Dönüşümde fiyasko

Dönüşümde fiyasko

İzmir Büyükşehir, 2012’de dönüşüm izni aldığı 33 bin daire ve işyerinden sadece 960’ını dönüştürebildi

A+A-

İzmir'de Büyükşehir Belediyesi eliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları tam bir fiyaskoya dönüştü. Büyükşehir Belediyesi, 2012'de kentin 7 bölgesinde toplam 33 bin daire ve iş yerini dönüştürmek için hükümetten istediği izinleri almasına rağmen aradan geçen 9 yılda 874 konut ve 86 işyerini dönüştürüp teslim edebildi. Bu gerçek, deprem kenti İzmir'de, Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümde de sınıfta kaldığını ortaya koydu.

2012'DE TÜM YETKİLER VERİLDİ
Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılında çalışmalarına başladığı kentsel dönüşüm projelerini ilerleyen yıllarda Ankara'ya gönderdi. 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP milletvekilleri ve il yönetimi sürekli olarak belediyenin beklediği izinlerin gelmediğini öne sürerek, "Engelleniyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm yapmasına izin vermiyorlar" şeklinde propaganda ve algı operasyonu yürüttü. Hükümetten istenen izinlerin tamamı 2012 yılında geldi. Bakanlar Kurulu İzmir Büyükşehir'e Karabağlar Uzundere, Konak Ege Mahallesi, Bayraklı Fuat Edip Baksı ve Cengizhan mahalleleri, Konak Ballıkuyu, Karşıyaka Örnekköy ile Gaziemir Aktepe ve Emrez mahallelerini kapsayan 7 bölge için kentsel dönüşüm izni verdi. Böylece belediye 7 ayrı bölgede toplam 33 bin bağımsız bölümün dönüşümü için yetkilendirilmiş oldu.

"TOKİ'Yİ İZMİR'E SOKMAM" DEDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni 15 yıl yöneten eski Başkan Aziz Kocaoğlu, bu süreçte yaptığı açıklamalarda kentsel dönüşüm konusunda TOKİ ile kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını söyledi. Kocaoğlu, 2012'de yaptığı açıklamada "Bizim kentsel dönüşüm anlayışımızla TOKİ'nin ki çok farklı. Bize göre dönüşüm, kenti yeniden tasarlamak anlamına geliyor. 'TOKİ'ye göre ise eski evleri yık; yerine 10 katlı, 20 katlı apartmanları dik. Al sana kentsel dönüşüm... İşte bu anlayışa karşıyız. Bize göre kentsel dönüşüm kentin bütünüyle dönüşümüdür" diyerek algı operasyonu yaptı. Ancak, TOKİ'yi İzmir'e sokmak istemeyen Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmaları tam bir fiyaskoya dönüştü. Belediye 33 bin daire ve işyerinden bugüne kadar sadece 960'ını tamamlayabildi.

İZBETON DA ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRDI
KENTSEL dönüşümü Kocaoğlu gibi eline yüzüne bulaştıran şu anki Başkan Tunç Soyer, en son devreye belediye şirketi İZBETON'u soktu. Ancak İZBETON formülü de tutmadı. Büyükşehir Meclisi'nce, 2021 Nisan ayında Gaziemir Aktepe Emrez'de 300 konut, Aralık 2020'de de Karşıyaka Örnekköy 3 ve 4. etap kapsamında yaklaşık 1000 konut inşa etmesi için belediye şirketi İZBETON'a yetki verildi. En son Uzundere'de vatandaşlar yıllardır çivi çakmayan Büyükşehir Belediyesi'ni ve kendileriyle ilgilenmediğini söyledikleri Soyer'i CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na şikayet etti. Soyer yine de bu vatandaşlara 40 gün sonrasına randevu verirken Uzundere'deki 3. ve 4. etap dönüşüm için de İZBETON'a yetki verdirdi. Bugüne ekadar İZBETON da yetki aldığı bölgelerde tek bir konut dönüştüremedi.

"MAZERET BELEDİYECİLİĞİ YAPILIYOR"
BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "İzmir Büyükşehir'in kentsel dönüşümde Türkiye'nin en başarısız belediyesi olduğunu söyledi. Belediyenin vatandaşın karşısına sürekli mazeretlerle çıktığını ve mazeret belediyeciliği yaptığını ifade eden Hızal, "Belediye, bırakın dönüşüm projesini hayata geçirmeyi, 30 Ekim depremi sonrasında ana hizmet binasının hasar durumunu dahi tespit etmekte zorlandı" dedi. İZBETON'un da yetki aldığı bölgelerde hala dönüşüme başlayamadığına dikkat çeken AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da, "Kaplumbağa hızıyla dönüşüm olmaz" dedi.

ERHAN GÜLENÇ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.