BioNTech aşısının gururunu yaşayan Almanya'dan Türeci ile Şahin'e en üst düzey devlet madalyası

BioNTech aşısının gururunu yaşayan Almanya'dan Türeci ile Şahin'e en üst düzey devlet madalyası

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Bellevue Sarayı’nda düzenlediği ve Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı törende, BioNTech'i kurup yöneten Özlem Türeci ile Uğur Şahin'e Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası olan Liyakat Nişanı takdim edildi

A+A-

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Bellevue Sarayı’nda düzenlediği ve Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı törende, BioNTech'i kurup yöneten Türkiye kökenli çifte, Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası olan Liyakat Nişanı takdim edildi.

Koronavirüs pandemisine karşı Almanya merkezli BioNTech'in geliştirdiği, ABD merkezli Pfizer'in üretip dağıttığı aşı Batı aleminde ilk geliştirilen ve onaylanan, en yaygın kullanılan ve en güvenilen aşı haline gelirken, bunun gururunu yaşayan Almanya'da aşının Türkiye kökenli mucitlerine Liyakat Nişanı verildi.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Bellevue Sarayı’nda düzenlediği ve Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı törende, BioNTech'i kurup yöneten Özlem Türeci ile Uğur Şahin'e Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası olan Liyakat Nişanı takdim edildi.

1044068961-0-0-3065-2048-768x0-80-0-1-002b005a32e2d2a6780ac2dca1dd4e76-jpg.webp
BioNTech'i kurup yöneten ve ilk Kovid-19 aşısını geliştiren Türkiye kökenli Özlem Türeci ile Uğur Şahin'e verilen Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası Liyakat Nişanı

Oscar Wilde'ın sözüne atıfla

Kanserle mücadele araştırmaları yapan Türkiye kökenli çiftin, Çin'in Vuhan kentinde gizemli bir virüsün insanları öldürdüğü haberleri gelir gelmez yeni bir teknoloji olan mRNA'ya başvurarak süratle Kovid-19 aşısı geliştirmesi bu alanda çığır açtı. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Steinmeier, ödül töreninde, İrlandalı yazar Oscar Wilde'ın sözüne atıfla şöyle konuştu:

'İnsanlığın kurtarıcıları'
"Gelecek, bir imkanı görünür hale gelmeden önce fark edenlerindir. Oscar Wilde sizi hiç tanımadığı halde bu cümleyi sizi düşünerek kurmuş olmalı. Çin'in Vuhan kentindeki virüs salgınından bir pandemi oluşacağını erkenden görmekle kalmadınız. İleri görüşlülüğünüzü bilgi ve keşif ruhuyla birleştirerek on yıllardır sürdürdüğünüz araştırmanın deneysel yönünün bir aşıya dönüşebileceğini gördünüz. Gerekli aşıyı acilen ışık hızıyla geliştirdiniz." 

Türeci ile Şahin'in geliştirdiği aşıyla insan hayatlarını kurtardığı ve insanlığın toplumsal, ekonomik, kültürel olarak hayatta kalıp normal hayata geri dönme adımları atmasını sağladığını belirten Steinmeier, Bellevue Sarayı’nda takdir edilen bilimsel çalışmalar arasında bunun kadar yaşamsal öneme sahip olanına nadiren rastlanacağının altını çizdi.

'Aşının milliyeti yoktur'
Çiftin küresel çapta bilim kahramanları ve dünyanın kurtarıcıları olarak övüldüğüne dikkat çeken Almanya Cumhurbaşkanı, şu vurguyu yaptı:

"Birçokları başarınızı devşirmek istedi, keşfinizi bir milliyete mal etmek istedi. Ancak aşının milliyeti yoktur. Ne Alman ne Türk ne de Amerikan. Bir insanlık başarısıdır. Geliştirdiğiniz aşı insanlığa hizmettir. O yüzden bugün buradayız." 

Steinmeier, Türeci ile Şahin'in kansere karşı çalışmalarında sağladıkları başarılara da dikkat çekti.

11 ayda aşı geliştirme başarısı 
Özlem Türeci, konuşmasında, "Dünya ile virüs arasındaki yarışta bizim nihai hedefimiz etkili ve uyumlu bir aşı geliştirmekti" diyerek, 11 ayda bir aşı geliştirmeyi başardıklarını, sadece hastalığa karşı değil, enfeksiyona karşı da koruyan aşı geliştirdiklerine dair emarelerin olduğunu anlattı.

Türeci, son haftalarda ve aylarda dünyanın birçok yerinden aşı olan ve yakınlarıyla ilgili endişe duymayacak insanlardan mektup ve resimler aldıklarını aktararak "Bu mesajları okuduğumda, karanlık aydınlanıyor" dedi. 

'En kritik 6 aya giriyoruz'
Uğur Şahin de ekibine ve uluslararası ortaklarına teşekkür ederek şunları söyledi:

"Zor bir yılı geride bıraktık. Yolun 3’te 2'sini yürüdük. Son bölüm, gelecek 6 ay bizden çok şey talep edecek. Kontrol edilmesi daha zor bir virüs türünün neden olduğu pandeminin üçüncü dalgasının içindeyiz. Aşımızın yeni virüs türüne karşı etkili olduğunu biliyoruz. Güçlerimizi birleştirerek üçüncü dalganın bizim moralimizi bozmasına izin vermemeliyiz. Çünkü neler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bunu birlikte yaparsak başarılı oluruz." 

Hedef herkesin yaz sonuna dek aşıya erişmesi
Aşı isteyen herkesin yaz sonuna dek aşı olabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, bunun tüm aşı geliştirenlerle birlikte gerçekleştirilebileceğinden emin olduğunu dile getiren Şahin, aşılamanın hızlandırılması için pragmatik olunması ve hiçbir aşı dozunun israf edilmemesi, herkesin kendisini ve diğerlerini virüsten koruması tavsiyesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.