Eriş'in Soyer'den önce 'Kentsel Dönüşüm" temellerini attığını biliyor muydunuz?

Eriş'in Soyer'den önce 'Kentsel Dönüşüm" temellerini attığını biliyor muydunuz?

Cumhur Eriş: "Soyer'in Seferihisar'a yaptığı tek bir güzellik var... O da 200'e yakın sırdaşını, yandaşını Seferihisar Belediyesinden alıp İzmir Büyükşehir Belediyesine taşımak oldu."

A+A-

Bilindiği üzere; dün Örnekköy'de Kentsel Dönüşüm temelleri törenle atıldı...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, törende yaptığı konuşmalarda: “Bizim için bir bayram günü” diye sözlerine başlayan Başkan Soyer, “Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesinin üçüncü etabında 584 konut ve 27 iş yerinin temelini atıyoruz. 252 milyon lira bedelle 76 bin 741 metrekarelik yaşam alanını üçüncü etap çerçevesinde hayata geçirmiş olacağız. Yine bugün 167 milyon liralık bedelle 380 konut ve 27 adet iş yerini çerçevesinde 54 bin 635 metrekarelik alanda da dördüncü etap çalışmalarını başlatmış oluyoruz. Kısaca toplam maliyeti 419 milyon lira olan 3 ve 4’üncü etaplarımızla İzmir’e 964 yeni konut ve 54 iş yeri kazandırmış olacağız” dedi. 

Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili yorumları hayretle izlediğini belirterek, “Bu eleştirileri yapanlar ya İzmir’de yaşamıyor ya da bizimle aynı dili konuşmuyor veya gerçeğin görülmesini, duyulmasını istemiyor; ama güneş balçıkla sıvanmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairemiz ve belediye şirketimiz İZBETON, şehrimizin kentsel dönüşüm macerasında yepyeni bir sayfa açtı. Bakın bu tertemiz sayfaya üç yılda; Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe ve Örnekköy’de olmak üzere 6 bölgede dönüşüme başladık, devam ediyoruz. 3 bin 958 bağımsız birimin yapımı devam ediyor, 2 bin 500 bağımsız birimi ise yapım ihalesine hazır hale getirdik. Mart itibariyle üç ay gibi kısa bir sürede dört ayrı sözleşme imzaladık. Daha arkada binlercesi var, biz yine o binlercesini de yine iş birliğiyle yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Müteahhitlerin teklif dahi veremediği bir dönemde, mazeretlerin arkasına sığınmadan daha önce hiç uygulanmamış, yeni ve kalıcı çözümler üretiyoruz. Kentsel dönüşüm için iş dünyamızla ortaklıklar kuruyor ve yapı kooperatifleriyle çalışıyoruz." İHA Başkan Tunç Soyer: “İzmir’de dönüşüm başlamıştır”

Haber ajanslarının geçtiği "İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümde hız kesmiyor: 3 ayda 4 protokol" başlıklı haberi, Telegram Haber'de yayımladıktan sonra; 1 Mart 2022 günü hazırladığımız "ÖZEL HABER"imizde, İZBETON'un Kentsel dönüşüm çerçevesinde hangi kooperatiflere ne verdiğini (İhalesiz) analiz olarak sunmuşuz:

29815-1.jpg

İzmir Büyükşehir'in başlattığı 'Kentsel Dönüşüm' projelerini 500'er TL sermaye ile yeni kurulan kooperatifler mi hayata geçirecek? İzmir Büyükşehir'in başlattığı 'Kentsel Dönüşüm' projelerini 500'er TL sermaye ile yeni kurulan kooperatifler mi hayata geçirecek?

Haberimizde; "SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi ve SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifileri'nin adları geçiyor... 

Ticaret Sicili Gazetesi üzerinden bu kooperatiflerin kurucuları kim? diye araştırma yaptık... 

Öyle ya; haberin başlığında bile bu işlerin tam gaz yapıldığına dikkat çekilince "neci bu kooperatifler" araştırması yapmakta kaçınılmaz oldu!

Başkan Soyer'in haberdeki açıklamasından anlaşılacağı gibi; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON arasında "Kentsel Dönüşüm"e tabi tutulacak yerler ile ilgili protokoller imzalanmış!

Anlaşılan; vatandaşlarda Kentsel Dönüşüm'e giren konutu (Daire, evi vb.) için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalamış bulunuyor!

Türkçesi, vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediyesine "GÜVENEREK" böylesi bir işe kalkışmış bulunuyor! İzmir Büyükşehir'de bu Kentsel Dönüşüm'ün imalat işlerini İZBETON'a, İZBETON'da yeni bulunan yol ve yöntemlerle konutların imalat işlerini ihaleye çıkmadan 15-20 gün öncesinde kurulan yapı kooperatifleriyle protokol imzalayarak çözmüş görünüyor!

Şimdi, buradan yapı kooperatifçiliğinin ne olduğu hakkında "Ana Sözleşmeleri"ndeki bilgileri aktarmayacağız... Fakat, en son İZBETON'un SS İş İnsanları Gaziemir Yapı Kooperatifi ile "PROTOKOL" imzalanarak verilen 275 konut ve 9 iş yeri için, adı geçen kooperatifte Gaziemir Aktepe-Emrez'den kaç tane üye kayıt yapılmıştır? Madem ki bu Kentsel Dönüşüm işleri kooperatifler aracılığı ile çözülecek; o zaman Kentsel Dönüşüme evleri giren vatandaşların da nasıl üye oldukları, şeffaf ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışı çerçevesinde tek tek açıklanması gerekmiyor mu?  

Peki, 1.5 ay öncesinde SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi adı altında kurunlar ve bu koop yönetiminin içinde (Yönetimde olan) o mahallede oturan var mıdır? 

Bu kooperatifler; bir merkezden "İDARE EDİLMEK KOŞULUYLA" mı birilerine kurdurtulmuşlardır?

O zaman SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi'nden başlayalım mı?

Bu kooperatif; Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin 10490 sayısındaki verilere göre; 7 Ocak 2022  tarihinde kuruluyor...

7 Ocak tarihli Ticaret Sicili Gazetesi verilerine göre; yapılan ilk toplantıda yönetim ve denetim şu isimlerden oluşuyor: 
Yönetim
İzmir Balçova'da oturan Şenol Aslanoğlu,
Tunceli Merkezde oturan Hüseyin Cengiz,
İzmir Konak'ta oturan Dilek Coşkun,
Denetim
Balçova'da oturan Mustafa Balcı,
Buca'da oturan Pakize Kavak...

koopo1c.png

SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatif yönetimi, 18 Ocak 2022'de yeniden toplanıyor ve bu toplantıda alınan kararlar 19 Ocak 2022 tarihinde Ticaret Sicili Gazetesi'nin 10498 sayısında yayınlanıyor...

Bu toplantıda ne hikmetse yönetimde ve denetimde yer alan isimlerin bazılarına yol veriliyor ve yeni yönetim ve denetim şu isimlerden oluşuyor; 
Yönetim
Şenol Aslanoğlu, Başkan
Hüseyin Cengiz, Başkan Vekili
Bayraklı'da oturan Serpil Oltulu Yön. Krl. Üyesi
Dilek Coşkun'un kurucu yönetim kurulu üyeliği buhar oluyor!
Denetim
Bayraklı'da oturan Yılmaz Eroğlu (Yeni denetçi oluyor.)
Balçova'da oturan Mustafa Balcı, denetçilik koltuğunu bir şekilde korumuş oluyor! Pakize Kavak'a da Dilek Coşkun gibi denetçilikten yol veriliyor!

koopo.pngkoopo1.png

Peki, kim bu girişimci kooperatifçiler?
Balçova'da oturan Şenol Aslanoğlu'nun Balçova Belediye Başkanlığı için CHP'den aday adayı olduğu belirtiliyor! 
Hüseyin Cengiz... Tunceli Merkez'den Kentsel Dönüşümcü koop işine katılıyor... Aslanoğlu, her halde İzmir'de koop girişimcisi bulamamış olacak, tutmuş Tunceli'den yönetici ithal etmek durumunda kalmış!

(...)

Gelelim şimdi ikinci "İş İnsanları" kooperatifine...
SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi... Türkiye Ticaret Sicili Gaztesi'nin 10 Şubat 2022 tarihli 10504 sayısındaki verilere göre;
Yönetim 
Buca'da oturan Serdar Deniz,
Buca'da oturan Ayşe Cansu Ayhan,
Buca'da oturan Pakize Kavak,
Denetim
Karşıyaka'da oturan Anıl Demirci,
Karabağlar'da oturan Yaren Zeynep Erdal'dan oluşuyor...

koop.png

Dikkat ederseniz; Pakize Kavak ismi önceki SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi'nde karşımıza denetim kurulu üyesi olarak çıkmış, ardından yapılan ilk toplantıda yol verilmişti!

Pakize Kavak, aradan 21 gün geçtikten sonra bu defa Gaziemir'deki koop'un kurucuları arasından yönetimine giriyor!
Bakalım buradan da Kavak'a yol verecekler mi?
SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin 21 Şubat 2022 tarihli 10521 sayısındaki verilere göre ikinci toplantısını gerçekleştirip, tescil oluyor!
Koop yönetimde ve denetimde yeni isimlere yer veriliyor...
Yönetim
Buca'da oturan Serdar Deniz,
Ankara Yeni Mahalle'de oturan Ümit Erkol,
Balçova'da oturan Emre Pınar Kılıç,
Denetim
SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Şenol Asalanoğlu
Bayraklı'da oturan Salih Taşçı'dan oluşuyor...  

koopg.pngkoopg1.png

Kurucu yönetimde yer alan Pakize Kavak, Ayşe Cansu Ayhan ve denetimde yer alan Anıl Demirci ile Yaren Zeynep Erdal'a da yol verilmiş görünüyor!

Dikkat ederseniz, kuruluşta yer alan bazı isimler, yedek oyuncu misali, yapılan ikinci toplantılarda as oyunculara yerlerini arkalarına bile bakmadan bırakıp gidiyorlar!
Bu arada; SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi'nin kurucuları, taahhüt ettikleri sermayenin tamamını ( 100 TL) yatırmış görünüyorlar! (Toplam: 500 TL.)"

İHA'nın dün geçtiği haberde, Başkan Soyer'in "Kentsel dönüşüm için iş dünyamızla ortaklıklar kuruyor ve yapı kooperatifleriyle çalışıyoruz." bu cümlesi geçiyor...

1 Mart 2022 tarihli haberimizde, İZBETON'un Kentsel Dönüşüm çerçevesinde ihalesiz hangi kooperatiflere hangi işleri verdiğini Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin veri tabanında yer alan kuruluş bilgi ve belgelerine yer vererek hazırlamışız... Bir şekilde ihalesiz iş alan kooperatiflerin MR'nı çekip, İzmir halkının bilgilerine sunmuşuz...

Kooperatiflerin kuruluş sermayeleri (500'er TL) ortada... Başkan Soyer açılış konuşmasında "Kentsel dönüşüm için iş dünyamızla ortaklıklar kuruyor ve yapı kooperatifleriyle çalışıyoruz" diyerek, bir avuç yandaşın bir araya gelip kurdukları kooperatifleri İzmir iş dünyasının "parlayan yıldızları", "sermayedarları" şeklinde tanıtmaya çalışmış olmuyor mu? 

Yukarıda kooperatifleri kimlerin kurduğuna baktığınızda, bir tanesi de olsa İzmir iş dünyasında tanınan, bilinen simalar mıdır?

Tanınmış olmalarını da geçelim, bu kişilerin yaşamlarında prefabrikten de olsa bitirdikleri bir konut var mıdır?

045b9651-252b-4614-a65e-83e0be25f414.jpg

9e8e68b5-b93c-45d8-9e8e-bb633c88815a.jpg

29065a44-ae08-43d7-8c17-e74110a26a27.jpg

132d6975-2983-4b23-bfcb-82e41d187515.jpg

Geçtiğimiz hafta Ak Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, ziyaret programı çerçevesinde gününü Seferihisar ziyareti ile noktalamıştı... Çankırı'nın Seferihisar ziyaretinde özel görüştükleri arasında Telegram Haber yazarı Cumhur Eriş'te bulunuyordu... Eriş, bu görüşmeye Ak Parti Seferihisar İlçe Başkanı Ahmet Aydın'ın daveti üzerine katılmıştı...

Eriş, Ak Partili vekil Çankırı ile yaptığı görüşmede, Ak Parti'nin İzmir'de gereken muhalefeti göstermediğinden yakınırken, sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Meclis Üyeleri Hüsnü Boztepe, Fikret Mısırlı ve Hakan Çalışkan'ın muhalefet görevlerini yerine getirdiklerinin altını çizmişti!

Eriş, görüşmede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı'nda edindiği alışkanlıkları İzmir Büyükşehir'de de sürdürdüğünü, Soyer'in Seferihisar'da hiç bir eserinin de (Salyangoz Logosu hariç) bulunmadığını belirterek, "Soyer'in Seferihisar'a yaptığı tek bir güzellik var... O da 200'e yakın sırdaşını, yandaşını Seferihisar Belediyesinden alıp İzmir Büyükşehir Belediyesine taşımak oldu. Bunu da yapmamış olsaydı, mevcut Başkan İsmail Yetişkin'in eli 7 Bayram değil, hala öpülüyor olurdu! Kooperatif konularında da sayın Başkanımız karı-koca uzmanlardır. Öteye gitmenize gerek yok, Seferihisar'a yaptıkları mezbahanın durumuna bakın, zaten her şeyi anlamış olursunuz! İşin kötü tarafı, Soyer'in Seferihisar'da belediyecilik adına edindiği alışkanlıklarının tamamını İzmir'e de taşımış olması! İyi kötü Seferihisar'da 10 yıl sata sata durumu idare etmeye çalıştı ama, İzmir 5 milyonluk bir şehir, 40 bin nüfuslu Seferihisar değil. Bu yüzden de 3 yılda her şey Büyükşehir'de Arapsaçına döndü!"

Cumhur Eriş, Ak Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ile yaptığı görüşmenin detaylarını ve hazırlayacağı "Tunç Soyer Belediyeciliği Raporu"nu ilerleyen günlerde Telegram Haber'deki köşesinden İzmirlilerle paylaşacak...

Temel atma töreni ile başlayan CHP'lilerdeki ve Başkan Soyer'deki Kentsel Dönüşüm heyecanına devam edeceğimizi belirterek, bir sorunun açıklığa kavuşmasında yayar görüyoruz! 

Malumunuz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm faaliyetlerini Meclis kararı ile İZBETON'a devir etti...

Peki, İZBETON'un Meclis kararı ile üstlendiği Kentsel Dönüşüm işlerini bırakın kooperatifleri, müteahhitlere bile "KAT KARŞILIĞI" devir etme yetkisi var mıdır?

İZBETON, elindeki hangi yetkiye dayanarak kooperatiflere Kentsel Dönüşüm işlerini paslamıştır? 

Asıl mesele bu değil mi?

Not: İZBETON, bu kooperatif formülünü parasızlıktan mı bulmuştur? İZBETON, mazot alamayacak durumda mıdır? Geniş analiz yazımız yakında geliyor...

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.