Uğur Dündar'a açılan babalık davasında yeni gelişme! DNA testinde kurallar ihlal mi edildi?

Uğur Dündar'a açılan babalık davasında yeni gelişme! DNA testinde kurallar ihlal mi edildi?

Türkiye'nin günlerdir konuştuğu gazeteci Uğur Dündar'a açılan babalık davasında son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Dilara G. tarafından Uğur Dündar'a açılan babalık davasında İzmir Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı raporda ihmaller olduğu ortaya

A+A-

Türkiye'nin gündemini sarsan Dilara G.'nin, gazeteci Uğur Dündar'a açtığı davada önemli bir gelişme yaşandı. GÜNAYDIN'ın elde ettiği bilgilere göre; İzmir Adli Tıp Kurumu'nun Uğur Dündar'ın, Dilara G.'nin babası olmadığı yönünde hazırladığı rapora Dilara G. tarafından itiraz edildi. İşte itirazın gerekçeleri...

Uğur Dündar’a açılan babalık davasında yeni gelişme! DNA testinde kurallar ihlal mi edildi?

Dündar'ın, Dilara G.'nin babası olmadığı yönünde hazırlanan raporun tarihinin 22 Mart 2023 olduğu ancak, hem Dilara G.'den hem de Dündar'dan kan örneklerinin Ekim- Kasım 2023'te alındığı vurgulandı. Kan örneğinin alındığı tarihin, raporun hazırlanma tarihinden sonra olması itiraz gerekçelerinden biri...

Bir diğeri Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan raporun dava dosyasına 13 Mart 2024 tarihinde sunulması ancak raporun düzenleme tarihinin 22 Mart 2024 olması.Adli Tıp Kurumu yönetmeliğine göre, alınan örneklerin tarafların hiçbir kimlik bilgisi verilmeksizin işleme tabi tutulması gerekiyor. İşlemi yapan görevliler sadece kodlama ile verilen kodları görüyor. Ancak Dündar ve Dilara G. arasında geçen bu davada kişilerin isimlerinin her evrakta açık bir şekilde yazarak Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği ortaya çıktı.

Uğur Dündar’a açılan babalık davasında yeni gelişme! DNA testinde kurallar ihlal mi edildi?

KURU KAN ÖRNEĞİ ALINMADI
Yine aynı yönetmelikte kuru kan örneği de alınması gerekirken, bu davada kuru kan örneğinin alınmadığı dikkat çekti. Adli Tıp Kurumu taşınma dönemindeyken gönderilen örneklerin aradan geçen 7 ay gibi bir sürede bozulma ihtimali de düşünülecek olursa, bu tip durumlarda kuru kan örneğinin alınması önem taşırken, alınmadığı da itiraz gerekçelerinden biri oldu.

0x0-ugur-dundara-acilan-babalik-davasinda-yeni-gelisme-dna-testinde-kurallar-ihlal-mi-edildi-1713594047842.jpeg

Emsal Yargıtay kararlarında, kişilerin örneklerinin aynı anda alınması yönünde tespitler de görmezden gelindi. İki taraftan da kan örnekleri bir buçuk ay ara ile farklı şekilde alındı.

Öte yandan Adli Tıp Kurumu, anneden de örnek alması durumunda sonucun daha verimli çıkacağını bildirdi. Ancak anne Suphiye Orancı'nın Almanya'da olması ve ulaşılamaması nedeniyle anneden örnek alınamadı. Anneden örnek alınamamasının da DNA testinin tekrar yapılması gerektiğinin gerekçeleri arasında sıralandı. DNA testinin anneden de örnek alınarak yapılması istendi.

Uğur Dündar’a açılan babalık davasında yeni gelişme! DNA testinde kurallar ihlal mi edildi?

İKİZLERDEN ÖNCE DAVA AÇTI
Dilara G.'nin, Uğur Dündar'a karşı açtığı babalık davasının, geçtiğimiz yıl Metin Akpınar'a ikiz kızları Duygu Nebioğlu ve Sevgi Nebioğlu tarafından açılan babalık davasından daha önce açıldığı öğrenildi. Metin Akpınar'ın kızı olduğu mahkeme tarafından kesinleşen Duygu Nebioğlu'nun davası sonuçlanırken, Dilara G.'nin davasının önce açılmasına rağmen halen sonuçlanmaması da soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

0x0-ugur-dundara-acilan-babalik-davasinda-yeni-gelisme-dna-testinde-kurallar-ihlal-mi-edildi-1713594051581.jpeg

'DNA ÖRNEKLERİ VİDEO ÇEKİLEREK ALINMALI'
Uğur Dündar'ın DNA testi için hastanede kan örneği vermesi soru işaretine yol açtı. Yıllardır babalık davalarına bakan aile hukuku uzmanı Varol Turbay, DNA örneğinin tek yetkili olan Adli Tıp Kurumları'nda alınması gerektiğini vurgulayarak ekledi: "Örnek alma işlemi, fotoğraf, video çekimi gibi güvenlik önlemleri eşliğinde yapılmalı. Adli Tıp'a doğru örnek gelirse doğru sonuç alınır"

0x0-ugur-dundara-acilan-babalik-davasinda-yeni-gelisme-dna-testinde-kurallar-ihlal-mi-edildi-1713594051316.jpeg

ANNEDEN DE ÖRNEK ALINIR
Adli Tıp'a doğru örnek geldiğinde doğru sonuç çıkar. Bu ne demek, örneğin mahkeme tarafları Adli Tıp Kurumu veya tam teşekküllü devlet hastanesine göndermezse, yeterli güvenlik önlemleri alınmazsa şüphe artar. Mahkemelerin dikkat etmesi gereken önemli konu, tarafların itirazı varsa aynı anda Adli Tıp Kurumu'na, aksi halde tam teşekküllü devlet hastanesine sevk etmeleri gerekir. Mutlaka kolluk kuvvetleri ile gönderilmeliler. DNA örneklerinin Adli Tıp Kurumu ya da tam teşekküllü devlet hastanesinde kolluk kuvvetleri eşliğinde alınmaması durumunda Yargıtay bu gerekçeyle kararı bozabilir. Anne olmadan baba kız arasında DNA incelemesi yapılabilir. Annenin olması güven endeksini değil ama çapraz denetimi sağlar.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Babalık davasının görüldüğü Aile Mahkemesi, duruşmada DNA testi yapılması kararı verir. Mahkeme DNA testi yapılacak kişiden 2 hafta içinde vesikalık fotoğrafıyla mahkeme kalemine başvurmasını ister. Vesikalık fotoğrafı alan mahkeme kişinin sol koluna da mühür vurur. Mahkeme kaleminde yapılan kimlik tespitinin ardından Adli Tıp Kurumu'na yazı yazılır. DNA testi yaptıracak kişi en az iki polis eşliğinde Adli Tıp ya da tam teşekküllü hastaneye gider. Adli Tıp Kurumu'nda o kişinin kimliği kontrol edilir.

Uğur Dündar’a açılan babalık davasında yeni gelişme! DNA testinde kurallar ihlal mi edildi?

Vesikalık fotoğrafına ve kolundaki mührüne bakılır. Karşılaştırma yapılır, parmak izi ve imzası alınır. Ayrıca Adli Tıp'ta o kişinin yeniden fotoğrafı çekilip dosyaya konur. Ama o kişi DNA örneği vermek için hastaneye giderse ne fotoğraf çekimi yapılır, ne de parmak izi alınır. Daha sonra DNA testi için kişiden alınan örnekler yine polis eşliğinde mühürlü poşet için Aile Mahkemesi'ne geri götürülür. Mühürlü poşetler incelenmek üzere savcılık kanalıyla Adli Tıp Kurumu'na PTT kargo ya da savcılık arabalarıyla götürülür.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.