Afrika'da adil enerji dönüşümünün hızlandırılmasına yönelik girişim başlatıldı
BM iklim zirvesi kapsamında hayata geçirilen Afrika Adil ve Uygun Maliyetli Enerji Dönüşümü Girişimi, kıtadaki enerji riskleri ve fırsatların belirlenmesini sağlayarak zorlukların aşılmasına yardımcı olmaya yönelik çözümlere odaklanıyor
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) Başkanlığınca, Afrika’da enerji dönüşümünün adil ve uygun maliyetli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için girişim başlatıldı.
COP27 Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Afrika Adil ve Uygun Maliyetli Enerji Dönüşümü Girişimi (AJAETI), Afrika’nın karşı karşıya olduğu enerji ikilemine dair risklerin ve fırsatların belirlenmesini sağlayarak zorlukların aşılmasına yardımcı olmaya yönelik çözümlere odaklanıyor.
AJAETI, COP27 kapsamında düzenlenen tematik günlerden biri olan Enerji Günü'nde duyuruldu.
COP27 Enerji Günü’nde düzenlenen oturumlarda, enerji sektörünü adil şekilde geliştirecek ve dönüştürecek kapsamlı enerji ekosistemleri içerisinde, yenilenebilir enerji kaynakları, akıllı şebekeler, enerji verimliliği ve enerji depolamanın oynayabileceği rol üzerine tartışmalar yapıldı.
Enerji bakanları, finans kuruluşlarının yöneticileri ve enerji güvenliği uzmanlarının katıldığı oturumlarda, mevcut enerji krizi ve fosil yakıt bağlılığından uzaklaşmanın uzun vadeli yolları ele alınırken, düşük karbon ekonomisine geçiş süreçlerinde ülkelerin enerji güvenliklerinin iyileştirilmesi için benimseyebilecekleri stratejilere odaklanıldı.
Konuşmacıların düşük karbonlu enerji sistemlerine geçişin sağlanmasında yeni buluş ve teknolojilerin önemini de vurguladıkları tartışmalarda, bataryalar ve akıllı şebekeler gibi elektrik sistemleri için teknik çözümlere de değinildi.
Enerji Günü’nü yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren COP27 Başkanı ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, şunları söyledi:
"Enerji, herhangi bir ekonomide, karbonun en yoğun olduğu sektörlerden biri ve bu da onu, iklim değişikliği ve gelecekte yeşil ekonomiye geçişe katkıda bulunan anlamlı hafifletme önlemlerinin alınmasında en önemli alanlardan biri haline getirmektedir. Bilim son derece açıktır, küresel emisyonlar 2030'a kadar yarıya indirilmeli ve 2050'de net sıfıra ulaşılmalıdır. Bunu başarmak için temiz, uygun fiyatlı, erişilebilir, sürdürülebilir ve güvenilir yeni enerji kaynaklarına yatırım yapmalıyız."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.