Yüksek faturalar insan sağlığını tehdit edecek… Tasarruf amacıyla soğutucularını kapatmaları gıda zehirlenmelerini artırabilir

Gıda ticareti yapan esnaf, yüksek elektrik faturaları nedeniyle soğutucu dolapların fişini çekmeye başladı. Bu durumun gıda güvenliği riskini artırabileceği ifade ediliyor

Ali Kemal Erdem

İran'dan gelen doğalgazda yaşanan sıkıntılar nedeniyle organize sanayi bölgelerine elektrikte yüzde 70 oranında kesinti, doğalgazda ise yüzde 60 kota uygulanması belli sektörlerde üretimin aksamasına yol açtı. 

Uygulamanın başlamasının ardından gelen uyarılar üzerine Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nden (BOTAŞ) yapılan açıklamada ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasının kaldırıldığı duyuruldu.

Çünkü buralarda yaşanan kısa bir kesinti bile ürünlerin bozulmasına neden olabilir.

İlk etapta bakıldığında sorun çözülmüş gibi görünse de aslında konu o kadar basit olmayabilir.

Yüksek faturalar fişi kısa sürede olsa çektiriyor

Çünkü elektrik zamları sadece konutları değil aynı zamanda işletmeleri de zorluyor.

Özellikle elektriğe sürekli bağlı olması gereken soğutucu özelliği gören dolaplar faturaların kabarmasında etkili oluyor.

Bu nedenle kimi bakkal, küçük market, şarküteri ve büfelerin özellikle kapalı içeceklerin olduğu dolapların kapatılarak faturaların düşürülmeye çalışıldığı gözlemleniyor.

Ancak önümüzdeki süreçlerde faturaların iyice kabarmasıyla birlikte tasarruf adı altında bu gönüllü fişi çekmelerin yaygınlaşması ve yiyeceklerin bulunduğu dolapları da kapsar hale gelmesi satılan gıdalarda bozulmalara ve insan sağlığını tehdit etmelerine neden olabilir.


Aydan Dalbastı / Fotoğraf: Independent Türkçe

"Elektrik kesintileri gıda güvenliği riski yaratabilir"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube 2. Başkanı Aydan Dalbastı, bu riske dikkati çekenlerden biri. 

Dalbastı, artan elektrik maliyetlerinin ve bundan kaynaklanan kesintilerin gıda güvenliği konusunda risk yaratacağını ve bunun halk sağlığını olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Büfe, restoran, bakkal, market, şarküteri benzeri gıda satan, imal eden birçok küçük işletmede elektrik tasarrufu adı altında kısa süreli dahi olsa kesintilerin başladığını hatırlatan Dalbastı, "Fişini 2-3 saat çekip sonra yine taksan bu ısı dalgalanmalarına yani değişikliklerine neden oluyor. Bu özellikle süt ve et ürünlerinde gıdanın bozulmasına ve zehirlenme vakalarına neden olabilir" dedi.


Deniz Öner / Fotoğraf: Twitter

"Elektrik kesintileriyle birlikte gıda zehirlenmeleri de artar"

Asıl mesleği biyolog olan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Dr. Deniz Öner de bu soruna dikkat çekenlerden.

Soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken ürünlerin elektriğinin kesilip tekrar verilmesinin bakteri üretimine ve zehirlenmelere neden olabildiğini söyleyen Öner, şu iddiada bulundu:

Özellikle küçük işletmelerde tasarruf amaçlı dolaplarının fişini çekenler olabiliyor. Bu durumun kontrol edilme şansı yok. Tüketiciler derin dondurucudan bir ürün aldığında üzerinde su tabakası varsa bu sıcaklık değişiminden kaynaklandığını gösteriyor. Tasarruf edeceğim adı altında bu tür önlemler artarsa önümüzdeki süreçlerde gıda zehirlenmesi olaylarında da artış yaşanabilir. İşin kötüsü gıda zehirlenmeleri bazen iki üç gün sonra ortaya çıkabiliyor. Neden olduğunu anlamakta kolay olmuyor.

SAĞLIK Haberleri

Belçika'da M çiçeği virüsünün yeni varyantı ilk kez tespit edildi
"Yenidoğan Çetesi" ile ilişkili hastanelerde TMSF kayyım olarak görevlendirildi
Bakanlık 3 oyuncağı toplatma kararı aldı: 'Evinize bile sokmayın'
Canan Karatay’dan doğal "kış" reçetesi!
Hastanelerde yeni dönem başlıyor!