Yeşilçam'ın neşeli yüzü: Vahi Öz

Canlandırdığı "Rüknettin" ve "Horoz Nuri" ve tiplemeleriyle gönüllere yer edinen usta oyuncu Vahi Öz'ün vefatının üzerinden 54 yıl geçti.

Asıl adı Vahe Özinyan olan ve 3 Kasım 1911'de dünyaya gelen oyuncu, lise yıllarında sanata merak salarak tiyatro oyuncusu oldu.

İlk kez sahneye 1928'de Samsun Gençlik Mahfeli'nde çıkan sanatçı, daha sonra Halkevi piyeslerinde oyunculuk yaptı.

Vahi Öz, 1930'da İstanbul Şehir Tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başlayarak, meslektaşı Raşit Rıza Trupu ile Türkiye'nin dört bir yanında oyunlar sergiledi.

Ankara Radyosu temsil kolunda görev yapmak üzere 1938'de başkente yerleşen oyuncu, burada her pazartesi yayınlanan "Kimgil Ailesi"nde seslendirdiği "Baba" rolüyle Türkiye çapında tanınmaya başladı.

Usta oyuncu 1945'te döndüğü İstanbul'da, kariyerine Ses Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen olarak devam etti.

İlk filmi "Bir Dağ Masalı"
Yönetmenliğini Turgut Demirağ'ın üstlendiği, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından uyarlanan 1947 yapımı "Bir Dağ Masalı" filmindeki rolüyle sinemaya adım attı.

Adile Naşit ve Aziz Basmacı ile 1948'de "Naşit Tiyatrosu"nu kuran Öz, 1960'lı yıllarda "Horoz Nuri" tiplemesiyle akıllara kazındı.

Vahi Öz, oyunculuğun yanı sıra yönetmenlik de yaptı. Sanatçı, 1952'de çekilen "Süt Kuzuları" filminde yönetmen ve oyuncu, "Kan Kardeşler"de ve 1965 yapımı "Hacı Baba" filminde ise yönetmen olarak görev aldı.

Sadri Alışık ile oynadığı filmler akıllarda kaldı
Serengil Plak için 1964'te kaydettiği 45'likte "Bedia" şarkısını yorumlayan sanatçı, aynı plakta Öztürk Serengil ile "Bekarlıktan Kurtulduk" adlı parçayı da seslendirdi.

Öz, 1966'da Küçük Opera Tiyatrosundan ayrıldı ve eşi Jale Öz ile "Vahi Öz Tiyatrosu"nu kurdu.

"Turist Ömer" serileri başta olmak üzere Sadri Alışık ile "Efkarlı Sosyetede", "Paydos" ve "Komşunun Tavuğu" filmlerinde oynayan sanatçı, kariyeri boyunca neredeyse hiç renkli filmde rol almadı.

Sinemanın yanı sıra tiyatroyu da ihmal etmeyen Öz'ün son oyunu, "Bekar Biti" rolünü canlandırdığı "Madam Roza" oldu.

"Tamam artık. Film koptu, kopuyor"
Başarılı oyuncu, uzun zaman mücadele ettiği prostat kanserine yenik düşerek 12 Şubat 1969'da hayatını kaybetti ve Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.

Hastanede tedavi görürken, Ses Dergisi için Öz ile yapılmış son röportaja imza atan sinema yazarı Erman Şener, Öz ile konuşmasını şu cümlelerle aktarmıştı:

"Tamam artık. Film koptu, kopuyor, dedi. Bir şey diyecek oldum ama diyemedim. Sustum ve yüzüne baktım. Bir insan nasıl biterse, ne kadar biterse öyle bitmişti. 'Yiyecek ekmeğimizi, içecek suyumuzu tükettik.' dedi. O sırada kapı açıldı, konuşmamız bölündü. Geldiler, Vahi Öz'ün ateşine baktılar, hap verdiler ve çıktılar. İlk konuşan Vahi Baba oldu. 'Tiyatroyu çok özledim, biliyor musun? Sanki otuz senedir sahneye çıkmamış gibi özledim tiyatroyu.' dedi. Bir an durdu. 'Saatin kaç?' diye sordu. Ezan okunuyordu. Ezanın sonuna kadar sustuk, hiç konuşmadık. Tam ayrılırken, 'Biliyor musun, bu hastalık elimde avucumda ne varsa aldı götürdü."

Unutulmaz oyuncunun rol aldığı filmlerden bazıları ise şöyle:

"Kan Kardeşler", "Hacı Baba", "Şaka ile Karışık", "Parmaksız Salih", "Deli", "Gençlik Günahı", "Hülya", "Kanlı Taşlar", "Efelerin Efesi", "Süt Kuzuları", "Köprüaltı Çocukları", "Kadifeden Kesesi", "Çalıkuşu", "Cumbadan Rumbaya", "Ayrı Dünya", "Hazreti Ömer'in Adaleti", "Gönül Avcısı", "Ayşecik Canımın İçi", "Kader Kapıyı Çaldı", "Keşanlı Ali Destanı", "Turist Ömer", "Ayşecik Cimcime Hanım", "Sevgili Öğretmenim", "Trafik Belma", "Kara Sevda", "Kanlı Nigar"

KÜLTÜR-SANAT Haberleri

Slovenya, İsrail’in Eurovision’dan çıkarılması için resmi başvuru yaptı
Kervanların durağı 800 yıllık "Tol Han" doğaseverlerin yeni rotası oldu
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük'te 4 bin yıllık salyangoz kabukları bulundu
Şarkıcı Mazhar Alanson "Sanatçının Öyküsü" kitabını imzaladı
Sanatçı Melek Zeynep Bulut, Red Dot Design Awards'ta ödül aldı