35 Milyonluk tesis ilk meyvesini verdi: 100 Tonluk atık kağıt 280 bin TL'den satışa çıkarıldı!

35 Milyonluk tesis ilk meyvesini verdi: 100 Tonluk atık kağıt 280 bin TL'den satışa çıkarıldı!

İzdoğa'cı Güven Eken'in prestij projesi İzdönüşüm, ilk atık kağıt satış ihalesine çıkıyor...

A+A-

Açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bir ay önce yapılan İzdöşüm, ilk meyvesini verdi!

İzdöşüm projesi, İzBB resmi web sitesinde bu şekilde tanıtılmıştı: 

"İzDönüşüm projesi dört ilçede başladı
İzDönüşüm projesi kapsamında atık toplama araçlarıyla konut, kamu kurumu, hastane, market gibi birçok farklı alandan ambalaj atıkları kaynağından toplanıyor. Toplanan atıklar İzDönüşüm tesisine iletiliyor. Tesiste günlük kapasitesi 420 ton olan ambalaj atığı ayrıştırma parkuru bulunuyor. Burada ayrıştırılan atıklar geri dönüşüm halkasına dâhil ediliyor.
Proje ilk olarak 800 atık toplama kutusu dağıtılan Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere’de başlatıldı. Atık toplama kutusu ve araç sayısının artırılmasıyla İzDönüşüm projesinin İzmir geneline yayılması hedefleniyor." https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/izmir-buyuksehir-belediyesi-nden-bir-acilis-bir-temel/47276/156

Yaklaşık 1 ay öncesinden faaliyete geçirilen İzdönüşüm, toplanan kağıt atıkları için ilk ihalesine çıkıyor... 

Telegram Haber, açılış öncesi 24 Eylül 2022 tarihli "Soyer ve Eken, yarın Kılıçdaroğlu'na Mensan'dan alınan "müstamel" TAT'ın açılışını yaptırıyor!" Soyer ve Eken, yarın Kılıçdaroğlu'na Mensan'dan alınan "müstamel" TAT'ın açılışını yaptırıyor! başlıklı haberinde; uzman görüşüne yer verip, 

"Atık işinde romantizme yer yok!

Atık işlerinin oldu bittiye getirilemeyeceğini, belediyeler içinde büyük bir "kara delik" olduğunu savunan (İsmi saklı) Çevre Mühendisi, "Gördüğüm kadarıyla İzBB başkanı Tunç Soyer ve danışmanı, İzdoğa şirketini yöneten Güven Eken, konuya romantik yaklaşıyorlar. GEKAP yönetmeliğin ocak 2020 ayında yürürlüğe girmesiyle birlikte, Toplama Ayırma Tesisleri (TAT) bu işlerden birer birer elini ayağını çektiler. Avrupa'da atık fiyatlarının eksilere düşmesi, giderlerin büyümesi, gelirlerin, desteklerin sıfırlanması bu yükün tamamının özel sektörden belediyelere geçmesinin önünü açtı. Sayın Soyer ve Eken'i atık konusunda ciddi açıklamalarda bulunmaya ve gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyorum. Mensan'dan devir alınan tesisin günlük TAT kapasitesi 420 ton değil, en fazla 30 tondur. İzmir genelinde böyle 400-500 gibi tonlarda TAT yok! Bu açıklama başlı başına bir skandal! Tamamiyle göz boyamaya yönelik bir açıklama. Kaldı ki, bu tesisin açılışı yarın sayın Kılıçdaroğlu'na yaptırılıyor. İzBB ekonomik anlamda da çok zor günler geçiriyor. İşsizlerin çoğunluğu sokak toplayıcılığı yapıyor. İzmir hudutları içinde en az 20-25 bin sokak toplayıcısı bulunuyor. Bu insanların yavaş yavaş SGK güvencesi altına alınacağının duyulması bile yarın İzdönüşüm'ün kapısında izdihama yol açar. Ayrıca, 420 ton atığın bir yerden bir yere taşınması için bile yüzlerce araçlık filonuz olmalı. İzBB'nin web sitesinde yer alan haber gerçeklerden çok uzaktadır. Bu kafayla, bu gidişle İzdönşüm'ün bu işin altından kalkması mümkün görünmüyor. İş olsun, reklam olsun diye yarın 'biz burayı sayın genel başkana açtırdık' denilecekse, sözümüz yok. Kendilerinin bileceği bir iş. Yoksa neden Mensan'ı satmak için kapı kapı dolaşıldı? Mensan'dan İzdoğa'ya geçen bu tesisin de ne kadar çalışacağı, her geçen gün çıkaracağı yeni yeni tamir masraflarını düşünmek istemiyorum." çelişkileri kamuoyunun bilgisine sunmuştu.

Görünen o ki; İzdönüşüm'de öyle günde 420 ton falan atık kağıt falan işlenmiyor! Çünkü, 1 ay sonra çıkılan satış ihalesindeki rakam 100 ton!

Ve... İzdoğa bu İzdöşüm'ün atık kağıtları için ihaleye çıkıyor... Böyle duyurdu:

atasehir15.jpgatasehir16.jpgİzdoğa, atık kağıtlar için de kg fiyatını belirlemiş: 2 Lira 80 Kuruş... 100 Ton kağıt atığından elde edilecek geliri de ihale ilanına koymuş: 280 Bin lira. 

Günlerce atık işlerinin belediyeler için "KARA DELİK" oluşturacağını yazdık, durduk...   

35 Milyon lira harca... Başla ondan sonra ayda 100 ton atık kağıt satarak çıkaracağım diye uğraş!

Bereket versin ki İzmir'de bağımsız medya var! 

Yarın bir bakmışsınız "İzdöşüm atık kağıtları sattı kâra geçti!" manşeti atmış... 

Neden olmasın? 

Sahi, İzdoğa'cı Güven Eken, bu 100 tonluk satış rakamının çinine, elektrik, personel, kira vb. gibi maliyet giderlerini de koymuş mudur? 

Neyse... Adamların tek gayeleri var; o da aşkla İzmir'i yönetmek...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.