İzmir'de Kentsel Dönüşüm nasıl başladı ve nasıl fiyaskoya dönüştü?

İzmir'de Kentsel Dönüşüm nasıl başladı ve nasıl fiyaskoya dönüştü?

Başından belli değil miydi "İzmir Kentsel Dönüşüm"de "Koop Formülü"nün çökeceği?

A+A-

İzmir Kentsel Dönüşüm dosyasını Ertan Yıldız açıyor...
Telegram Haber farkı ile başlıyoruz... 

İzmir Kentsel Dönüşüm, bugün fiyaskoya dönüşmüşse; nasıl başladığına ve İzmir halkına nasıl sunulduğuna başından bakmakta yarar vardır diyoruz...
Telegram Haber, İzmir Kentsel Dönüşümün fiyaskoyla sonuçlanacağını, bulunan "Koop Formülü"nün çökeceğini daha yolun başında kaleme almıştı... 
Başta, "Konut Yapı Kooperatifleri Ana Sözleşmesine" göre; İZBETON kanalıyla devreye sokulan kooperatiflerin "Arsa Sahibi" olmasını gerektiğini savunuyorduk...
Kooperatiflerin Yap-Satçı müteahhitler gibi hareket edemeyeceğini, İZBETON'la yapılan sözleşmelerinin hukuki dayanağının olmadığını dile getirmiştik... 
Ak Parti İzBB Meclis Üyesi Özgür Hızal, Telegram Haber'in  başından beri yasalara ve yönetmeliklere dayanarak savunduğu İzmir Kentsel Dönüşüme sokulan kooperatiflerin "Arsa Sahibi" olması gerektiği DETAYINI, Haziran 2023 ayındaki İzBB Meclisinde şöyle dile getirmişti: "Hukuken bir yapı kooperatifinin inşaat yapabilmesi için arsa maliki olması lazım. Şu anda Örnekköy, Gaziemir, Karabağlar Uzundere'de kentsel dönüşüm çalışmaları yapan ve genelde de CHP'li yöneticilerin kurmuş olduğu kooperatiflerin buralarda inşaat faaliyetleri yürütmesi uygun değil. Çünkü söz konusu dönüşüm alanlarındaki arsaların maliki değiller"  
Her şey başından beri hukuki temelden yoksun olarak başlatılmışsa, bugün İzBB Başkanı Cemil Tugay'ın (Erhan Gülenç'e verdiği röportajda) vay efendim Bakanlıktan, vay efendim Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden baskı gördüm gibisinden sızlanmasına gerek yok!
Kendilerine buradan İzmir halkının oyaları ile "SEÇİLMİŞ" olduğunu hatırlatır; baskı görüyorsa "neden direnmediğinin" açıklamasını da İzmirlilere yapmasını öneririz!

Bakın bunları o dönem CHP'den Karşıyaka belediye başkanı olan Cemil Tugay, Nisan 2022 ayında Örnekköy 3. ve 4. etap Kentsel Dönüşüm kooperatiflerinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada söylüyor: "Zaman zaman İzmir'i yalnız bırakılıyor hakkını alamıyor diyoruz, bunu İzmirli bir iş insanının ağzından da duydunuz. İnşaatların önünün tıkandığı dönemde sorumluluk aldılar. İzmir'i daha sağlıklı güvenli bir kent kimliği kazanması adına İBB'nin ve Tunç Başkanımızın önemli bir adımı burada atılıyor. Yerel yönetim ölçeğinde gerçekleştirilen bu başarılar ülke genelinde neler yapılabileceğinin göstergesidir. Her şeye rağmen azimle çalışıyoruz. Karşıyaka Belediyesi olarak üzerimize düşen her göreve hazırız."

Aynı gün Kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de şöyle konuşuyor: "Bizim için bir bayram günü. Bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Toplam maliyeti 419 milyon lira olan 3 ve 4. etaplarımızla İzmir'e bin 18 yeni konut ve 54 işyeri kazandırmış olacağız. Belediyemizin yıllarca ihmal edilen kentsel dönüşüm konusundaki başarılı çalışmaları hakkında yapılan yorumları hayretle izliyorum. Bu çalışmaları gölgeleyen birkaç noktayı dikkatinize sunmak istiyorum. Bu eleştirileri yapanlar ya İzmir'de yaşamıyor ya da gerçeğin duyulmasını istemiyor. Güneş balçıkla sıvanmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairemiz ve İZBETON, kentin kentsel dönüşüm macerasında yepyeni bir sayfa açtı. Bu tertemiz sayfada üç yılda Gaziemir, Ege mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli, Güzeltepe ve Örnekköy'de dönüşüme başlattık. 3 bin 958 bağımsız birimin yapımı devam ediyor. 3 bin 500 bağımsız birim için ise yapım ihalesine hazır hale geldik. Daha arkada binlercesi var. Onu da el birliği ile yapmaya devam edeceğiz. Bunları inşaat sektörünün nefesinin tüketildiği koşullar altında yapıyoruz. Müteahhitlerin teklif dahi veremediği bir dönemde mazeretlerin arkasına sığınmadan yepyeni çözümler üretiyoruz. Ortaklıklar kuruyor, yapı kooperatifleriyle çalışıyoruz. Tarımsal kalkınmada kullandığımız kooperatifçilik modelini, İZTAŞIT ile ulaşımda kullandığımız modeli şimdi kentsel dönüşüm için kullanmaya başlamış oluyoruz."

Türkçesi, 28 ay öncesinde İzBB Başkanı M. Tunç Soyer, İzmir'in Kentsel Dönüşümde gelinen noktasını yerlere göklere sığdıramıyor! 

Bakın, İzmir yıllardır CHP'li belediyeler ve başkanları tarafından yönetiliyor... Kentsel Dönüşüm gibi "çocuk oyuncağı" olmayacak bir konunun da başta dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan "VİZE" almış olacağını düşünüyoruz...
Çünkü, başarısızlık durumunda; en büyük zararı CHP görecektir! Eh... Kemal Bey'in mesleği de şükürler olsun ki hesap uzmanlığı... Enine boyuna ölçüp, darasını da almış olduğunu düşünmekteyiz... Yoksa niye İzmir Kentsel Dönüşümü için BULUNAN "Koop Formülü"ne vize versin ki!!!
Ya da ta Ankaralardan gelip temel atma törenlerinde inciler döksün!!!
Atlamadan, İzBB Başkanı Cemil Tugay, Erhan Gülenç'e verdiği röportajda, Koop Formülü'nün İzmir Ticaret Odası kaynaklı olduğunu savunarak, mevcut CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nu bu işlerden "sıyırmaya" çalıştı! 
O zaman Başkan Tugay'a soruyoruz; İzmir'de Kentsel Dönüşüm başlatılmadan öncesinde; konuyu anlatmak üzere İZTO Başkanı Mahmut Özgener ve yönetimi, CHP Genel Merkezine gidip Kemal Bey'e Koop Formülünü A'dan Z'ye anlatmışlar mıdır? 
Ya da kaç temel atma törenine İZTO Başkanı Özgener katılmıştır ve alkış tutmuştur? 
Var mı böyle bir şey?

Örnekköy 3. ve 4. etap temel atma töreninden:

195e6066-c68d-40d9-8f76-ab5012a05f59.jpg

fb457b95-8d55-4b72-98c4-75c980d87cc6.jpg

İzmir Kentsel Dönüşümü İzmir Büyükşehir Belediyesi nasıl ele aldı ve nasıl gördüğüne, nasıl çözülmesi gerektiğini savunduğuna bakılmalı diyoruz ve yazı dizimize başlıyoruz...

Hal böyle olunca; İzmir Kentsel Dönüşümüne dahil olanlarında iki kategoride irdelenmesi gerektiğini belirtiyoruz!

İzmir Kentsel Dönüşümün GÜLLERİ...
İzmir Kentsel Dönüşümün BÜLBÜLLERİ... 

Mustafa Tunç Soyer... Dönemin İzBB Başkanı... 
İzBB olarak "İzmir Dönüşüyor" adlı kitapçıkta adeta BÜLBÜLLER şakırdıyor: 

opera-anlik-goruntu-2024-08-29-055010-kitapcik-izmirmodeli-pdf-pdf.png

İzmir'de kentsel Dönüşüm hazırlıklarına başladık diyor Tunç Soyer... Kitapçığın başına da kocaman resmini koymuşlar!

opera-anlik-goruntu-2024-08-29-055323-kitapcik-izmirmodeli-pdf-pdf.png 

  Kitapçıkta yapım ve teslim aşaması da böyle belirtilmiş: 

opera-anlik-goruntu-2024-08-29-055749-kitapcik-izmirmodeli-pdf-pdf.png

Geliyoruz kitapçığın en güzel kısmına!

opera-anlik-goruntu-2024-08-29-055952-kitapcik-izmirmodeli-pdf-pdf.png

İzmir Kentsel Dönüşümde işlerin nasıl yürütüleceğini, 2886 sayılı kanuna göre "Kat Karşılığı" ihaleler ile işlerin verileceği, yüklenicilerden de işlerin "Anahtar Teslimi" alınacağı belirtiliyor...

Yememişler içmemişler kitapçığa İzBB'nin İzmir Kentsel Dönüşüme bakışını da koymuşlar: 
opera-anlik-goruntu-2024-08-29-060529-kitapcik-izmirmodeli-pdf-pdf.png

Kitapçıkta yer alan en ilginç detayları arasında; Aziz Kocaoğlu döneminde başlayan ve bitirilen Kentsel Dönüşüm projeleri de yer alıyor!
kitapcik-izmirmodeli.jpg

Görüldüğü şekliyle; kitapçık Soyer'in araba üstünde zıpladığı dönemlerde hazırlanmış olmalı! Ortalıkta ne Şenol Aslanoğlu'nun "Koop Formülü" ne de şakıyacak bülbüller mevcut... Hak sahipleri ile yapılan sözleşmeler (Tapu Devirleri) kapsamında yapılması gereken 1000 konutluk bir dilim, protokolle İZBETON'a "İMAL ET" diye devri yapılmış!opera-anlik-goruntu-2024-08-29-061211-kitapcik-izmirmodeli-pdf-pdf.png

Kitapçığı da Kocaoğlu döneminde kurulan Kentsel Dönüşüm Dairesi hazırlamış! Bulunan Koop Formülünden sonra, bilindiği üzere Kentsel Dönüşüm Dairesi de Soyer tarafından kapatılmıştı!

Çünkü, hak sahipleri ile İzBB'nin yaptığı sözleşmeler kapsamında biriken konut sayıları bir bir İZBETON'a devir edilmiş, ardında da mantar gibi üreyen "İş İnsanı" patentli içinde Şenol Aslanoğlu'nun bulunduğu kooperatiflere "İHALESİZ" verilmişti!
Açıkçası, İzBB Başkanı Cemil Tugay'ın açıkladığı Koop Formülü'nün İZTO ile uzaktan yakından bir ilgisi yok! 
İzmir Kentsel Dönüşüm, bulunan Koop Formülü ile bugün başarılı olsaydı, bugün "KONSERVE"de bekletilen ve 2 değişik adreste 28 adet kurulan "Halk Konut Yapı Kooperatifleri" devreye sokulmuş olmaz mıydı?
Bu 28 adet Halk Konut acaba kimin adresinde kurulmuştur?
Bu kooperatifler gibi; henüz gün yüzü görmemiş kaç tane daha Şenol Aslanoğlu'nun yanında çalışanlar, yakınları üzerine kurulanlar vardır? 
Kaç isim "İş İnsanı" adlı kooperatiflerin kuruluşlarında KONU MANKENLİĞİ yapmıştır?
Şenol Aslanoğlu, halen kaç kooperatifin yönetimindedir?
Bugün, kooperatifleri aklamak için hangi denetim şirketi DEVREYE SOKULMUŞTUR?
Düne kadar inşaat tabelalarında "İZBETON'dan Denetimli" yazan birim kooperatifiler, bugün neden "Üst Birlik" üyesi yapılmıştır?  
O kadar yazılacak konular var ki; inanılır gibi değil!
Hele ki; Ak Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı'nın "Nerede bu 2 milyar" dediği konuya geldiğimizde; kimlerin nasıl köşe olduğunu gözler önüne sereceğiz!

Başladık artık... 
BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ... 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.