Yargı, Dikili belediyesi imar planlarını iptal etti! Vatandaşlardan toplanan paralar iade edilecek mi?

Yargı, Dikili belediyesi imar planlarını iptal etti! Vatandaşlardan toplanan paralar iade edilecek mi?

İzmir Şehir Plancıları Odası, Yargının Dikili Belediyesinin imar planlarını (Tarım arazilerinin imara açılması) iptal ettiğini duyurdu!

A+A-

dikili-belediyesi-kabakum-ve-sahillerlti-ni-il-ilce-tarim-dsi-mudurluklerinden-gorus-almadan-mi-imara-acti.jpg

"DİKİLİ BELEDİYESİ KABAKUM VE SALİHLERALTI'NDAKİ 'TARIM ARAZİLERİNİ' İL-İLÇE TARIM, DSİ MÜDÜRLÜKLERİNDEN 'GÖRÜŞ' ALMADAN MI İMARA AÇTI?

İmar, kelime anlamı olarak bayındırlaştırmak, bayındır hale getirmek geliştirme anlamına gelmektedir. Kelime olarak Arapça Umran kelimesinden gelmekte olup, Umran kelimesi canlandırma, şenlendirme bayındır etme anlamına gelmektedir. Dolayısı ile İmar kelimesi bayındır hale getirmek demektir.

Bir yerin bayındır hale getirilmesi yani imar edilmesi, yapılaşma, şehirleşme ve medenileştirilmesi demektir. Bu noktada imar etmenin yapılaşmayı da getirdiği göz önüne alınırsa; yapılaşmanın da belli kuralları olması doğaldır. Bu nedenle dünyanın her yerinde yapılaşma belli kurallar çerçevesinde yapılır.

"İmar Nedir?" hakkında minik ve genel bir tanımlamanın ardından, Dikili ilçe belediyesi tarafından Kabakum ve Salaihleraltı mahallerinde yapılan 15 Hektarlık 150 Bin Metrekarelik alanda yapılan ve de yargıya taşınan imar planlamasına ( Tarım arazileri üzerinde yapılan değişikliğine) bir göz atalım... 

Dikili belediyesi Kabakum ve Salihleraltı plan değişikliği işini Doğrudan Temin (D22) ihale usulüyle ya da adrese teslim Doğuş Baldan adlı kişiye veriyor... Bu kişi de işi A Karnesi olan Batı Plan adlı firmaya veriyor... Batı Plan firmasının ortaklarından İhsan Tutum'un eşinin de İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Uygulama Planlama Şube Müdürü olduğu iddia ediliyor!

Kabakum ve Salaihleraltı planlama işini üstlenenler de 6 sayfalık sözleşmelerle birlikte bu bölgelerde arazisi olan kişilerle "yerleriniz imara açılacak" garantisi çerçevesinde 50 ila 200 bin lira arasında en az 20 kişiden iddialara göre paralar topluyorlar!..

İzmir Şehir Plancıları Odası, konunun takipçisi oluyor ve tarım arazilerinin imara açılarak ranta dönüştürülmesine (Kamu yararı yok diyerek) karşı çıkıp, yapılan planlamaların ve İzmir Büyükşehir Meclisi'nden geçen kararın iptali için yargıya gidiyor...

Öte yandan Ak Parti Dikili İlçe Başkanlığı da işin bir başka tarafından devreye giriyor ve şok bir HATAYI (!) gündemine alıyor ve İzmir İl Tarım Müdürlüğüne imara açılan araziler hakkında İl-İlçe Tarım Müdürlükleri'nden "GÖRÜŞ" alınıp alınmadığını dilekçe ile soruyor!

Sıkı durun; imara açılan Kabakum ve Salihleraltı'ndaki tarım arazileri hakkında Dikili Belediyesinin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden GÖRÜŞ almadığı ortaya çıkıyor!

Ve... Yazışmalar başlıyor!
04.12.2020 Tarihi de dahil Dikili belediyesi yazışmalara (Dilekçelere) yanıt veremiyor!
Türkçesi; Dikili belediyesini imara açtığı Kabakum ve Sahilleraltı'ndaki araziler hakkında İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri başta olmak üzere; İzmir DSİ Müdürlüğü'nden de GÖRÜŞ almadığı ortaya çıkıyor!
Konunun teknik detayları TMMOB İzmir Şehir Plancıları Odası'nın İzmir İdare Mahkemesine verdiği dilekçede yazıyor... 

Yargı nasıl bir karar verir orası bizim işimiz değil ama; bu imar operasyonu çerçevesinde kim/kimler köşeyi dönmüş ve dönecektir bunları kamuoyuna sunmakta bizim işimizdir diye düşünüyoruz!
Peki, yeni haftada olası gelişmelere bakıldığında, konunun bu defa İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından başta İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlıklarına "SUÇ DUYURUSU" yapılacağı belirtiliyor!

Dilekçeler mi?
Dikili belediyesinden yanıt gelir gelmez ilgili yerlere gönderileceği de gelen bilgiler arasında yerini aldı!
İlginç olan, hazır buralarını açıyoruz (15 Hektar) denilip, ekstra ilave tarım arazilerin de imara açıldığı iddiaları ile birlikte; bakalım RANTIN boyutu hangi rakamlara dayanacak?"

Başlıklı yazımızda; Dikili Belediyesinin imara açmayı planladığı araziler üzerinde yapılan yanlışlıkları ve İzmir Şehir Plancıları Odası'nın konuyu yargıya taşıdığını belirtmişiz... (5 Aralık 2020)

İzmir Şehir Plancıları Odası resmi web sitesinden bugün (9Kasım2021) aşağıdaki duyuruda bulundu: 

"DİKİLİ İLÇESİNDE “TARIM ALANLARI”NI YAPILAŞMAYA AÇAN İMAR PLANI İPTAL EDİLDİ!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.01.2020 tarih ve 05.38 sayılı kararıyla uygun görülerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı Makamınca 01.04.2020 tarihinde onanan Kabakum ve Salihler Mahalleleri, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve Revizyonuna ilave olacak şekilde yaklaşık 15 hektarlık alanda hazırlanan, Dikili ilçesi, Cumhuriyet Mahallesi, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı İlave ve Revizyonunun yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Şubemizce dava açılmıştır.

Dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan hususlar  dikkate alınarak dava konusu planlama alanı sınırları içerisinde yer alan arazilerin, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’na göre korunması gereken Sulu Mutlak Tarım Arazileri ve Dikili Tarım arazilerinden oluştuğu, anılan arazilerin Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen Balıkesir Altınova Büyükova sınırları içerisinde yer aldığı ve büyük ovaların tarım dışı amaçla kullanımının mümkün olmadığı, planlama içindeki arazilerin, çevresindeki araziler ile bir tarımsal bütünlük oluşturduğu ve bu tarımsal bütünlük nedeniyle alanın tarım dışı kullanımının tarımsal faaliyetlerin bütüncül bir şekilde sürdürülmesi için uygun olmayacağı, tarımsal nitelikli arazilerin tarımsal üretim altında tutulması ve tarımsal bütünlüğünün korunmasının yüksek kamu yararı değeri taşıdığı dikkate alınarak İzmir 5.İdare Mahkemesi’nin 2020/1076 Esas, 2021/1445 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.

Kamuoyuna  saygıyla duyurulur."

Ayrıca; 5 Aralık 2020 tarihli yazımızda; CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7-8 Aralık günlerinde İzmir'de olacağı bildirildi! Ne dersiniz Muharrem İnce'yi Cumhurbaşkanlığına aday olması için çağırdığı gibi (Gel buraya Muharrem) Başkan Kırgöz'e de "Gel buraya Adil" diye çağırıp, "bu nasıl bir imar işidir anlat bir bakayım" der mi? demişiz...

Dikili kaynakları, "çarşı-pazar fena karışacak" diyerek imar skandalının Dikili'de konuşulmaya başlandığını belirtirken; vatandaşlardan (Arazisinin imara açılmasını bekleyenler) toplanan paraların ne olduğuna ilişkin de Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz'den açıklama beklediklerinin altını çizdiler!

Öte yandan 1/5000'lik imar planlarının yargı tarafından iptal edilmesinin ardından, 1/25000'lik imar planlarının da iptal edilmesinin kaçınılmaz olduğu Dikili'de konuşulan konuların başında yer aldığı belirtiliyor. 

BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ...

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum