Boztepe, Soyer'i öyle bir uyardı ki; kooperatif üyeleri büyükşehir önüne gelip...

Boztepe, Soyer'i öyle bir uyardı ki; kooperatif üyeleri büyükşehir önüne gelip...

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı ilk olağan meclis oturumuna AK Partili Hüsnü Boztepe'nin konuşması damga vurdu.

A+A-

Gaziemir, Örnekköy ve Çiğli’deki "İş İnsanı" kooperatiflerin başkanı Şenol Arslanoğlu’nun CHP genel merkezi tarafından il başkanı olarak atandığını belirten Boztepe, "Bu 100’üncü yılın meclis üyeleri olarak; kooperatif üyelerinin Büyükşehir önüne gelerek eylem yapmasını istemem. Aynı şekilde arkadaşların CHP İl Binası’nın önüne gelerek eylem yapmasını da istemem” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı ilk olağan meclis oturumu gerçekleştirildi.  Kültürpark’ta yer alan Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Mecliste ayrıca belediye bünyesinde 2023 yılı içerisinde görev alacak Denetim Komisyonu üyelerinin de seçimi yapıldı. Komisyona İYİ Parti’den Kemal Sevinç, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Dolunay Bayer, Gamze Gül Çamur, AK Parti’den ise Ali Gönen seçildi.

BOZTEPE: BÜYÜKŞEHİR ÖNÜNDE EYLEM YAPILMASINI İSTEMEM
AK Parti’den söz alan meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Çiğli’deki temel atma töreninizden 1 gün sonra  temel attığınız yere gittim. Bir kepçe ve 2 komisyonun çalıştığını gördüm. Biz orada herhangi bir temel göremedik. Orada bir temel atmanın imkanı olmadığını biliyoruz. Çiğli Belediyesi’ne sorduk ancak bize ‘hayır bizim bir bilgimiz yok’ dendi. Alanda atılan temeli bugün sizi ve meclis arkadaşlarımızı yarın nasıl bir temel atılmış diye görmeye davet ediyoruz. Siz bir televizyonda çıktınız ve yeni bir sistem getirdik dediniz. Kooperatif üyesi bir konutu kendine, diğer konuda da mal sahibine, Çiğli’de de yer sahibi olan Büyükşehir Belediyesi’ne verilecek dediniz.  Kooperatifçilik konusunda deneyimimizde var, bilgimiz de var. Sistem doğrudur. İzmir Koop yada Ege Şehir Planlama. Kooperatif var ve onların üyeleri var. Burada rakamlar var ve bunlarla işin bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Büyükşehir garantörlüğü ile belirtildi ve sonrasında bu ilanlar uyarılar sonrası kaldırıldı. Burada bir müteahhit var. Bu işi kooperatif veriyor. Peki sözleşme nasıl? Birim fiyat + yüzde 10. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu şekilde yapılan bir iş yok. O iş içinde yapılan hak edişin  her şeyin fiyat farkları hak edişe yansıyor. Yapılan her hak edişte, yani yüzde 55 gibi bir kar olduğunu belirtmek isterim. Sizin il başkanınızı kim yapacağınız bizi ilgilendirmez tabii ki. Ancak hem Gaziemir hem Örnekköy hem de Çiğli’deki koopretiflerin başkanı Şenol Arslanoğlu’nu il başkanı olarak görevlendirdiniz. Ancak Büyükşehir ve İzmir İl Başkanlığı arasında böyle işler olması ahlaki midir bilemiyorum. Bu konuda ben sizin en doğru kararı vereceğinize inancım tamdır. Bu 100’üncü yılın meclis üyeleri olarak kooperatif üyelerinin Büyükşehir önüne gelerek eylem yapmasını istemem. Aynı şekilde arkadaşların CHP İl Binası’nın önüne gelerek eylem yapmasını da istemem” dedi.

KARARI ANLAMIŞ DEĞİLİZ
Bayraklı için verilen 2 farklı emsal kararı hakkında da konuşan Boztepe, “Emsal artışı ile ilgili arkadaşlarımıza sorduk. Biz bugüne kadar böyle bir karar görmedik dediler. İlk önce kamu yararı yoktur deniliyor bilirkişi raporunda. Üç gün sonra ise üstün kamu yararı kararı var görüşü veriyor bilirkişi. Bu son rapora katılıyoruz. Ancak 3 gün aralıklı bu farkı anlamış değiliz. Önümüzdeki ay tekrara bir çalışma yapalım ve Bayraklı’daki emsal artışını yeniden düzenleyerek yeni kamu alanları ve yeşil alanların olduğu bir planlamayı kent geneli için yapalım. Gelin bu kentte sizin öncülüğünüzde depremde hasar gören ve kentte sağlam olmayan binaları yenileyelim ve bundan 100 yıl sonra bile Tunç Soyer sayesinde oldu denilsin” diye konuştu.

SOYER: TÜM GÖREVLERİNİ BIRAKACAK
Son olarak söz alan Başkan Soyer, “Çiğli’de 1’nci kat şu an yükselmiş durumda. Arkadaşlar gidip bakabilirler. Yürüyor iş. Buraya gelmeden önce Şenol Bey ile görüştüm ve görevi bırakacağını bana söyledi.  Şenol bey bu işe bütün yüreği ve enerjisi ile yüklenmeye kararlı olduğu için bırakmaya karar verdiğini söyledi. Belediye ile herhangi bir şekilde iş yapmayacağını söyledi” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: ASIL TEHLİKELİ OLAN…
Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Gaziemir metrosunun çalışmalarının ivme kazanması bizi mutlu etse de Sarnıç'ın güzergahtan çıkarılması Sarnıç halkını ve bizleri üzmüştür. Özellikle Sarnıç'ta bulunan ticari işletmeler sebebiyle gündüz nüfusu 50 binin üzerine çıkmaktadır. Ana ulaşım ağına entegre edilmeyen Sarnıç'a zorunlu olarak birçok servis aracı giriş-çıkış yapmaktadır. Bu da hem Sarnıç kavşağı hem de Akçay Caddesi trafiğini sabah ve akşam saatlerinde kiiltlenme noktasına getirmektedir. Sarnıç'ta ikamet eden yurttaşlarımızın ciddi anlamda ulaşım problemi bulunmaktadır. Bu sorunun çözümü için sizi 2019 yılında vermiş olduğunuz sözü tutmaya davet ediyorum. Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Danışmanı Nuşirevan Elçi, “Yerel Yönetimlerin güçlendirilmesi diyoruz, artık adı özerklik veya başka türlü de konuşabilir. Hem Kürtler için hem de diğer halklar için yetkilerin dağıtılması gerekli” dedi. Bunları diyerek üniter devlet yapısını hedef almıştır. Bu söylemleri kabul etmek mümkün değildir. Ancak asıl tehlikeli olan, bu konuşmanın CHP Genel Merkezinde kurumsal kimliğin önünde ve Türk bayrakları kaldırılarak yapılmış olmasıdır. Parti sözcüsü Faik Öztrak konuya ilişkin açıklamasında, “Kişisel görüşüdür, partimizi bağlamaz” demiştir. Madem şahsi görüşlerini açıklıyor, arkasında neden CHP'nin kurumsal kimliği var?” dedi.

MECLİS KARARINA KONU OLAN FAY HATTI TETİKLENMİŞ OLABİLİR
“Deprem diye diye dilimizde tüy bitti” diyen Şahin, konuyla ilgili Gaziemir Meclisi’nde alınan bir karar hakkında konuşarak, “İlçemiz 19 L 3 B pafta 2039 adada jeolojik-jeoteknik etüt raporu verileri doğrultusunda, önemli olan 1.2'nin ve önemli olan 2.1'in 1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenmesi ile adanın doğusundaki yapılaşma sınırının düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği incelenmiş olup değişikliğin uygun olduğuna oy birliğiyle karar verilmiştir. Önemli olan 1.2'nin açılımını okumak istiyorum. Diri fayların tetiklediği 2.cil fay yüzey deformasyonları açısından önemli alanlar. Önemli olan 2.1'in açılımını okumak istiyorum. Önlem alınabilecek nitelikte stabilite sorunlu alanlar. Yaklaşık 2 yıl önce bu Meclis kararını aldık. Son dönemde özellikle Buca ve Gaziemir merkezli depremler yaşadık. Muhtemelen yukarıda bahsettiğimiz Meclis kararına konu olan fay hattı tetiklenmiş olabilir. Meclis kararında sadece yapı yaklaşma mesafeleri değiştirildi. 2039 ada ve çevresindeki yapılara ilişkin herhangi bir işlem yapıldı mı bilmiyoruz. Eğer yapılmadıysa bölgedeki yapı stoğu gerekli inceleme ve tespitlere tabi tutulmalıdır. Bu konuda gerek Büyükşehir gerekse Gaziemir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Bu konuyu Gaziemir Belediye Meclisi’nde dile getirdiğimizde, inşaat mühendisi başkan yardımcısı Necati Kırmaz yapı yaklaşma mesafelerinin değiştirildiğini söyleyerek adeta konunun çözüldüğünü belirtmiştir. Bir inşaat mühendisinin imar planında yapılan bu değişikliği çözüm olarak görmesi çok acıdır. 30 Ekim depremi Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında olmasına rağmen yıkıcı etkisini hep birlikte yaşadık ve 117 canımızı kaybettik. Kaybettiğimiz canlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Evka-7 konutlarının 1999 öncesi yapıldığı unutulmamalıdır. Bu fay hattının harekete geçmesi telafisi mümkün olmayan can ve mal kayıplarına sebep olabilir. İvedilikle bölge de yeraltı incelemeleri yapılmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır” diye konuştu.

BU KADAR CİDDİ BİR SORUN İÇİN AĞZINI AÇAN KİMSE YOK?
Şahin son olarak ise, “Kış bitecek neredeyse. Gram yağmur yağmadı ve kimse kuraklık sorunundan bahsetmiyor. Susuz kalacağız. Bu kadar ciddi bir sorun için ağzını açan kimse yok?” ifadelerini kullandı.

AYDIN: MİLLİYETÇİLİK DERSİ VERMEYE HAKKI YOKTUR
Şahin’in ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “kuraklıktan söz eden yok diyorsa bir grup başkanvekili, sizin ve Büyükşehir’in çalışmalarını hiç takip etmiyor. Göreve geldiğini zamandan beri en çok söylediğimiz şeylerden biri… Bunları yetersiz bulabilirler, buna sözüm yok ama hiç söz eden yok demek en hafif deyimle bilgisizliğin eseri demek. CHP bu ülkeyi işgalcilerden kurtaranların kurduğu partidir. CHP, 100. yılına gelen cumhuriyeti kuran kadroların kurduğu partidir. CHP’ye, kimsenin milliyetçilik ve Türk bayrağı dersi vermeye hakkı yoktur. Sayın grup başkanvekili, bir danışmanın yani partinin yetkili organı olmayan bir kişinin sözlerinden hareketle yaptığı eleştiriyi dileriz ki Türkiye Cumhuriyeti devleti adına resmi olarak yurtdışı gezilerinde demeç ve kabul verenlerin yanında bulunmayan Türk Bayrağı için de gösterir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.