Anayasa Mahkemesi (AYM), 2015'te İstanbul'da YÖK protestosunu takip ederken polisler tarafından "ters kelepçe" uygulanan gazeteci Beyza Kural'la ilgili olarak "ifade ve basın hürriyetinin ihlal edildiğine" karar verdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Hukuk Servisi'ne göre karar, "gazeteci dosyalarındaki cezasızlık eğilimine dur denilmesi bakımından son derece önemli".
AYM'nin kararını BBC Türkçe'ye değerlendiren TGS Hukuk Servisi, Türkiye'de gazetecilere yönelik polis şiddeti dosyalarının yüksek oranda cezasızlıkla sonuçlandığını hatırlattı.
TGS Hukuk Servisi'ne göre karar bu anlamda değerli:
"Kararda AYM her ne kadar devlet tarafından verilmiş bir kartı olmasa da Beyza Kural'ın gazeteci olduğunun kabul edildiğini ve haber yapmasının polis müdahalesiyle engellenerek ifade ve basın özgürlüğü ihlal edildiğini tespit etmiştir. Bu da sarı veya turkuaz olsun basın kartının tanımlayıcı özelliğinin olmadığını bir kere daha ortaya koymuştur.
"Eskiden sarı basın kartı olarak bilinen, şimdilerde turkuaz renkli olan kart gazeteciye mesleğini yapabilmesini sağlayan bir kart değildir. Nitekim İletişim Başkanlığı da bunu böyle kabul etmektedir. 2018 tarihli Basın Kartı Yönetmeliği iptal davasına sundukları savunmalarında 'Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluluğu yoktur. Kişiler basın kartı sahibi olmaksızın da gazetecilik yapabilir, fikirlerini ifade edebilirler. Nitekim basın kartı sahibi olmayan pek çok basın mensubu bulunmaktadır' demişlerdir. Dolayısıyla gerek yıpranma hakkının basın kartı şartına bağlanması gerekse ceza davalarında bu kartın gazeteci kimliğini ortaya koymak maksatlı istenmesi hukuka aykırıdır."
BBC Türkçe