Soyer, kredi bulmak için tahvil mi basacak? Yeni borçlanma modeli İktisat Kongresi'nin programına alındı mı?

Soyer, kredi bulmak için tahvil mi basacak? Yeni borçlanma modeli İktisat Kongresi'nin programına alındı mı?

Uzmanlar: "Başka bir deyişle, başkan Soyer mevcut yurtiçi prosedürlere takılmadan yurtdışından para bulmanın yöntemlerini araştırdığı ya da akıl aldığı söylenebilinir."

A+A-

gaze-temiz.com'da Nivent Kurtuluş "Belediyenin satılmadık, taşınmazı kalmadı" deyip sormuş: Ne oldu bu paralara?

Ardından eklemiş: "1.000.000.000,00-TL tutarına kadar borçlanma aracı ihracı yapılması planlanmakta!"
Peki, neyin nesidir bu borçlanma konusu? 
Kurtuluş, "Meclis gündemine gelen madde" diyerek Meclis gündem maddesini de açmış:  

"4. Belediyemizin yatırım programı olan 2023 Mali Yılı Bütçesi ve 2023 Performans Programında yer alan projelerin finansmanının sağlanması kapsamında, borçlanma limitlerini aşmamak kaydı ile yurt içinde, halka arz edilmeksizin ihraç tavanı 1.000.000.000,00-TL tutarına kadar borçlanma aracı ihracı yapılması planlanmakta olup, söz konusu borçlanma yetkisi tesisinin belirlenmesi, ihraç ile ilgili her türlü iş ve işlemlerde ve yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi ve her türlü başvuru formu, sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç SOYER'e yetki verilmesi hususlarının görüşülmesi. (Satınalma Dai.Bşk.E.1217025)"

Konuyu uzmanlarına sorduk...
Uzamanlar, "Belediyeler böylesine yöntemlerle iç ve dış borçlanmalarla kredi bulabilirler. Bu yöntemin açılımı "TAHVİL" basmadır! Büyük bir olasılıkla başkan Soyer yurtdışı bankalarına satılmak üzere tahvil basmayı planlamış görünüyor. Başka bir deyişle, başkan Soyer mevcut yurtiçi prosedürlere takılmadan yurtdışından para bulmanın yöntemlerini araştırdığı ya da akıl aldığı söylenebilinir. Avrupa'da bu türden tahvillerin bankalara sunulmasını sağlayan aracı kuruluşlar var. Başkan Soyer'in de aracı kuruluşlarla çalışması söz konusu olabilir" dediler.

Bakalım bu yeni yöntem İktisat Kongresi gündemine gelecek mi?

Dip Not: MTS, İzBB başkanı olduktan sonra (4 Yıl içinde) İzBB'nin 811 taşınmazı satılmıştır. Bunların 653 tanesi daire, 158 tanesi de arsadır! Bu rakamların içinde 2023 yılına ait satışlar (Varsa) bulunmamaktadır. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.