaki kabinin 'ağlama kutusu', 'umutsuzluk dolabı' gibi nitelemelerle alay konusu olması üzerine Amazon videolu tanıtımını sildi. 

Alman parlamentosu çalışanı Ssaman Mardi, Twitter'da "Hey Amazon, internet unutmaz" diyerek kaydettiği şirketin  AmaZen videosunu paylaştı.

Saatlerce ayakta çalıştırdığı işçileri tuvalete bile göndermediği, sürekli yaralanma riskine soktuğu, sendikalaşmaktan alıkoyduğu için eleştirilerin hedefindeki Amazon'a böyle saçmalıklar yerine işçilerin çalışma ve hayat koşullarını düzeltmeye para harcaması tavsiye edildi.

TalkPoverty örgütü şu paylaşımı yaptı:

"Amazon işçileri: Stres dolu koşullarda kelimenin tam manasıyla ölüyoruz.

Amazon: Alın size sağlığınız için farkındalık videolu telefon kulübesi."

Yazar Talia Lavin "Bence yaşanabilir ücretler ve çalışma koşulları mobil bir Umutsuzluk Dolabı'ndan daha iyidir" diye tweetledi.

Bir diğer yazar Alex Press, "AmaZen 'ZenKabini' burada! Seyyar tuvalet, yoğun şekilde sömürülen ve gözetlenen çalışanları için daha yararlı olabilir" yorumunu yaptı.

Yönetmen-yapımcı George Lucas'ın distopik bir kabus niteliğindeki THX-1138 isimli filminde de böyle ruhsallık kabinleri olduğunu hatırlatanlar çıktı.

​Amazon çalışanı Jennifer Bates, mart ayında Senato Bütçe Komisyonu'nın refah eşitsizliği oturumuna verdiği ifadede "Her gün 9 saat aralıksız çok yoğun şekilde çalışıyorum. İşveren her hareketimizi gözetliyor. Yavaş çalışıram ya da iş başından fazla ayrılırsam, cezalandırılacağımı, hatta atılacağımı öğrendim" demişti.

İşçilerin sendikalaşmasıyla da mücadele eden Amazon, ABD'nin Ulusal İş Güvenliği ve Sağlığı Konseyi'nin en güvenliksiz işverenlerin yer aldığı 'Kirli 12' listesinin de demirbaşı. 2020'de koronavirüs pandemisinin başlamasından önce hazırlanan raporda 2013'ten beri 13 iş kazası ölümüne yol açtığı belirtilen Amazon'da intihar girişimi oranlarının yüksekliğine dikkat çekilirken, işçilerin mola almaktan bile korktukları için şişelere işediğine yer verilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.