Burkina Faso BRICS'e katılmak istiyor

Burkina Faso BRICS'e katılmak istiyor

Burkina Faso BRICS'e katılmak istiyor

A+A-

Burkina Faso Başbakanı Apollinaire Kyelem de Tambela, ülkesinin BRICS'e katılma isteğini dile getirdi.
Burkina Faso BRICS'e katılmak istiyor. Rusya’nın Burkina Faso Büyükelçisi Igor Martynov ile yaptığı görüşmede, Başbakan Tambela Burkina Faso’nun dolar ve euronun egemenliğine karşı mücadele etmek ve daha adil bir uluslararası ticaret sistemi sağlamak amacıyla BRICS’e katılmayı arzuladığını belirtti. Açıklama, Burkina Faso hükümetinin resmi sosyal medya hesabından duyuruldu.

BRICS nedir?
2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan topluluk, ülkeler arasında ekonomik işbirliğini amaçlıyor.

Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi ve Güney Afrika'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde üye ülkelerin liderleri genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024'te BRICS’e katıldı.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i BRICS'te
BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini kapsıyor. Gelişen dünyanın beş büyük ülkesi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harfleriyle oluşan BRICS, Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon.

'BRIC' terimi ilk kez 2001 yılında ABD'li yatırım bankası olan Goldman Sachs yönetim kurulu başkanı Jim O’Neill tarafından hazırlanan ‘Building Better Global Economic BRICs’ raporunda kullanılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.