THY Avrupa Ligi'nde şampiyon Berlin'de belli olacak

THY Avrupa Ligi'nde şampiyon Berlin'de belli olacak

Basketbolda THY Avrupa Ligi'nin Dörtlü Final heyecanı yarın Berlin'de başlayacak.

A+A-

Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilecek organizasyonda Fenerbahçe Beko'nun yanı sıra İspanyol ekibi Real Madrid ile Yunanistan temsilcileri Panathinaikos ve Olympiakos, Uber Arena'da şampiyonluk mücadelesi verecek.

Dörtlü Final'de Türkiye'yi temsil eden Fenerbahçe Beko, turnuvanın ilk yarı final maçında (TSİ) 19.00'da Panathinaikos'la karşılaşacak. Diğer yarı finalde (TSİ) 22.00'de Real Madrid ile Olympiakos karşı karşıya gelecek.

Kazanan ekipler 26 Mayıs Pazar günü (TSİ) 21.00'de şampiyonluk için parkeye çıkacak. Üçüncünün belli olacağı karşılaşma ise (TSİ) 18.00'de başlayacak.

Geçen yılın finalistleri, yarı finalde karşılaşacak

Dörtlü Final'de geçen sezon mücadele eden ekiplerden Real Madrid ve Olympiakos, bu sezon da Berlin'deki organizasyonda yer alacak.

İki ekip geçen sene final müsabakasında karşı karşıya gelirken, Real Madrid, Olympiakos'u 79-78 yenerek kupaya uzanan taraf olmuştu.

Dörtlü Final'de geçen yıl yer alan Barcelona ve AS Monaco ise bu sezon play-off'ta rakiplerine elendi. Her iki takım da play-off serisini beşinci maçta, sahalarında kaybetti.

AS Monaco, Fenerbahçe Beko'ya elenirken, Barcelona ise Olympiakos karşısında seriyi 3-2 kaybetti.

Fenerbahçe Beko, Panathinaikos ile 37. randevusuna çıkacak

Fenerbahçe Beko, Dörtlü Final'deki rakibi Panathinaikos'la bu organizasyondaki 37. maçını oynayacak.

Yunanistan temsilcisiyle bugüne dek karşı karşıya geldiği 36 maçta 17 kez kazanan sarı-lacivertliler, 19 maçtan ise yenilgiyle ayrıldı.

Fenerbahçe Beko, bu sezon rakibiyle oynadığı müsabakaları iç sahada 83-69 kazanırken, deplasmanda ise 74-63 kaybetti.

İki takım ilk kez Dörtlü Final'de karşı karşıya gelecek.

Jasikevicius üst üste dördüncü kez Dörtlü Final'de

Bu kupayı 3 farklı takımla kazanan tek oyuncu unvanını elinde bulunduran Fenerbahçe Beko'nun Litvanyalı başantrenörü Sarunas Jasikevicius, 2003'te Barcelona'yla, 2004'te Maccabi Tel Aviv'le, 2009'da da Panathinaikos'la Avrupa Ligi'nde şampiyonluk yaşamıştı. Litvanyalı çalıştırıcı, hem oyuncu hem de başantrenör olarak kupayı kazanma başarısı gösteren dördüncü isim olarak tarihe geçmek istiyor.

Daha önce bu başarıyı Armenak Alachachan, Lolo Sainz ve Svetislav Pesic yakalamıştı.

Armenak Alachachan oyuncu olarak CSKA Moskova formasıyla 1961 ve 1963'te bu kupayı kazandı. Alachachan, başantrenör olarak da yine CSKA Moskova'yla 1969'da kupa kazanma başarısı gösterdi.

Lolo Sainz, oyuncu olarak Real Madrid formasıyla bu kupayı 4 kez kazandı. 1964, 1965, 1967 ve 1968 yıllarında Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşayan Lolo Sainz, başantrenör olarak da yine Real Madrid'le 1978 ve 1980 yıllarında zirvede yer aldı.

Svetislav Pesic, Bosna Sarajevo ekibiyle oyuncu olarak Avrupa Ligi kupasına uzanan Pesic, 2003 yılında da Barcelona'nın başında başantrenör olarak bu başarıyı gösterdi. Pesic, 2003 yılında THY Avrupa Ligi'nde kupaya uzandığında, Fenerbahçe Beko Başantrenörü Sarunas Jasikevicius da kadrodaki oyuncular arasındaydı.

Jasikevicius, başantrenör olarak üst üste dördüncü kez Dörtlü Final'e yükselen dördüncü isim oldu. Bu başarıyı daha önce Zeljko Obradovic, Dimitris Itoudis ve Ettore Messina elde etmişti.

Berlin, üçüncü kez Avrupa Ligi Dörtlü Final'e ev sahipliği yapacak

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Uber Arena'da yarın başlayacak ve 26 Mayıs'ta oynanacak final maçıyla sona erecek Dörtlü Final, şehrin tarihindeki dördüncü final olma özelliğini de taşıyor.

Dörtlü Final'e 2009 ve 2016'da ev sahipliği yapan Berlin'de, 1980'de de Real Madrid ile Maccabi Tel Aviv arasında final maçı oynandı. Karşılaşma Real Madrid'in 89-85 üstünlüğüyle sona ermişti.

Almanya'da dokuzuncu final

Almanya, bugüne dek 3'ü final maçı, 5'i ise Dörtlü Final olmak üzere organizasyona 8 kez ev sahipliği yaptı.

Dörtlü Final'in ilk kez yapıldığı 1988'den önce 1978'de Münih, 1980'de Berlin ve 1982'de Köln'de oynanan final maçlarıyla kupa sahibini buldu.

1978, 1989 ve 1999'da Münih'te, 1980, 2009 ve 2016'da Berlin'de, 1982 ve 2021 yıllarında ise Köln'de oynanan final maçlarıyla Almanya organizasyona 8 kez ev sahipliği yaparken, 2021 yılında oynanan Dörtlü Final'de kupayı Anadolu Efes müzesine götürmeyi başarmıştı.

Uber Arena

Dörtlü Final maçlarının oynanacağı Uber Arena, 2008 yılında hizmete girdi.

Basketbolun yanı sıra buz hokeyi ve hentbol maçlarının da oynandığı Uber Arena, ALBA Berlin basketbol takımının yanı sıra Eisbaren Berlin buz hokeyi ekibinin de maçlarına ev sahipliği yapıyor.

Önceki isimleri O2 World ve Mercedes-Benz Arena olan spor salonunun yapım maliyeti 165 milyon avro.

17 bin kapasiteli salon, 2009 ve 2016'da THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'ine ev sahipliği yaptı.

Uber Arena'da dünyaca ünlü sanatçılar ve gruplar da konserler verdi.

Spor salonunda ilk konseri dünyanın önde gelen gruplarından Metallica verirken, Tina Turner, Sting, Madonna, Coldplay, Beyonce, Rihanna, U2, Adele, Jennifer Lopez gibi isimler de sahneye çıktı.

Berlin Bergama Müzesi

Berlin'in en fazla ziyaretçi kabul ettiği yerden birisi Berlin Bergama Müzesi. Yılda 850 bini aşkın ziyaretçinin gittiği Bergama Müzesi, özellikle Türkiye'den götürülen eserlerle dikkati çekiyor.

Bergama Zeus Sunağı, Bergama Athena Tapınağı'nın girişi, Athena heykeli ve Halep odası, müzede sergilenin başlıca eserler olarak öne çıkıyor.

Müzede "İslam Sanatı" başlıklı koleksiyonda İslam coğrafyasından toplanan eserler yer alıyor.

Berlin Duvarı

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Almanya; Federal Alman Cumhuriyeti (Batı Almanya) ve Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) olarak ikiye bölündü.

Doğu Almanya'nın refah seviyesi anlamında çok fazla gelişememesinden dolayı burada bulunan vatandaşlar, Batı Almanya'ya kaçmaya başladı. Bu kaçışların önlenmesi için Doğu Almanya Meclisi kararıyla 1961 yılında Berlin'de yapılmaya başlanan duvarın uzunluğu 156 kilometreydi.

"Utanç Duvarı" olarak da nitelendirilen duvar, 9 Kasım 1989'da yıkıldı.

Türk taraftarların ilgisi fazla

Berlin'de Fenerbahçe Beko, taraftar üstünlüğüyle maçlara çıkacak.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları organizasyona yoğun ilgi gösteriyor. Berlin'in yanı sıra çevre şehirlerden de maç için gelen Türk taraftarlar bulunuyor.

Uber Arena'da tribünlerin büyük bölümünde Türk taraftarların yer alması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.