Tunç Soyer'in hayalden öteye geçmeyen GES projesi ve SEYEKO'nun durumu!

Tunç Soyer'in hayalden öteye geçmeyen GES projesi ve SEYEKO'nun durumu!

Seferihisar Belediyesinin Şubat 2018'de yer tahsisi yaptığı SEYEKO ne zaman Güneşten Elektrik üretimine geçecek? Kooperatife üye olanların evlerine ne zaman bedavadan elektrik verilecek? Projenin akıbetini kimler biliyor?

A+A-

4eb0b40e-dadc-420c-bfff-97e7771fd83a-001.jpg

CUMHUR ERİŞ

SEYEKO...  Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi... Dönemin Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in öncülüğünde kuruldu...

Fakat, ne hikmetse SEYEKO, ne Hıdırlık ne de Doğanbey Kalkınma Kooperatifleri gibi bir türlü kalkınamadı!

SEYEKO'ya Şubat 2018 tarihli Meclis toplantısında yıllık kirası 1000 (Bin) TL'den Ulamış köyünde yer tahsis edildi...

Devamında toplantılar düzenlenip SEYEKO'ya üye kayıtları yapılmaya başlanıldı... GES konusunda kaç tane toplantı düzenlediğini bilemiyoruz ama, Tunç Soyer'in Seferihisar'daki Belediye Başkanlığı döneminde en iddialı olduğu konuların başında Güneşten Elektrik Üretimi Sistemleri (GES) yer alıyordu...

İlk denemesini de Belediye binasının yanındaki pazar yerinin üstünü güneş enerjisi panelleri döşeyerek yapmıştı... (Bugün itibariyle elektrik üretilip üretilmediği konusunda net bir bilgi mevcut değil.)

Bakın bu deneyimini Greenpeace Akdeniz kameralarına nasıl anlatmış:  

Tunç Soyer, video da tepemizdeki güneşin, yüzümüze vuran rüzgarın heba olmaması için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyor...

Bu yönde Seferihisar Belediyesinin de yönetiminde olduğu SEYEKO adlı kooperatif kuruluyor... SEYEKO, Şubat 2018 Meclis toplantısında yapılan yer tahsisinin ardından başlıyor Seferihisarlıları üye kaydetmeye...

SEYEKO kendisini kendi web sitesinden böyle tanıtıyor: "Yenilenebilir enerji kaynakları (güneş, rüzgar, jeotermal...) açısından  büyük bir potansiyeli  olan Seferihisar’da enerji üretiminde halkın söz sahibi olabilmesi amacıyla bir enerji üretim kooperatifi  kurmayı düşündük. Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi SEYEKO, bu amaçla toplamda 10 enerji gönüllüsü kurucu ortağın girişimi ile 2016 yılının sonunda kuruldu. Seferihisar Belediyesi`nin de ortağı bulunduğu SEYEKO, Seferihisar sınırları içinde enerji üretim tesisleri kurmak için çalışmalarını sürdürmektedir."

Bugün SEYEKO'nun kaç ortağı vardır bilemiyoruz ama; Şubat 2018'den günümüze SEYEKO'nun Ulamış köyünde tahsis edilen arazi üzerinde ne gibi çalışmalar yapıldığı yönünde başta üyeleri olmak üzere web sitelerinin üzerinden Seferihisar halkını bilgilendirmelidir diye düşünüyoruz!

photo-365.jpg

photo-366.jpgphoto-367.jpg

Yer tahsisinin ardından İzmir medyasında yüzlerce manşetler atıldı... Bazı medya organları hızını alamayıp neredeyse GES'ten elde edilen elektriğin Seferihisar'da konutlara bağlandığını bile yazacaklardı! Bir şekilde İzmir medyası da üfürülenleri yazıyordu...

Yüzlerce manşetten bazıları: 

gunesten-elektrik-uretimi-basliyor.jpg   

67339.jpg

eca99584d3394dc214106cfe947794e7.jpg

unnamed-1-001.jpg

Başkan Soyer: "Ya cehalet ya vizyonsuzluk"

Hüseyin Vatansever Başkanlığındaki ENSİA heyetini kabul eden Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulma çalışmaları son aşamaya gelen İklim Değişikliği Daire Başkanlığı bünyesinde Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü kurulacağını belirterek, nihai hedeflerinin yenilenebilir enerjiye odaklanacak ayrı bir daire başkanlığı kurmak olduğunu söyledi. 

“İzmir kabuğunu kırıp, dünyanın öncü kentlerinden biri olacaksa, yenilenebilir enerjide yapacağımız çok iş var” diyen Soyer, ENSİA ile yenilenebilir enerjiye aynı perspektiften bakmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve önümüzdeki süreçte sıkı bir işbirliğine gireceklerini vurguladı.

“Biz bu ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmıyoruz. Sözgelimi güneş enerjisini sadece su ısıtmak için kullanıyorsak bu durumu ya cehaletle ya da vizyonsuzlukla açıklayabiliriz. Bu kadar güçlü bir kaynağa sahip olup buna seyirci kalmak başka türlü açıklanamaz. Dünyanın pek çok kentinin, yenilenebilir enerjide İzmir’e göre çok daha az kaynağı olmasına rağmen, çok daha fazla enerji ürettiğini görüyoruz. Buna razı olamayız. Güneşten, rüzgardan, denizin dalgasından, hayvanımızın dışkısından enerji üretmek zorundayız. " Basın (16 Temmuz 2019)

Sakin Şehir'in "Enerji Devrimi"

Ömür boyu elektrik faturası derdine son!

"Seferihisar Yenilebilir Enerji Kooperatifi Seferihisarlılarla buluştu ve ortaklık ön kayıtları alınmaya başlandı. Seferihisar Ulamış Köyü’nde kurulacak Güneş Enerjisi Santrali'nde güneşten elektrik üretilecek. Üretilen enerji ile ortakların elektrik tüketimleri karşılanacak. Fazla enerjinin satışından gelen gelir ise ortaklara dağıtılacak." Basın (4 Mart 2018)

“Seferihisar’ın enerji devrimi Türkiye’ye model olacak”
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2016 yılı sonunda büyük hedeflerimizden biri olarak açıkladığı "Güneş Enerji Santrali" (GES) kurulum aşamasına geldi.

Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’nin (SEYEKO) kurulmasıyla başlayan süreçte, ilk güneş santralinin kurulacağı arazi de belirlendi. Şubat 2018 olağan belediye meclis toplantısında Ulamış Mahallesi’nde yer alan arazi SEYEKO’ya devredildi. Pilot proje olarak Ulamış’ta başlayacak projeyle fotovoltaik PV modellerinden oluşan en az 100kw’lık elektrik üretecek güneş tarlası kurulacak." Basın (8 Şubat 2018)

SEYEKO KURUCULARI VE YÖNETİMİ: 

seyeko.pngseyeko1.pngseyeko2.png

Anlaşılan o ki; Tunç Soyer'in GES projesi 2018'den günümüze hayalden öteye geçmemiş görünüyor! 

Başka bir deyişle; Tunç Soyer kooperatifçilik konularında eşi Neptün Soyer kadar başarılı değil! Seferihisar'da başkan eşinin maddi manevi desteğini alarak kooperatifçiliğe Hıdırlık Kalkınma Kooperatifiyle soyunan Neptün Soyer, bugün süt, gıda vb. gibi malzeme tedarikleri konusunda İZMİR KÖYKOP Başkanı olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin önde gelen çözüm ortakları arasında bulunuyor. 

Ne dersiniz SEYOKO'nun başına da Neptün Soyer geçmiş olduğunda kooperatif üyesi Seferihisarlılar bedavadan elektriğe kavuşurlar mı? 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.