AB'den "suçluların varlıklarıyla mücadele" adımı
Avrupa Birliği (AB) kurumları, üye ülkelerde suça konu varlıkların dondurulması ve müsadere edilmesini daha etkin hale getirecek yeni kurallarda anlaştı.
AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen ve AB'de suç gelirlerinin dondurulması ve müsadere edilmesine ilişkin hazırlanan yeni yasa konusunda uzlaşı sağlandığını duyurdu.
Buna göre, organize suç ve yasa dışı kazançla daha fazla mücadele edilecek. Suça konu varlıkların takibi, tanımlanması, dondurulması, müsadere edilmesi ve yönetimine ilişkin AB çapında ortak kurallar uygulanacak.
Üye ülkeler, suç parasının takibi, dondurulması ve yönetilmesiyle ilgilenen kurumlarının yeterli mali, teknik ve teknolojik kaynaklara sahip olmasını sağlamak zorunda olacak.
Yeni kurallar, kısıtlayıcı önlemlerin ihlaline ilişkin cezai suçlar ve cezaların tanımlanmasına ilişkin AB yönetmeliğinin kabul edilmesiyle birlikte yaptırımların ihlalinde de uygulanacak.
Böylece, "yaptırımların çevresinden dolaşarak" kar sağlayan kişi ve şirketlerin kazançlarına da diğer suçlar gibi el konulacak.
Suç faaliyetleriyle ilişki sonucunda edinilen mal varlıkları müsadere edilebilecek. Suça ilişkin varlıkların veya mülklerin üçüncü bir kişiye devredildiği durumlarda da bunlara kolaylıkla el konulabilecek.
Yeni kurallar AB ülkeleri ile AP tarafından resmen onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Europol verilerine göre, Avrupa'da suç örgütleri her yıl 139 milyar avrodan fazla gelir elde ediyor.
AB yaptırımları ihlal edenleri yargılayacak
AB Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu arasında müzakere edilen ve AB yaptırımlarının ihlalini cezai suçlar kapsamına alacak yasada da uzlaşı sağlandığını açıkladı.
Buna göre, AB yaptırımlarını ihlal eden veya kısıtlayıcı tedbirlerin çevresinden dolaşanların yargılanması sağlanacak. Üye ülkeler yaptırım ihlaline yönelik belirli eylemleri ortak olarak suç kapsamına alacak.
Bu kapsama, AB kısıtlayıcı önlemlerine tabi kişilerin seyahat yasağını aşmasına yardımcı olmak, yaptırım uygulanan malların ticareti ve AB'nin kısıtlayıcı önlemlerinden etkilenen devlet veya kuruluşlarla işlemler yürütmek, kısıtlanmış finansal hizmetleri sağlamak, yaptırım uygulananların fonlarını gizlemek, bu suçları teşvik, yardım ve yataklık da suç olarak cezalandırılacak.
Ayrıca, kasıtlı olmasa bile savaş malzemesi ticareti suç teşkil edecek.
Üye ülkeler, AB yaptırımlarının ihlal edilmesini etkili, orantılı ve caydırıcı biçimde cezalandıracak. Kısıtlayıcı tedbirleri ihlal eden tüzel kişilerin ticari faaliyetlerine son verilebilecek.
Yeni yasa, AB ülkeleri ile AP tarafından resmen onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.