Öncelikle Serdar Aksoy'u can-ı gönülden kutluyoruz; bize eski belgeleri karıştırmamızı akıl ettirdiği için!
Bir yıl öncesine gidiyoruz... 1 Eylül 2020'de dönemim Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy "Ahmet Kaya Parkı"nın açılışını gerçekleştirmişti.
Neredeyse açılışın hemen ertesi günü, Serdar Aksoy'a yakın kaynaklar e posta adresimize belgeler göndermiş, park için kullanılan gübre ve toprak alımlarındaki tonaj raklamlarına dikkat çekip, İHBARDA bulunmuşlardı!
Açıkçası, o günlerde bu konu hakkında ilgili değil de başka ihale konularının üzerinde çalıştığımız için, bu konunun karambole gittiğini söyleyebiliriz...
Fakat, e postamıza gönderilen belgeler Emiralem Çileği değil ki bozulsun, koksun... Menemen Belediyesi Arşiv dosyamıza atıp geçtik...
Bakın, bizim işimiz ona buna racon kesmek değil! Bizim işimiz gazetecilik ilkeleri ve meslek ahlakı çerçevesinde işimiz yapmak...
Zamanı geldiği için değil, bilakis Serdar Aksoy'un açıklamalarına destek olması amacıyla bu belgeleri yayımlıyoruz!
Menemen kaynakları Ahmet Kaya Parkı'nın taş çatlasın 3 dönüm olabilceğini belirttiler. (Sayın Aksoy, parkın kaç dömün, M2 olduğuna dair bir bilgilendirmede bulunurlarsa, net bir şekilde de park alanını yazmış oluruz.)
Tekrar belirtelim; öncelikle Serdar Aksoy'u kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz...
Belgelerde yazdığı şekliyle dönemin Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Ahmet Kaya Parkının yapımında 660 TON taşıma toprak, 45 TON Keçi gübresi, 290 TON da Hayvan gübresi kullanmış.
Gel de şimdi Serdar Aksoy'u kutlama!
Peki, bu malzemeler nasıl temin edilmiş?
Doğrudan Temin (D 22) İhale usulü ile...
Dikkat ederseniz 3 satın alımda yasaların bütçesine ve nüfusuna göre tanıdığı (D 22 İhaleler için) ÜST LİMİTTEN 112 Bin TL'den gerçekleştirilmiş! Ha... 120 Bin olamaz mıydı diye akıllara bir soru gelebilir... Orası bize ait değil, açar Yönetmelik ve Belediyeler Kanunları kitaplarını, hangi belediyenin üst limitten ne kadarlık D 22'den mal satın alabileceğini bakar, bulursunuz!
Neyse bu alımların teadüf olduğunu belirtelim ve Serdar Aksoy'un yeniden zıplamasına neden olmayalım! Gazeteciliğin temel kuralı soru sormayı becerebilmektir! Bu yüzden de Serdar Aksoy'a park için kullanılan toprak ve gübreler hakkında küçük sorularımız olacak...
Öte yandan bir önceki haberimize mesleğinin uzmanından palmiye kırmızı böcek mücadelesi bilgilendirmesi gönderildi ve aynen aktarıyoruz: "Gelişmiş bir palmiye ağacında yılda bir defa ya da en çok iki defa kırmızı böcek ilaçlandırılması yapılır. Bu ilaçlamalar içinde kullanılacak ilaç miktarı ağaç başına 100 CC maksimum 150 CC'dir. Pisyasa koşullarında ilaçlar en düşük 1 Litrelik ve 50 Litrelik ambalajlarda satın alınılabilinir. En iyi ilacın güncel fiyatları da 200 ila 240 TL arasında değişmektedir."
Tekrar parkın topraklanması ve gübrelenmesine dönersek... Uzmanından aldığımız bilgilere göre;
*** 1 Dönüm araziye dökülecek keçi gübresi miktarı, bitkilerin cinsine göre 1 ila 3 ton arasında değişir.
*** 1 Dönüm arazide 1 santim toprak yükseltilmesi için 1 ton taşıma toprak kullanılır. 10 santimlik bir yükseklik kazamını içinde 10 ton taşıma toprak kullanılır. 3 Dönüm arazinin 10 santim yükseltilmesi içinde 30 ton taşıma toprak kullanılır.
Gelelim küçük sorularımza;
290 Ton Hayvan ile 45 Ton Keçi gübresi, Ahmet Kaya parkı yapımında bir defada mı kullanılmıştır?
3 Dönüm olduğu varsayılan Ahmet Kaya Parkı'nın kaç dönümü toprak, kaç dönümü beton, parke taşıdır?
660 Tonluk taşıma toprak ile, Ahmet Kaya Parkı'nda kaç santimlik toprak yüksekliği kazanılmıştır? Temsil, bu 660 Tonluk taşıma toprakla... Makette olsa Menemen'in göbeğinde yeni bir Göbeklitepe Tümülüsü yapılabilinir mi?
Yüzlerce deli sorular sorulabilinir... Hepi topu 3 dönümlük bir park için bunca toprak, gübre kullanılmışsa; gerisini, artık siz düşünün!
İlerleyen saatlerde yeni PAZARLIK usulü çıkılan belgeli ihale haberlerimiz gelecek... Mesela, adam kalkmış tek başına 3.8 milyon liralık çatır çatır pazarlık ederek Menemen Belediyesine dezenfektan satmış! Google Maps üzerinden o şirketin yerini bulup, işyeri adresinin görseline baksanız; bırakın o binadan 3.8 milyonluk dezenfektan çıkmasını, o işyeri binasına 380 bin TL verip satın almazsınız!
Hepsi defa daha fazlası ve alkışlanacak belgeli haberlerimiz ilerleyen saatlerde geliyor...
Bizi izlemeye devam ediniz...