Danimarka'da AstraZenaca aşısının kullanımı geçici olarak askıya alındı

Danimarka'da AstraZenaca aşısının kullanımı geçici olarak askıya alındı

Danimarkalı sağlık yetkilileri, AsrtaZenaca aşısı olduktan sonra bazı kişilerde kan pıhtılaşması görüldüğünü, bu nedenle 'önlem' için aşının kullanımını 14 gün süreyle askıya aldıklarını açıkladı. 

A+A-

Danimarka, bazı vatandaşlarda kan pıhtılaşması görülmesinin ardından AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

Danimarkalı sağlık yetkilileri, AsrtaZenaca aşısı olduktan sonra bazı kişilerde kan pıhtılaşması görüldüğünü, bu nedenle 'önlem' için aşının kullanımını 14 gün süreyle askıya aldıklarını açıkladı. 

Danimarka Sağlık Kurumu'ndan yapılan açıklamada, kararın 'AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısı uygulanan bazı kişilerde ciddi kan pıhtılaşması vakalarının görülmesinin ardından' alındığını bildirdi. 

Benzer raporların başka ülkelerden de geldiği vurgulanan açıklamada, 6 Avrupa ülkesinde AstraZenaca'nın kullanımının askıya alındığı veya durdurulduğu ifade edildi. 

'Henüz kesin bir bağlantı tespit edilemedi'
Açıklamada ayrıca, henüz aşı ile kan pıhtılaşması arasında kesin bir bağlantı olduğunun tespit edilmediği de belirtildi. 

Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke de söz konusu bilgileri teyit ederek, "Erken önlem alıyoruz, konunun iyice araştırılması gerekiyor" dedi. 

Business Insider'ın aktardığına göre, ​Avrupa İlaç Kurumu (EMA) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir kişinin damalarında çok sayıda kan pıhtılaşması tespit edildiği ve aşılamadan 10 gün sonra öldüğü belirtildi. Açıklamada, "Şu anda aşılamanın bu koşullara neden olduğuna dair kesin gösterge yok" denildi.

EMA, kan pıhtılaşması vaka sayısının genel popülasyonda görülenden daha fazla olmadığı ve 9 Mart itibarıyla 3 milyon kişi arasında 22 vakanın rapor edildiği belirtildi.

Danimarka İlaç Ajansı, EMA'nın yanı sıra diğer AB ülkelerindeki kurumlarla birlikte AstraZenaca aşısına ilişkin soruşturma başlattıklarını duyurdu.

AstraZenaca: Hiçbir ciddi yan etki yok
AstraZeneca ise, aşılarının sıkı kalite kontrollere tabi olduğunu ve 'aşı ile ilişkili doğrulanmış hiçbir ciddi yan etki olmadığını' açıkladı. Şirket, aşının Avusturya'da da askıya alınmasına ilişkin de ülkedeki yetkililerde iletişimde olduklarını ve soruşturmaya destek verdiklerini bildirdi. 

Avusturya'da da geçen hafta sonunda, AstraZeneca aşısını yaptıran bir kadının ölmesi, bir kadının da hastaneye kaldırılması sonrasında benzer bir karar alınmıştı. Avusturya hükümeti, bu iki kişinin ülkenin kuzeyindeki Zwettl'de bir klinikte aşı yaptırdığını ve bu kliniğine gönderilen partinin kullanımının askıya alındığını açıklamıştı.

Estonya ve Güney Afrika'da da aşı askıya alınmıştı. 

AB Komisyonu, 29 Ocak'ta Avrupa İlaç Ajansı'nın onayının ardından AstraZeneca aşısının AB içinde kullanımına izin vermişti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.