İZSİAD'LILARA ŞOK SUÇLAMA: KANUNA KARŞI HİLE YAPIYORLAR

İZSİAD'LILARA ŞOK SUÇLAMA: KANUNA KARŞI HİLE YAPIYORLAR

İZSİAD'LILARA ŞOK SUÇLAMA: KANUNA KARŞI HİLE YAPIYORLAR

A+A-

Hüseyin Cengiz’in başkanlığını yürüttüğü İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyeleri tarafından İzmir’in Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 510 dönümlük tarım arazisi üzerinde yapılmak istenen ‘Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi’ ile ilgili şok bir gelişme yaşandı. Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubesi, CHP’li Foça Belediyesi’nin proje için verdiği yapı ruhsatının usulsüz olduğunu iddia ederek iptali için dava açtı. Şubenin dava dilekçesinde buraya ekoturizm adı altından lüks konut yapıldığı ileri sürülerek, proje ile kanuna karşı hile yapıldığı iddia edildi. “Halihazırda uygulamanın kendisi bütün olarak değerlendirildiğinde tarım içermeyen lüks konut üretimini ve satışını amaçladığı görülmektedir” ifadeleri kullanılan dilekçede İZSİAD Başkan Yardımcısı Ali Talak’ın emlak şirketinin burayı pazarlamak için yaptığı çalışmalara da dikkat çekildi.

EKOTURİZM KILIFI

MO İzmir Şubesi’nin Foça Belediyesi’ne karşı açtığı davanın şikayet dilekçesinde İZSİAD üyesi olan kentin önde gelen çok sayıda iş insanın Foça’da ekolojik tarım adı altında yapmak istedikleri projeyle ilgili şok iddialar gündeme getirildi. Hazırlanan plan ve projelerin 7 Aralık 2023 tarihine kadar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne sunulup onaylatılması şartının yerine getirilmediği belirtilen dilekçede, burada Ekolojik Tarım Turizmi Plan Notu dayanak gösterilerek her bir parsel için birer adet 400 metrekare konaklama amaçlı otel yapısı ve 10’ar adet 310 metrekarelik sera ve müştemilat yapılması için proje hazırlandığı ve böylece söz konusu alanda toplam 140 sera ve müştemilat, 14 konaklama ve satış yapısı oluşturulmak istendiğine dikkat çekildi.

BAŞKAN YARDIMCISI TALAK PAZARLIYOR

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Talak’a ait olduğu bilinen emlak şirketinin buradaki yapıyla ilgili satış çalışmalarına da dikkat çekilen dilekçede, “Bazı emlak firmaları ve emlakçılar tarafından söz konusu uygulama gereği oluşturulan proje ‘Hayallerinizin ötesinde bir köy sizi bekliyor’ başlığı ile satışa çıkartılmış ve ilan içeriğinden tüm yapılaşmanın ekoturizmin tanım ve amacına aykırı olduğu, projenin ve ruhsatın lüks konut üretimi ve satışı amacına yönelik olduğu, kanuna karşı hile yapıldığı ve bu hali ile dahi dayanak plan ve notlarına aykırılık oluşturduğu anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Tarım arazileri ve tarım faaliyetlerinin korunması hususunda yapılan çalışmalarda önceliğin tarım faaliyetleri olması gerektiği vurgulanan dilekçede şöyle devam edildi:

“Ruhsat başvurusunda bulunanlar, satışa arz ettikleri de düşünülecek olursa, 18.08.2010 tarih, 27676 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen şartları taşımamaktadır. Buna rağmen yapı ruhsatı düzenlenmiş olması hukuka aykırıdır. Ekolojik Tarım Turizmi Plan Notunda ‘Bu alanlarda hiçbir surette arazinin doğal yapısını bozacak şekilde hafriyat yapılamaz’ denmektedir. Oysa her parselde 10 ayrı sera yapmak isteği sebebi ile çok ciddi hafriyat yapılacaktır – yapılmaktadır. Bu durum, vaziyet planından da anlaşılmaktadır. Ruhsat hafriyat içerdiğinden plan notuna aykırıdır. Her parselde hangi gerekçeler sunularak 10 ayrı sera ve bu seralara hizmet eden 10 ayrı müştemilat yapılması talep edilmiş ve Foça Belediyesi hangi değerlendirmeler doğrultusunda bu gerekçeleri makul bularak ruhsat vermiştir? Tarımın verimliliği ve sürdürülebilirliği esas iken nasıl olur da daha fazla yapılaşmaya sebep olacak bir talep onaylanabilir? Her seraya müştemilat yapılması talebi konut üretme amacı ile yapılmıştır. Her müştemilatta banyo ve tuvalet birimleri yer almaktadır. Buna rağmen alan geneline hizmet edecek bir altyapı projesi olmadığı halde bu fiili altyapının yüzde 10 hesabına dâhil edilip edilmediği de açıklanmamıştır. Daha az sayıda kaldırılabilir strüktürle yapılabilecek seraların kalıcı strüktürle yapılmasının sebebi hangi tarımsal faaliyet senaryosuna dayandırılmaktadır? Bu işleyiş ileride nasıl denetlenecektir? Bunların hiçbirisi açıklanmadığı gibi halihazırda uygulamanın kendisi bütün olarak değerlendirildiğinde tarım içermeyen lüks konut üretimini ve satışını amaçladığı görülmektedir.”

Kaynak: https://www.erhangulenc.com/kanuna-karsi-hile-yapiyorlar/55/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.