ABD ile Fransa'nın ateşkes girişimine rağmen İsrail'in Lübnan'a hava saldırıları devam etti

ABD ile Fransa'nın ateşkes girişimine rağmen İsrail'in Lübnan'a hava saldırıları devam etti

ABD ve Fransa'nın ateşkes girişimine rağmen İsrail savaş uçakları, gece boyu Lübnan'daki 75 noktaya hava saldırısı düzenledi.

A+A-

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları, Lübnan'ın güney bölgelerinin yanı sıra doğusundaki Bekaa bölgesine de saldırılar gerçekleştirdi.

İsrail savaş uçakları, gece boyunca Hizbullah'a ait olduğu öne sürülen, aralarında altyapı, silah depolama tesisleri ve füze rampaları olmak üzere 75 hedefi vurdu.

ABD ve Fransa'nın Lübnan'da üç haftalık geçici ateşkes sağlanması girişimine rağmen İsrail savaş uçakları, başkent Beyrut semalarında sonik patlamalara neden olan, ses duvarını aşan uçuşlar yaptı.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, güneyde Ayta eş-Şab beldesinde savaş uçaklarının bombalaması sonucu 3 kişinin yaşamını yitirdiği, ülkenin güneyinde yer alan Kana beldesinde düzenlenen saldırılarda da Suriye vatandaşı bir kişinin öldüğü, bir kişinin de yaralandığı ifade edildi.

İsrail ordusunun, Lübnan'ın doğusunda yer alan Baalbek el-Hirmil bölgesine düzenlediği hava saldırılarında ise Suriyeli 23 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının gece Baalbek Hirmil bölgesindeki Yunin beldesinde bir binaya düzenlediği hava saldırılarından sonra arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.

Yunin beldesinde vurulan binanın, bir akaryakıt istasyonu yakında Suriyeli işçilerce kiraladığı bilgisinin paylaşıldığı haberde, bina enkazından Suriyeli 23 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı ifade edildi.

Enkazdan 8 kişinin yaralı çıkarıldığı aktarılan haberde, yaralıların ise 4'ünün Lübnanlı olduğu kaydedildi.

İsrail'in Lübnan'a saldırılarında bir Fransız vatandaşı hayatını kaybetti

AA'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İsrail'in Lübnan'a saldırılarında, Sur kentine yakın bir köyde yaşayan 87 yaşındaki Fransız uyruklu kişi hayatını kaybetti.

Diplomatik kaynaklar, Fransız vatandaşının, yaşadığı evin yakınında 23 Eylül'de meydana gelen "güçlü patlamanın" ardından evin çökmesi sonucu öldüğünü belirtti.

Fransız vatandaşının hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin detay vermeyen diplomatik kaynaklar, İsrail'in Lübnan'a saldırılarında kaç Fransız vatandaşının öldüğünü "bu aşamada" bilmediklerini aktardı.

İsrail Dışişleri Bakanı, Lübnan'da "ateşkes olmayacağını" belirtti

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Lübnan'da bir ateşkes olmayacak. Terör örgütü Hizbullah'a karşı tüm gücümüzle zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli dönüşü sağlanana kadar savaşacağız." ifadelerine yer verdi.

Haaretz gazetesine konuşan ABD ve Fransa'nın başını çektiği Lübnan'da ateşkes girişiminin destekçisi Batı ülkelerinden bir diplomat, Katz'ın açıklamasını "müzakerelere zarar vermek için açık bir girişim" diye değerlendirdi.

ABD ile Fransa'nın ateşkes girişimi

ABD ile Fransa'nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldığı bildirilmişti. Bu süreçte de Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin tamamlanması istendi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD ile Fransa'nın, İsrail-Lübnan sınırında ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldıkları ve bu yöndeki ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de (BAE) katıldığı belirtilmişti.

Lübnan'da elektrik üretimi için kullanılan akaryakıt stoklarının 12 gün yetebileceği açıklandı

Lübnan Su ve Enerji Bakanı Velid Feyyad, yerel medyaya yaptığı açıklamada, ülkede elektrik üretimi için kullanılan akaryakıt stoklarında 30 bin ton olduğunu belirtti.

Enerji üretiminde günlük olarak 2 bin 500 ton tüketildiğini aktaran Feyyad, önümüzdeki günlerde de Irak ve Cezayir'den 84 bin ton yakıtın ulaşacağına işaret etti.

Halihazırdaki mevcut stokların 12 gün yetebileceğini vurgulayan Feyyad, Irak ve Cezayir'den gelecek yakıtla stokların 45 günlük olacağını ifade etti.

İsrail'in Lübnan'ın doğusundaki Batı Bekaa'ya düzenlediği saldırıda 1 kişi öldü

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Batı Bekaa'nın farklı beldelerine saldırılar düzenledi.

Batı Bekaa'daki Sohmor beldesinde bir evin vurulduğu İsrail saldırısında 1 kişi öldü, 1 kişi ağır şekilde yaralandı.

İsrail savaş uçakları, Batı Bekaa'daki Meydun ve Nebi Nun beldelerinde birer evi, Libbaya beldesinde de bir yakıt istasyonunu hedef aldı.

Ayrıca İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye ilinin Gaziye beldesine bağlı Ayn ve Reyci bölgelerini de vurdu, Gaziye, Kinnarit beldeleriyle Babilye ve Ensariye beldeleri arasındaki bölgeye bir dizi hava saldırısı düzenledi.

Güneydeki Sur kentine bağlı Tayr Debba ile Abbasiye arasındaki bölgenin yanı sıra Mercayun kazasındaki Adşit el-Kasır beldesi de hava saldırısıyla hedef alındı.

İsrail ordusu, sınıra yakın bir noktada bulunan Hıyam beldesine bağlı Vadi Asafir bölgesine topçu atışıyla saldırı düzenledi.

Sur kentindeki Burc Rahhal beldesinde bir ev İsrail güçlerince bombalandı, evde hasar oluştu.

İsrail ordusuna ait insansız hava aracı (İHA) Sur'un doğusundaki Huş'ta bir aracı hedef aldı.

İsrail'in kuzeyindeki Akka kentine Lübnan'dan 45 roket fırlatıldı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'dan Akka'ya fırlatılan 45 roketten bazılarının savunma sistemlerince önlendiği bildirildi.

Açıklamada, roketlerin bazılarının da açık alana düştüğü kaydedildi.

Lübnan'a hava saldırılarının devam ettiği belirtilen açıklamada, İsrail savaş uçaklarının bu sabah, ülkenin çeşitli bölgelerinde Hizbullah'a ait olduğu öne sürülen askeri binalar ve silah depoları da dahil olmak üzere pek çok noktayı vurduğu bildirildi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun sosyal medya hesabından paylaşılan videoda Akka açıklarında denize pek çok roketin düştüğü görüldü.

Hizbullah, İsrail'deki askeri endüstri kompleksini roketlerle hedef aldığını duyurdu

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada "Gazze'deki Filistin halkının direnişiyle dayanışma göstermek, Lübnan'ı ve halkını korumak için" savunma sanayi şirketi Rafael'in Hayfa kentinin kuzeyindeki Zvolon bölgesinde yer alan askeri endüstri kompleksinin roketlerle hedef alındığı ifade edildi.

Ayrıca İsrail ordusu, Hizbullah'ın savunma sanayi şirketi Rafael'i roketlerle hedef almasının ardından yaptığı açıklamada, Lübnan'a yeni bir hava harekatı dalgası başlattığını duyurdu.

İsrail’in öldürdüğü 650’den fazla Lübnanlıdan en az 50’si çocuk, 95’i kadın

İsrail'in 4 gündür ara vermeden sürdürdüğü Lübnan'daki hava saldırılarında 650'i aşan can kayıpları arasında kadın ve çocuk sayısının daha da arttığı belirtiliyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, hava saldırılarında ölen 650 kişiden en az 50'nin çocuk, 95'inin de kadın olduğunu duyurdu.

Sosyal medyada vefat eden çocuklarının fotoğrafını paylaşan Lübnanlılar, "Çocuklarının Gazze'deki çocuklar gibi şehit düştüklerine" dikkati çekti.

İsrail'in 20 Eylül Cuma günü başkent Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında aynı aileden en az 5 çocuk yaşamını yitirmişti.

Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin, dün İsrail saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayını 150 bin olarak vermişti.

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam el-Mevlevi ise İsrail’in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden olanlardan 70 bini sığınma merkezlerine yerleştirdiklerini kaydetti.

Evlerini terk etmek zorunda kalan Lübnanlılardan binlercesi, çocuklarıyla birlikte kendilerine tahsil edilen okullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ederken, Lübnan semalarında uçuşlarını sürdüren İsrail savaş uçaklarının bombardımanı artıyor.

İsrail, Lübnan-Suriye sınırının doğusu ve kuzeyine hava saldırıları düzenlediğini duyurdu

İsrail ordu sözcülüğü, Lübnan-İsrail sınır geçişinde "Hizbullah'ın Lübnan'a silah transferi için kullandığını" öne sürdüğü noktalara savaş uçaklarının hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

İsrail ordusunun paylaştığı grafiğe göre, Lübnan-Suriye sınırının doğusunda üç, kuzeyinde birbirine yakın beş nokta hedef alındı.

Lübnan'da yerinden edilen 70 bin 100 kişi, barınma merkezlerine yerleştirildi

Mevlevi, Bakanlığın Beyrut'taki binasında düzenlediği basın toplantısında konuştu.

İçişleri Bakanlığı ve ilgili yetkililerin, yerinden edilmiş kişiler arasında hasta ve özel ihtiyaçları olan kişilerin güvenliğini sağlamaya ve onları barınma merkezlerinde kontrol altında tutmaya çalıştığını vurgulayan İçişleri Bakanı Mevlevi, bu dönemde 13 bin 500 Suriyelinin ülkesinden ayrılıp Suriye'ye döndüğünü de kaydetti.

Mevlevi, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen 70 bin 100 kişinin, 533 barınma merkezine yerleştirildiğini belirtti.

İsrail'in Lübnan'da bir aracı İHA'yla vurması sonucu bir kişi yaralandı

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun başkent Beyrut'un doğusunda bir aracı İHA'yla hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, Beyrut'un doğusundaki Kuhhala bölgesinde seyir halinde vurulan araçta bir kişinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Lübnan'a saldırıların devam etmesini onayladı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırıların devam etmesine onay verdiği bildirildi.

Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gallant'ın, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede, Gallant ve Halevi'nin öğleden sonra Beyrut'ta Hizbullah'ın komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur'un hedef alındığı saldırıyı gözlemlediği ifade edildi.

Ayrıca Gallant'ın, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılara devam edilmesini onayladığı kaydedildi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın, bu onayının, Hizbullah ile ateşkes konusunun gündeme geldiği bir süreçte gerçekleşmesi dikkati çekti.

İsrail ordusu, öğleden sonra Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenlemişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Beyrut'taki saldırıda ilk belirlemelere göre 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin de yaralandığını bildirmişti.

İsrail ordusu da Beyrut'taki saldırıda Hizbullah'ın silahlı insansız hava aracı (SİHA) biriminden sorumlu komutanı olduğunu öne sürdüğü Surur'un öldüğünü duyurmuştu.

⁠İsrail’in Lübnan’a şiddetlenen saldırılarında 679 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim'den beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’den bu yana Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında 679 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu.

Netanyahu, Lübnan'a saldırıların devam edeceğini söyledi

Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için gittiği New York'ta İsrail basınına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lübnan'a saldırılara değinen Netanyahu, "Tüm hedeflerimize ulaşıncaya kadar Hizbullah'ı hedef almaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Netanyahu, bu hedeflerin başında Hizbullah ile yaşanan gerilim nedeniyle İsrail'in kuzeyinde yerinden edilenlerin evlerine dönmesi olduğunu kaydetti.

Son 24 saatte 94 kişi öldü

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden hava saldırılarında son 24 saatteki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.

Ülkenin güneyindeki Nebatiye ilinde 26 kişinin yaşamını yitirdiği, 42 kişinin yaralandığı; Güney ilinde ise 14 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Lübnan'ın doğusunda yer alan Bekaa bölgesinde düzenlenen hava saldırılarında ise 23 kişinin hayatını kaybettiği, 30 kişinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail'in Baalbek el-Hirmil bölgesindeki saldırılarında da 25 kişinin öldüğü, 14 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail ordusunun Cebeli Lübnan bölgesini de havadan hedef aldığı, 4 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.