İzmir Büyükşehir'in başlattığı 'Kentsel Dönüşüm' projelerini 500'er TL sermaye ile yeni kurulan kooperatifler mi hayata geçirecek?

İzmir Büyükşehir'in başlattığı 'Kentsel Dönüşüm' projelerini 500'er TL sermaye ile yeni kurulan kooperatifler mi hayata geçirecek?

Tunceli'den ithal edilmeden öncesinde; bu kişi acaba hayatında kaç defa Karşıyaka'nın Örnekköy'ünde oksijen alıp karbondioksit vermiştir?

A+A-

"İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümde hız kesmiyor: 3 ayda 4 protokol
Gaziemir Aktepe-Emrez Mahalleleri kentsel dönüşüm alanında, inşaat çalışmaları başlıyor. Projenin birinci etabındaki 275 konut ve 9 iş yerinin yapımı için İzmir Büyükşehir Belediyesinin iştiraki İZBETON A.Ş. ile İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi arasında protokol imzalandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentsel dönüşüm projelerinde İZBETON’u görevlendirmesinin ardından çalışmalar hız kazandı. İzmir’in dört bir yanında eş zamanlı yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde son olarak, Gaziemir için imzalar atıldı. İZBETON’un Bornova’daki merkez şantiyesinde; İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ve İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi yetkilileri arasında imzalanan protokolle, Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Projesinin birinci etabı kapsamında 275 konut ve 9 iş yeri inşa edilecek. Alt yükleniciyle yapılan protokolün ardından bölgede inşaatların başlatılması planlanıyor.

3 ayda 4 imza
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZBETON’un devreye girmesiyle imalat süreçlerinde tıkanıklık yaşanan projelerin hızlandığını belirterek, “Bu kapsamda aralık ve ocak aylarında Örnekköy üçüncü ve dördüncü etaplar için yüklenicilerle protokol imzalanmıştı. Gaziemir’deki proje için atılan imzayla da üç etapta imalatlar için düğmeye basılmış oldu. Uzundere üçüncü etabın yapımı için de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON arasında yine Ocak ayında protokol imzalanmıştı. Bu imzalar çağdaş ve dirençli bir İzmir’in teminatı olacak” dedi.

İmzalanan son dört protokol doğrultusunda, İzmir genelinde İZBETON sorumluluğundaki kentsel dönüşüm alanlarından Örnekköy üçüncü etapta 584 konut 27 iş yeri, Örnekköy dördüncü etapta 380 konut 27 iş yeri, Gaziemir Aktepe-Emrez’de 275 konut 9 iş yeri ve Uzundere üçüncü etapta yaklaşık olarak bin 400 bağımsız bölüm inşa edilecek."

aw555423-02-1.jpg

aw555423-03.jpg

Ajansların bugün geçtiği haberin noktasına virgülüne dokunmadan yukarıda veriyoruz...

Haberde; SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi ve SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifileri'nin adları geçiyor... 

Ticaret Sicili Gazetesi üzerinden bu kooperatiflerin kurucuları kim? diye araştırma yaptık... 

Öyle ya; haberin başlığında bile bu işlerin tam gaz yapıldığına dikkat çekilince "neci bu kooperatifler" araştırması yapmakta kaçınılmaz oldu!

Başkan Soyer'in haberdeki açıklamasından anlaşılacağı gibi; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON arasında "Kentsel Dönüşüm"e tabi tutulacak yerler ile ilgili protokoller imzalanmış!

Anlaşılan; vatandaşlarda Kentsel Dönüşüm'e giren konutu (Daire, evi vb.) için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalamış bulunuyor!

Türkçesi, vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediyesine "GÜVENEREK" böylesi bir işe kalkışmış bulunuyor! İzmir Büyükşehir'de bu Kentsel Dönüşüm'ün imalat işlerini İZBETON'a, İZBETON'da yeni bulunan yol ve yöntemlerle konutların imalat işlerini ihaleye çıkmadan 15-20 gün öncesinde kurulan yapı kooperatifleriyle protokol imzalayarak çözmüş görünüyor!

Şimdi, buradan yapı kooperatifçiliğinin ne olduğu hakkında "Ana Sözleşmeleri"ndeki bilgileri aktarmayacağız... Fakat, en son İZBETON'un SS İş İnsanları Gaziemir Yapı Kooperatifi ile "PROTOKOL" imzalanarak verilen 275 konut ve 9 iş yeri için, adı geçen kooperatifte Gaziemir Aktepe-Emrez'den kaç tane üye kayıt yapılmıştır? Madem ki bu Kentsel Dönüşüm işleri kooperatifler aracılığı ile çözülecek; o zaman Kentsel Dönüşüme evleri giren vatandaşların da nasıl üye oldukları, şeffaf ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışı çerçevesinde tek tek açıklanması gerekmiyor mu?  

Peki, 1.5 ay öncesinde SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi adı altında kurunlar ve bu koop yönetiminin içinde (Yönetimde olan) o mahallede oturan var mıdır? 

Bu kooperatifler; bir merkezden "İDARE EDİLMEK KOŞULUYLA" mı birilerine kurdurtulmuşlardır?

O zaman SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi'nden başlayalım mı?

Bu kooperatif; Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin 10490 sayısındaki verilere göre; 7 Ocak 2022  tarihinde kuruluyor...

7 Ocak tarihli Ticaret Sicili Gazetesi verilerine göre; yapılan ilk toplantıda yönetim ve denetim şu isimlerden oluşuyor: 
Yönetim
İzmir Balçova'da oturan Şenol Aslanoğlu,
Tunceli Merkezde oturan Hüseyin Cengiz,
İzmir Konak'ta oturan Dilek Coşkun,
Denetim
Balçova'da oturan Mustafa Balcı,
Buca'da oturan Pakize Kavak...

koopo1c.png

SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatif yönetimi, 18 Ocak 2022'de yeniden toplanıyor ve bu toplantıda alınan kararlar 19 Ocak 2022 tarihinde Ticaret Sicili Gazetesi'nin 10498 sayısında yayınlanıyor...

Bu toplantıda ne hikmetse yönetimde ve denetimde yer alan isimlerin bazılarına yol veriliyor ve yeni yönetim ve denetim şu isimlerden oluşuyor; 
Yönetim
Şenol Aslanoğlu, Başkan
Hüseyin Cengiz, Başkan Vekili
Bayraklı'da oturan Serpil Oltulu Yön. Krl. Üyesi
Dilek Coşkun'un kurucu yönetim kurulu üyeliği buhar oluyor!
Denetim
Bayraklı'da oturan Yılmaz Eroğlu (Yeni denetçi oluyor.)
Balçova'da oturan Mustafa Balcı, denetçilik koltuğunu bir şekilde korumuş oluyor! Pakize Kavak'a da Dilek Coşkun gibi denetçilikten yol veriliyor!

koopo.pngkoopo1.png

Peki, kim bu girişimci kooperatifçiler?
Balçova'da oturan Şenol Aslanoğlu'nun Balçova Belediye Başkanlığı için CHP'den aday adayı olduğu belirtiliyor! 
Hüseyin Cengiz... Tunceli Merkez'den Kentsel Dönüşümcü koop işine katılıyor... Aslanoğlu, her halde İzmir'de koop girişimcisi bulamamış olacak, tutmuş Tunceli'den yönetici ithal etmek durumunda kalmış!

Tunceli'den ithal edilmeden öncesinde; bu kişi acaba hayatında kaç defa Karşıyaka'nın Örnekköy'ünde oksijen alıp karbondioksit vermiştir? Sahi, sormak lazım bu şahsa Karşıyaka'nın forma renklerini biliyor mudur? Acaba hayatında "Kaf Kaf" çekmenin ne olduğunu biliyor mudur, duymuş mudur? 

Kesin Örnekköy'ün haritadaki yerini artık rahatlıkla buluyordur, ne de olsa koop yöneticiliği münasebeti ile Tunceli-İzmir arasında 3-5 gidip gelmişliği vardır artık diyoruz! Bu kişi "İDARE EDİLMEK KOŞULUYLA" mı bir merkezden çağırılıp Tunceli'den İzmir'e getirilmişte olabilir; belki de gece rüyasında gazetelerin iş ilanı sayfalarında "İzmir'de kooperatife yönetici aranıyor" ilanı görmüşte de olabilir... Neyse devam haberlerimizde konular derinleştikçe detaylarda ortaya çıkacaktır diye düşünüyoruz... (Atlamayalım; Kooperatif kurucularının taahhüt sermayenin bir pay adedi 100 TL ve bu sermayenin de  25 TL'si hesaba yatmış bulunuyor.)  

Gelelim şimdi ikinci "İş İnsanları" kooperatifine...
SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi... Türkiye Ticaret Sicili Gaztesi'nin 10 Şubat 2022 tarihli 10504 sayısındaki verilere göre;
Yönetim 
Buca'da oturan Serdar Deniz,
Buca'da oturan Ayşe Cansu Ayhan,
Buca'da oturan Pakize Kavak,
Denetim
Karşıyaka'da oturan Anıl Demirci,
Karabağlar'da oturan Yaren Zeynep Erdal'dan oluşuyor...

koop.png

Dikkat ederseniz; Pakize Kavak ismi önceki SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi'nde karşımıza denetim kurulu üyesi olarak çıkmış, ardından yapılan ilk toplantıda yol verilmişti!

Pakize Kavak, aradan 21 gün geçtikten sonra bu defa Gaziemir'deki koop'un kurucuları arasından yönetimine giriyor!
Bakalım buradan da Kavak'a yol verecekler mi?
SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin 21 Şubat 2022 tarihli 10521 sayısındaki verilere göre ikinci toplantısını gerçekleştirip, tescil oluyor!
Koop yönetimde ve denetimde yeni isimlere yer veriliyor...
Yönetim
Buca'da oturan Serdar Deniz,
Ankara Yeni Mahalle'de oturan Ümit Erkol,
Balçova'da oturan Emre Pınar Kılıç,
Denetim
SS İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Şenol Asalanoğlu
Bayraklı'da oturan Salih Taşçı'dan oluşuyor...  

koopg.pngkoopg1.png

Kurucu yönetimde yer alan Pakize Kavak, Ayşe Cansu Ayhan ve denetimde yer alan Anıl Demirci ile Yaren Zeynep Erdal'a da yol verilmiş görünüyor!

Dikkat ederseniz, kuruluşta yer alan bazı isimler, yedek oyuncu misali, yapılan ikinci toplantılarda as oyunculara yerlerini arkalarına bile bakmadan bırakıp gidiyorlar!
Bu arada; SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi'nin kurucuları, taahhüt ettikleri sermayenin tamamını ( 100 TL) yatırmış görünüyorlar! (Toplam: 500 TL.)

Tekrar haber ajansının gün içinde geçtiği habere dönersek; "İmzalanan son dört protokol doğrultusunda, İzmir genelinde İZBETON sorumluluğundaki kentsel dönüşüm alanlarından Örnekköy üçüncü etapta 584 konut 27 iş yeri, Örnekköy dördüncü etapta 380 konut 27 iş yeri, Gaziemir Aktepe-Emrez’de 275 konut 9 iş yeri ve Uzundere üçüncü etapta yaklaşık olarak bin 400 bağımsız bölüm inşa edilecek." deniliyor... 

Konut Kooperatifçiliği ve yapılan protokoller!

Öncelikle; haberde yer alan açıklamalara bakıldığında İZBETON'un bu kooperatiflerle yapmış olduğu protokoller çerçevesinde; 1639 vatandaşımızın konut;  63 vatandaşımızın da dükkan sahibi olacağı görünüyor!

Kooperatif yöneticilerinin "TAAHHÜT SERMAYELERİ" de 100 TL'den 500 TL olduğuna göre; İzmir Büyükşehir Belediyesinin tam gaz devam eden ve şimdilik KENTSEL DÖNÜŞÜMLERİ protokole bağlanmış olan 1639 konutu ve 63 dükkanı kimler nasıl ve hangi sermaye ile yapmayı başaracaklardır? 

"İş İnsanları" kooperatiflerini kuranların görünmeyen sermayeleri mi var?

Bu işlerden CHP Genel merkezinin haberi var mı/haberdar edildi mi?

Şimdilik 1639'u protokole bağlanmış konutu, görünmeyen/bilinmeyen birileri mi inşa edip kooperatifleri de "aracı kurum" olarak kullanacak?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi; kalkıp buradan konut kooperatifçiliği dersi verecek değiliz... Buca-Koop'un da, Bor-Koop'un da, Ege Koop'un da , Urla-Koop'un da vb. nasıl bir örgütlenme biçimiyle bugünlere geldiklerini çok iyi biliyor ve yöneticilerinin de nasıl gayretler sarf ettiklerini, günlerce buradan yazabilecek kadar arşive ve bilgilere de sahibiz...

Fakat, Tunceli'de oturacaksınız, Karşıyaka'nın Örnekköy'üne gelip İzmir Büyükşehir Belediyesinin Kentsel Dönüşüm projelerinde "ÇÖZÜM ORTAĞI" olup, İZBETON'la gerine gerine protokoller imzalayacaksınız! Ne güzel değil mi sevgili İzmirliler... Analar ne yiğitler doğuruyormuş da haberiniz yokmuş! 

İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ile Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin verilerine göre "İş İnsanı" kooperatif yapılanmalarında öncü isim görünen Şenol Aslanoğlu'nun hemşeri olmaları (Ağrılı) sadece tesadüften ibaret midir? Heval Savaş Kaya, tek başına mı bu işlere karar vermektedir? Milyarlarca liralık paraların döneceği Kentsel Dönüşüm işlerinin perde arkasında yoksa başka birileri mi vardır? Bu kooperatifler üzerinden Kentsel Dönüşüm formülü, bir üst akıl tarafından mı uygulamaya konulmuştur? Ya da bir yapı tarafından mı böylesi bir yöntem keşfedilmiştir?

Ödenmiş sermayeleri 500'er TL olan ve 1,5 ay ve 9 gün öncesinde tüzel kişilik kazanmış olan bu kooperatiflerin, 1639 konut ve 63 işyeri inşa edebilmeleri, inşaat hayatının olağan akışına uygun mudur?

İZBETON ile İŞ İnsanı kooperatiflerinin yaptığı Kentsel Dönüşüm protokolleri, "Aşkla" yönetilen İzmir anlayışının neresine uygun düşmektedir?

Ülkemizde, İzmir Büyükşehir Belediyesinin dışında, böylesine bir kooperatif formülü ile Kentsel Dönüşüm hamlesi gerçekleştirmiş/gerçekleştirecek olan bir Belediye var mıdır? 

TOKİ yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de "YES" dediği bu kooperatifler formülü ile İzmir Kentsel Dönüşüm projeleri hakkında ne diyecektir? 81 İlimizde böylesi bir formülle hareket eden bir Belediyeye rastlamışlar mıdır?

Başkan Soyer, İZBETON ile İş İnsanları kooperatifleri arasında imzalanan bu protokolleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisine getirip, Meclis Üyelerini bilgilendirecek midir?

Ak Partili Meclis Üyeleri ve Ak Parti İl Başkanlığı, yürürlüğe konulan bu kooperatifler üzerinden Kentsel Dönüşüm konusuna ne diyecektir? Her şeyden önce; İzmir Kentsel Dönüşüm projelerinin böylesine 500'er TL sermaye ile kurulan kooperatiflerle çözüleceğine inanıyorlar mıdır?

Kuruluşlarında bile soru işaretleri olan bu kooperatifler için, CHP İzmir İl Başkanlığı, CHP Genel Merkezi ne diyecektir? 

Bir tane dahi olsa, bir vatandaşın mağdur olması durumunda, CHP'de vatandaşın derdini dinleyecek, anlayacak olan var mıdır? (Varsa fotosunu koyup özel haber yapacağız.)

Kentsel Dönüşüm'den yeni konut ve dükkan sahibi olacak vatandaşlar, bu İş İnsanı kooperatifçilerini tanıyorlar mı? 

Temsil, 9 gün önce tüzel kişilik kazanmış olan ve İZBETON'la 275 konut, 9 dükkan protokolü imzalamış olan SS İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi'nin Buca'da ikamet eden başkanı Serdar Deniz'i, Gaziemir Aktepe-Emrez'de evini Kentsel Dönüşüme terk etmiş kaç tane vatandaş tanıyor/tanışmıştır?

Koop başkanı Serdar Deniz mi Ankara Yeni Mahalle'de oturan Ümit Erkol'u bulmuş, yönetimine alıp kendisine vekil tayin etmiştir? 

Ümit Erkol, bilinen şekliyle CHP Genel Merkezi'nin Siyasi Eğitimci kadrosunda yer alan o Dr. Ümit Erkol mudur?

Aslında Başkan Soyer'e şunu sormak lazım; "SS İş İnsanları" ibaresinin önüne "Ödemiş", "Çeşme", "Seferihisar" vb. ilçe ve mahalle adları konulup, "Konut Yapı Kooperatifi" eklenerek, 5-10 gün içinde kurulacak olan olası bir kooperatifin de İZBETON'la gerine gerine fazla değil, 100-150 konutluk protokol imzalama şansı olur mu? Söz, kurucularının da en az 1000'er TL sermaye koyacaklarının garantisini buradan veriyoruz aynı zamanda! 

Daha yüzlerce detayın yer alacağı yeni haberimizde buluşmak üzere...
Bizi izlemeye devam ediniz...  

 


   

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum